5 simptoma lošeg akumulatora u automobilu

08.12.2023
84
5 simptoma lošeg akumulatora u automobilu
REKLAMNI PROSTOR

Dok okrećete ključ da biste pokrenuli motor vašeg vozila, baterija vozila proizvodi električnu energiju koja ide u sistem paljenja i alnaser.

Ako je potrebna druga struja koju alternator ne može osigurati, tada će baterija osigurati tu dodatnu struju. Na kraju krajeva, baterija je skladište električne energije u vozilu.

Olovno-kiselinska baterija, poznata i kao akumulator automobila, stvara napon potreban za pokretanje vozila, a zatim ga napaja. Rad ovog elektrohemijskog uređaja je obrnut jer se vozilo napaja iz baterije. Kao rezultat toga, baterija se puni tako da može nastaviti služiti vozilu nekoliko godina.

Povezano: Koliko dugo traju automobilske baterije?

5 najčešćih simptoma loše baterije

Ako vam se baterija počinje da kvari , postoje neki znakovi na koje morate obratiti pažnju. Kada počnete da osjećate ove simptome, odmah razmislite o zamjeni baterije.

U suprotnom, loš akumulator može uzrokovati dodatne probleme vašem vozilu, a u najmanju ruku, frustraciju za vas u najgorem mogućem trenutku.

#1 – Lampica upozorenja na bateriju

lampica akumulatora automobila se pali tokom vožnje

Trebali biste vidjeti lampicu upozorenja na bateriju na instrument tabli koja bi se mogla upaliti. Svjetlo bi trebalo biti oblikovano tako da izgleda kao baterija i uključit će se ako se baterija ne puni pravilno ili ako baterija ima neki unutrašnji problem.

Često se ovo svjetlo upozorenja pali kada postoji problem s alternatorom ili bilo kojim dijelom električnog sistema. Najbolje što možete učiniti kada se ova lampica upali je testirati napon i na alternatoru i na akumulatoru ili ga odnijeti mehaničaru da to uradi umjesto vas.

Povezano: Razlika između prazne baterije i lošeg alternatora

#2 – Motor se polako okreće

ključevi automobila u bravi

Ako vašem automobilu treba duže nego inače da se pokrene, to je rani znak upozorenja da vam je baterija skoro prazna. Dok pokušavate da upalite automobil, čućete dugo zujanje. Sljedeće što znate je da se neće uključiti ni elektronika vašeg vozila.

Neispravan akumulator često je uzrok sporog motora. Dakle, ako se vaš automobil upali nakon što neko vrijeme zuji, provjerite napon baterije multimetrom kako biste bili sigurni da ne počinje otkazivati. Ili odnesite svoj automobil u najbližu prodavnicu autodijelova ili garažu da ga testirate.

Ako vam je napon prenizak, zamijenite bateriju prije nego što sva elektronika u vašem vozilu prestane raditi ili se negdje zaglavite i morate upaliti automobil.

Osim zujanja, možete provjeriti i zdravlje nekih vrsta baterija tako što ćete provjeriti nivo tekućine u bateriji da vidite da li je nizak. Također možete vidjeti stvaranje korozije na terminalima baterije. Ovu koroziju treba očistiti prije pokretanja vozila jer prekida protok električne energije.

Povezano: Najbolji prijenosni starteri na baterije

#3 – Miris pokvarenih jaja

Jedan od najlakše prepoznatljivih znakova je miris pokvarenih jaja nakon što otvorite haubu. Većina automobilskih baterija sadržavala je kombinaciju sumporne kiseline i vode. Kada se baterija počne trošiti, oba elementa mješavine mogu ispariti i uzrokovati probleme s ostatkom mješavine.

Kao rezultat toga, baterija će se početi kuhati od pregrijavanja i uzrokovati da taj užasan miris pokvarenih jaja ispuni zrak oko nje. Možda ćete čak vidjeti da izlazi dim ako postane dovoljno loš.

Dim ili para iz akumulatora ? – OPREZ!

#4 – Problem sa električnim komponentama

duga svjetla ne rade

Automobilski akumulator ne treba samo da pokreće motor. Također mora napajati električne komponente automobila. Danas su automobili prepuni svih vrsta električnih komponenti i dodataka.

Imate prednja svjetla, električna sjedišta, grijana sjedišta, električne prozore, svjetla na instrumentima, stereo, navigaciju, brisače vjetrobrana i druge funkcije koje zahtijevaju energiju. Svi oni rade na baterije.

Ako prestanu raditi ili ne rade kako bi trebali, to je obično znak slabe baterije automobila.

Pogledajte također: Savjeti za održavanje akumulatora automobila

#5 – Pregorela baterija

pregoreo akumulator automobila

Akumulator automobila postoji u kutiji. Ova baterija prolazi kroz hemijsku reakciju kako bi osigurala snagu za vozilo. Međutim, mogu postojati situacije u kojima se hemijska reakcija ne odvija kako bi trebala.

Možda je previše hladno ili vruće oko baterije što uzrokuje ovo. Ako je to slučaj, postoji rijedak scenarij u kojem će stranice baterije (koje su inače prazne) početi da bubre. To je često slučaj sa ljudima koji žive u hladnijim krajevima i ne voze previše vozila.

Ono što se dešava je da im se akumulatori u automobilima počnu smrzavati, a zatim i bubriti jer njihova vozila nisu dugo bila vožena i baterija nije korištena. To će rezultirati potrebom zamjene baterije jer kada baterija nabubri, možete se oprostiti od nje jer je prazna.

Cijena zamjene akumulatora u automobilu

olovno-kiselinska vs AGM baterijaolovni i AGM akumulator

Postoje dobre i loše vijesti kada je u pitanju cijena nove baterije.

Loše vijesti je da su cijene automobilskih baterija značajno porasle tokom godina. Prije nekoliko godina mogli ste kupiti kvalitetnu bateriju od 48-60 mjeseci za oko 60 dolara. Ovih dana ta ista baterija je skoro udvostručila taj iznos (daleko nadmašujući godišnju inflaciju). Čak i najjeftinija baterija od 36 mjeseci ovih dana košta oko 80 dolara. Viša cijena olova je veliki razlog za veće cijene baterija.

Dobre vijesti je da čak i ako potrošite 150 dolara na zamjensku bateriju, cijena u velikoj shemi stvari nije tako loša u poređenju sa drugim troškovima zamjene dijelova automobila. Uz garanciju na bateriju, prilično vam je zagarantovano da ćete dobiti najmanje dvije godine vijeka trajanja baterije ili je besplatno zamijeniti. Ovaj vremenski period može varirati u zavisnosti od marke.

Ako vam baterija pokvari nakon perioda besplatne zamjene, ali prije isteka jamstvenog roka (tj. baterija od 60 mjeseci), gotovo uvijek ćete dobiti proporcionalni kredit koji možete iskoristiti za kupovinu nove baterije. Slično je kako funkcioniraju garancije za gume.

Kako testirati alternator (5 koraka)

koliko dugo traje akumulator automobila

Zamjena baterije jedan je od najlakših zadataka održavanja automobila koji možete obaviti u većini slučajeva osim ako proizvođač automobila ne odluči staviti bateriju na teško dostupno mjesto (kao što je ispod poda ili ispod stražnjeg sjedišta).

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.