Lampica akumulatora upaljena? Evo rješenja kako ugasiti!

08.12.2023
176
Lampica akumulatora upaljena? Evo rješenja kako ugasiti!
REKLAMNI PROSTOR

Koliko često razmišljate o akumulatoru svog automobila ? Ako ste poput većine ljudi, odgovor je “nikad” – sve dok ne dođe do problema. Lampica akumulatora na instrument tabli može signalizirati bilo koji broj problema ispod haube, od oštećene baterije do kvara u alternatoru. Ali prije nego što pokidate kratkospojnike ili se brinete o mogućim popravkama, odvojite malo vremena da utvrdite zašto svijetli lampica baterije na instrument tabli. To bi moglo biti brzo rješenje!

POVEZANO: Koliko dugo traje akumulator ?

Lampica baterije se pali kada upalite automobil i može se zadržati na sekundu ili dvije, ali se obično ugasi prilično brzo. Ako ostane uključen dok auto radi, to vjerovatno znači da nešto nije u redu sa alternatorom. To također može značiti da postoji manji problem s baterijom poput korozije . U svakom slučaju, to je nešto što želite da proverite.

ŠTA ZNAČI LAMPICA AKUMULATORA?

Ako vam se lampica akumulatora upali kada upalite auto, vi ste na čistom! Potpuno je normalno da se ovo svjetlo upali kada prvi put upalite automobil. Svjetlo će se ugasiti nakon nekoliko sekundi.

Međutim, ako svjetlo ostane upaljeno dok vozite, obratite pažnju. Vjerovatno ćete primijetiti druge znakove slabog punjenja akumulatora, poput električnih prozora koji se sporo otvaraju ili stereo koji se ne uključuje.

Upaljena lampica akumulatora  može biti uzrokovano brojnim problemima, uključujući:

  • Labav ili korodiran kabl  akumulatora
  • Problem sa alternatorom ili regulatorom napona
  • Oštećene ćelije ili ploče unutar akumulatora
  • Neispravno ožičenje u sistemu električnog punjenja automobila

Lampica akumulatora na instrument tabli u osnovi znači da postoji problem s punjenjem akumulatora. Vaš automobil ne dobija dovoljan napon iz akumulatora da bi ispravno radio. Treba mu više “soka!”

LAMPICA AKUMULATORA : RJEŠENJA

Hajde sada da pričamo o lampici akumulatora u vašem automobilu! To može značiti da je vrijeme za zamjenu akumulatora. Ali, svjetlo bi također moglo biti pokrenuto manjim (i lako popravljivim) problemom poput korozije ili labavih stezaljki. Stoga stavite zaštitne rukavice, pročitajte uputstvo za upotrebu, a zatim pažljivo pratite korake u nastavku kako biste sami rešili problem sa baterijom.

  • Provjerite ima li korozije. U nekim vozilima, isparenja iz redovnog rada mogu uzrokovati nakupljanje korozije na terminalima akumulatora, posebno tokom ljetnih mjeseci ili u regijama sa toplim tokom cijele godine. Da biste provjerili ima li korozije, uklonite sve poklopce s terminala na vrhu akumulatora. Ako vidite bijelu ili zelenkastu tvar na vrhu akumulatora ili oko terminala, imate koroziju! Iako je korozija akumulatora uobičajena, može ometati provođenje električne energije od akumulatora do ostatka vašeg automobila. Ne dirajte koroziju akumulatora golim rukama, jer može izazvati iritaciju kože. Umjesto toga, idite na naš sljedeći savjet za rješavanje problema.
  • Očistite terminale akumulatora. Ako ste primijetili značajnu koroziju ili drugu prljavštinu oko terminala akumulatora, to bi mogao biti razlog zašto svijetli lampica akumulatora u automobilu. Srećom, lako je i jeftino očistiti terminale akumulatora uobičajenim kućnim potrepštinama i malo masti za laktove. Jednostavno skinite poklopce terminala, odspojite kablove akumulatora i dobro pročistite terminale.
  • Zategnite stezaljke kablova. Ponekad se upali lampica akumulatora u automobilu jer postoji slaba veza između akumulatora i kablova koji se na nju povezuju. Dok imate otvoren poklopac, provjerite jesu li stezaljke dobro pričvršćene na terminale akumulatora . Ako primijetite da su stezaljke labave, upotrijebite mali ključ ili kliješta da ih zategnete dok ne nalegnu oko terminala.

ŠTA UČINITI KADA VAM LAMPICA AKUMULATORA U AUTOMOBILU (JOŠ UVIJEK) SVIJETLI

Provjerili ste i očistili od korozije i stegnuli ste sve labave kablove akumulatora . Ali lampica akumulatora još uvijek svijetli?! Krivac bi mogao biti mehanički problem, poput problema s alternatorom ili regulatorom napona. Ili, može biti nešto sistematično, poput neispravnog ožičenja.

Dim ili para iz akumulatora ? – OPREZ!

Šta znači lampica akumulatora na instrument tabli automobila?

Lampica baterije na instrument tabli vašeg automobila signalizira problem s punjenjem akumulatora vašeg automobila. Ako se lampica upali i ostane upaljena, moguće je da vaš alternator ne stvara dovoljan napon da ga napuni. Uobičajeni uzroci mogu biti slomljeni remen alternatora, oštećene ćelije akumulatora ili neispravan alternator.

Koliko dugo mogu voziti auto sa upaljenom lampicom  akumulatora?

Ako vam lampica baterije ostane upaljena dok vozite, imat ćete otprilike 30-60 minuta da vozite s upaljenim svjetlima baterije prije nego što vaš automobil počne stati.

Kako prepoznati da li je akumulator prazna ili neispravan alternator?

Ako vaše vozilo ima praznu bateriju, možda se neće pokrenuti ili će imati poteškoća sa paljenjem, ima prigušena ili trepereća svjetla ili problem sa zvučnim sistemom. Ako se zaustavi dok vozite ili vam se motor iznenada ugasi, alternator ne radi ili ne puni bateriju.

Kako da popravim lampicu akumulatora na komandnoj tabli?

Pokušajte isključiti sva svjetla i druge sisteme koji vam mogu isprazniti bateriju. Ako problem i dalje postoji, zaustavite vozilo i ostavite ga da se neko vrijeme ohladi. Ako i dalje ne radi, odvezite se pravo do svog mehaničara da ih pogleda.

Zašto moj auto radi sa upaljenom lampicom akumulatora?

Ako vam lampice baterije ostanu upaljene i vaš automobil izgleda normalno, morate se obratiti mehaničaru. Vaše vozilo troši energiju preostalu u bateriji i brzo će se ugasiti.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.