Lampica motora treperi – Šta znači i kako popraviti

08.12.2023
93
Lampica motora treperi – Šta znači i kako popraviti
REKLAMNI PROSTOR

Instrument tabla vašeg automobila opremljena je mnogim lampicama upozorenja koje vam govore kada nešto nije u redu. Lampica kontrolnog motora može biti jedna od najprepoznatljivijih, ali većina ljudi vidi da se pali kao jedno svjetlo. U rijetkim slučajevima kada lampica motora treperi, morate znati šta dalje učiniti. U ovom vodiču razmatramo glavne probleme kada vidite da treperi lampica kontrolnog motora. Zatim ćemo razgovarati o nekim koracima koje možete poduzeti da riješite problem. Kada dođete do kraja našeg članka, pronaći ćete odgovore na vaša najčešće postavljana pitanja, kao što je da li biste trebali nastaviti vožnju nakon što lampica check engine počne da treperi.

Povezano:  Kako ugasiti Check Engine lampicu

Šta znači trepćuća lampica motora?

Kada postoji problem sa motorom ili vitalnim sistemima automobila, lampica check engine se pali kako bi privukla vašu pažnju. Lampica kontrolnog motora može se upaliti iz stotina različitih razloga ili kodova problema. Ono što je manje uobičajeno je treperenje lampice kontrolnog motora.
Kada lampica kontrolnog motora treperi, to znači da je problem ozbiljan i da ga treba odmah riješiti. Postoji samo nekoliko problema koji bi uzrokovali treperenje svjetla, pa ih je često lakše dijagnosticirati.
Iako je ovo možda lakše otkriti, problemi su obično mnogo teži za rješavanje, što često ukazuje na neki nivo neuspjeha koji bi mogao biti katastrofalan ako se nastavi.

Uzroci treptanja lampice Check Engine

Najčešći uzrok treptanja ili treperenja kontrolne lampice motora je prestanak paljenja, koji može biti uzrokovan nekoliko različitih problema s motorom. U idealnom slučaju, trebali biste riješiti problem s vozilom i provjeriti DTC-ove kako biste saznali što uzrokuje probleme.
Za sada, evo četiri moguća uzroka koja vrijedi razmotriti.

1. Prekid paljenja motora

Preskakanje paljenjaKada motor ne pali, jedan ili više cilindara ne proizvode snagu koju bi trebali. Preskakanje paljenja može biti uzrokovano brojnim problemima, od kojih mnogi mogu uzrokovati i treptanje lampice kontrolnog motora. Na primjer, možda imate posla s prljavim svjećicama, neispravnim senzorom kisika ili curenjem vakuuma. Kada se motor ne pokrene, primijetit ćete smanjenje ubrzanja. Auto može takođe početi da se trese kada pokušate da vozite brže. Može se činiti da vozilo gubi snagu na neko vrijeme. U praznom hodu može se činiti da motor vibrira više nego inače. Problem sa prestankom paljenja je što se može dogoditi povremeno ili samo kada je motor na određenoj temperaturi. Nikada nije pametno nastaviti vožnju sa ugašenim motorom. U svakom trenutku motor može prestati raditi na vama. Osim toga, dozvoljavate dodatno habanje i drugih dijelova automobila. Ako to nije dovoljno, motor će trošiti više goriva i emisije će se povećati za to vrijeme.

2. Nizak pritisak goriva

Pritisak goriva u autuKomora za sagorijevanje mora imati pravi balans između goriva i zraka kako bi se osigurao pravilan rad. Ako je pritisak goriva prenizak i motor nema dovoljno goriva, može doći do ozbiljnih problema. Nizak pritisak goriva može biti uzrokovan lošim brizgaljkama, neispravnim regulatorom, neispravnom pumpom, začepljenim filterom goriva ili neispravnim senzorom. Kada je pritisak goriva nizak, možete primijetiti probleme s ubrzanjem. Kao rezultat toga, motor također može prestati paliti ili stati. Osim toga, uobičajeno je čuti cviljenje kod problema s gorivom. Dopuštanje da pritisak goriva ostane nizak može dovesti do daljeg habanja motora i vitalnih komponenti.

3. Neispravan senzor motora

Senzori motora automobilaUnutar motora postoji mnogo senzora koji rade zajedno kako bi dali informacije računaru. Računar uzima ove informacije kako bi donosio odluke za bolje performanse. Ako je jedan od senzora neispravan, računar prima pogrešne informacije. Ovaj problem može uzrokovati da računar donosi odluke koje ne bi trebao, što dovodi do neravnoteže i ozbiljnih problema s performansama. Neki od najčešćih kvarova senzora uključuju senzor kisika i senzor protoka zraka. Međutim, možda tražite i problem sa senzorom temperature rashladne tekućine ili bilo kojom drugom visokotehnološkom funkcijom. Jedini način da sa sigurnošću saznate u čemu je problem je skeniranje kodova.

4. Niska kompresija

Da bi motor radio, osim kompresije moraju biti prisutni i zrak i gorivo. Kompresija mora dostići tačnu količinu pritiska ili će doći do problema sa performansama. Uz nedostatak kompresije, automobil može trzati, gubiti snagu i ne ubrzati. Neki od najčešćih uzroka problema sa kompresijom su oštećeni klipni prstenovi, istrošeni klipovi, problemi sa ventilima ili neispravna brtva glave. Međutim, problem također može proizaći iz lošeg zupčastog remena ili lanca.

Kako popraviti trepćuće svjetlo motora

Neophodno je da odmah prestanete da vozite kada lampica check engine počne da treperi. Nakon što ste zaustavljeni, možete proći kroz ove korake kako biste došli do korijena problema.

1. Skenirajte kodove grešaka

Skenirajte kodove grešakaDa biste popravili trepćuće svjetlo kontrolnog motora, prvo morate pročitati kodove problema. Sa vašim profesionalnim skenerom kodova, možete čitati DTC-ove koji su postavljeni na vašem računaru. Možete koristiti razne OBDII skenere da saznate što se događa, ali neki čitaju više kodova od drugih. Osim toga, ako nemate vlastiti skener, postoje i druge opcije. Možete otići u prodavnicu autodijelova koja nudi besplatne usluge skeniranja. Nakon što pronađete kodove problema, trebali biste nastaviti s rješavanjem problema ovisno o tome koje kodove pronađete. Ovdje u mehaničarskoj bazi imamo biblioteku za istraživanje različitih kodova problema.

2. Pregledajte svjećice i zavojnice za paljenje

Ako vas kodovi dovedu do zaključka da je kriv sistem paljenja, trebali biste pogledati svjećice. Kada se ugljik nakupi na utikaču, može doći do kvara. Jedino rješenje je zamjena svjećice. Osim toga, ako kod ukazuje na problem sa zavojnicama paljenja, morat ćete ih zamijeniti. Neispravna rola treba biti označena šifrom greške.

3. Provjerite pritisak goriva

Da biste provjerili tlak goriva, možete koristiti poseban mjerač. Procijenite normalno očitavanje kroz servisni priručnik da vidite gdje bi trebalo biti. Također možete koristiti neke napredne skenere za provjeru pritiska goriva. Ako je prenizak, morate dijagnosticirati koji dio uzrokuje problem i zamijeniti ga.

POVEZANO:  Regulator pritiska goriva simptomi

4. Pregledajte senzore motora

Ne možete fizički testirati svaki senzor motora na vašem automobilu. Međutim, skener koda trebao bi vam pomoći da odredite što bi mogao biti krivac. Kada utvrdite neispravan senzor, možete ga jednostavno očistiti i ponovo instalirati. U suprotnom će biti potrebna zamjena.

5. Kontaktirajte stručnjaka

Važno je ozbiljno shvatiti treperenje kontrolne lampice motora. Ovo svjetlo upozorenja ukazuje da se nešto ozbiljno dešava. Iz tog razloga ponekad je najbolje konsultovati stručnjaka. Ne želite da rizikujete sa nečim tako važnim kao što je motor vašeg automobila. Ako vam je potrebna pomoć oko dijagnostike ili popravke, odvojite vrijeme da pronađete renomiranu radionicu kojoj možete vjerovati.

Često Postavljena Pitanja

Da li mogu da vozim sa treperi lampica check engine-a?

Iako bi moglo biti u redu voziti sa upaljenim lampicom check engine, kada počne da treperi, vreme je da se zaustavi. Nastavak vožnje može uzrokovati nepopravljivo oštećenje motora, zbog čega će mnogi automobili također ići u Limp Mode za to vrijeme. Zaustavite se na stranu ceste čim to bude bezbedno.

Da li je gore ako vam lampica kontrolnog motora treperi ili svetli?

Nikad nije dobro vidjeti lampicu check motora. Međutim, stalno svjetlo upozorenja često predstavlja manji problem od trepćućeg svjetla. Trepćuća lampica kontrolnog motora obično ukazuje na neposredan kvar koji bi mogao uništiti motor automobila. Iz tog razloga, trebali biste odmah prekinuti vožnju.

Zašto mi lampica motora treperi i moj auto se trese?

Većina problema koji uzrokuju da lampica kontrolnog motora treperi može također uzrokovati probleme u radu, kao što je podrhtavanje. Ispravna dijagnoza će pokazati postoji li problem s varnicom, problemom s dovodom goriva, niskim tlakom ili neispravnim senzorom.

Mogu li loše svjećice uzrokovati da lampica kontrolnog motora treperi?

Kako svjećice počnu otkazivati, lampica kontrolnog motora možda neće treptati. Obično postoji vrijeme za promjenu utikača prije nego što problem postane tako ozbiljan. Međutim, ako ostavite svjećice neprovjerene, motor će na kraju prestati paliti, što može uzrokovati treptanje lampice kontrolnog motora.

Koliko košta popravka trepereće lampice motora?

Cijena ovisi o tome šta treba popraviti. Na primjer, nove svjećice mogu koštati samo 100 dolara, dok bi popravak niskog pritiska goriva mogao biti od 50 do 750 dolara. Osim toga, neispravni senzori obično koštaju 50 do 650 dolara, dok popravak niske kompresije može brzo dodati do hiljada dolara.

Zaključak: Provjerite treperi lampica motora

Kada lampica kontrolnog motora treperi, znate da postoji ozbiljan problem koji treba odmah riješiti. To može biti uzrokovano neispravnim motorom ili niskim pritiskom goriva. To može biti i zbog neispravnog senzora motora ili niske kompresije. U svakom slučaju, trebali biste odmah prekinuti vožnju. Nema mjesta oklevanju jer sekunde mogu napraviti razliku između toga da li je vaš motor oštećen ili ne. Kada lampica počne da treperi, pronađite bezbedno mesto da se zaustavite i odmah ugasite motor. Brzim djelovanjem imate priliku spriječiti dalju štetu. Uz pomoć skenera koda ili uz pomoć profesionalnog mehaničara, možete shvatiti što je pošlo po zlu i započeti popravak. Izvori: MIL ON – Mo.gov Saznajte više: Pronađite više informacija na našoj listi svih simbola na kontrolnoj tabli automobila. Kategorije: Motor, Svetla upozorenja

 

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.