Zupčasti remen – šta se dešava kada pukne ?

08.12.2023
94
Zupčasti remen – šta se dešava kada pukne ?
REKLAMNI PROSTOR

Zupčasti remen vašeg automobila je naizgled bezopasan dio zahvaljujući niskoj vrijednosti i naizgled jednostavnom radu unutar motora. Na kraju krajeva, sve što treba da uradite je da ide okolo i okolo. Pa zašto onda košta malo bogatstvo kada se neko pokvari?

Čemu služi zupčasti kaiš?

Iskreno govoreći, posao zupčastog remena je da održava vremensko upravljanje motora. Unutar zidova vašeg motora naći ćete delikatan i savršeno koreografiran balet metala i ulja.

Potisci se podižu i spuštaju, radilice se okreću, ventili se otvaraju i zatvaraju, pumpe održavaju sve podmazanim, a sve to, svaki dio, nadgleda kretanje komada gume od 30 funti.

Ili u nekim slučajevima lanac. Ali pošto se lanci rijetko pucaju, ovdje im nije mjesto.

Zupčasti remen osigurava da se ventili otvore kada su bregovi ili bregovi u pravoj tački u odnosu na položaj poluge, a time i klipova, koji kada su tempirani do savršenstva mogu sretno postaviti iskru, paljenje i sagorijevanje, što za nas znači kretanje naprijed.

Uštedite novac popravljajući svoj automobil sami uz naš širok izbor priručnika, digitalnih i štampanih

Čemu služi zupčasti kaiš?

Šta se dešava kada zupčasti remen pukne?

S obzirom na dugu listu obaveza, nema nagrada za pretpostavku da je kvar zupčastog remena prilično katastrofalan. Moguće je ‘izvući se’ s ovim ako vaš automobil ima ono što je poznato kao motor bez trenja, pod kojim mislimo da se unutrašnjost ne lupa jedna o drugu bez pojasa.

Međutim, nažalost, većina modernih pogonskih agregata je tako fino dizajnirana i sa tako malim tolerancijama da bez kaiša stvari idu jako loše, vrlo brzo. Ventili će se zaglaviti u klipovima, koji će se pomicati, gnječiti i savijati ventile ako ventili ne probiju poklopac klipa.

Ovo zauzvrat može dovesti do lomljenja metala, što će oštetiti zidove cilindra, kao i komoru za sagorevanje unutar glave cilindra.

Ako baš nemate sreće, mali komadići metala mogu doći do izduvnih gasova, a ako imate turbo, mogao bi prožvakati metal i oštetiti i ventilator. U osnovi, ako se zupčasti remen pokvari, to je loša, loša vijest.

Je li to kraj runde?

iskreno? Vjerovatno. Ako zupčasti remen pukne, velike su šanse da će napraviti veliku štetu. Rijetki su izuzeci gdje je unutrašnji horor bio minimalan, ali iskreno, ako se i dogodi, pripremite se na najgore.

Šta se dešava kada zupčasti remen pokvari?

Da li se zupčasti remen može popraviti?

Naravno. Sve se može popraviti, a pokidani zupčasti kaiš nije ništa drugačiji. Uglavnom zato što je remen težak nekoliko kilograma. Sve ostalo je ono što će oštetiti vaš novčanik.

Morat ćete rastaviti motor, pregledati ga, zamijeniti bilo koji dio, obnoviti motor i onda ćete moći krenuti. Iako će sve biti više od četvorocifrene.

Broj će biti veći što je vaš motor moderniji/složeniji.

Da li se zupčasti remen može popraviti?

Kako da spriječim da se to dogodi?

Redovno održavanje prema specifikacijama proizvođača. Zapamtite, interval je X godina IX milja, a ne X godina ILI X milja.

Dakle, ako je vaš auto prešao samo 10k, ali je star četiri godine, morate promijeniti kaiš. Postaju stari i lomljivi, što uzrokuje pucanje.

Provjerite svoj zupčasti remen, pažljivo ga pogledajte i potražite pukotine, istrošenost ili habanje vlakana koja čine njegovu konstrukciju. I ne rizikujte, nemojte odlagati.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.