Kako ugasiti Check Engine lampicu

08.12.2023
113
Kako ugasiti Check Engine lampicu
REKLAMNI PROSTOR

Emisije izduvnih gasova vozila doprinijele su zagađenju zraka otkako su se automobili prvi put pojavili na zemljanim putevima ranih 1900-ih. Ali tek sredinom 1960-ih pokrenuti su napori da se te emisije smanje.

Do sredine 90-ih, rafinirana poboljšanja u automobilskim motorima i srodnim sistemima su napravila veliki napredak u smanjenju emisije ugljovodonika na vrlo niske nivoe. Zapravo, skoro nula. Sistemi kontrole emisije su postali zreli.

Sa ovim kontrolnim sistemima pojavila se potreba za potvrdom ispravnog rada. Tako je rođena dijagnostika na vozilu. Godine 1996. stigao je ugrađeni dijagnostički sistem verzija 2 (OBD2), a sa njim je došao i često pomenuti CHECK ENGINE

Smještena na instrument tabli, ova lampica upozorenja se ponekad naziva svjetlosni indikator kvara (MIL). Za ovaj članak ćemo koristiti isključivo izraz CEL. Samo da pojasnim, CEL je definitivno vaš prijatelj. Hajde da saznamo zašto.

Svrha check engine lampice

Svrha check engine lampice

Svrha check engine lampice

Primarna svrha Check Engine lampice je da omogući vizuelno praćenje operativnog statusa sistema kontrole emisije izduvnih gasova vašeg automobila. Korisne sekundarne mogućnosti su takođe dodane tokom godina.

Ovisno o specifičnoj marki vašeg automobila, to može uključivati ​​praćenje sistema protiv blokiranja kočnica, vazdušnih jastuka i sistema grijanja/klimatizacije. To se postiže raznim elektronskim senzorima.

Ostali sistemski senzori mogu uključivati ​​pritisak ulja, temperaturu rashladne tečnosti, napon sistema za punjenje i performanse motora. Ovi senzori komuniciraju sa računarom motora vašeg automobila, elektronskom kontrolnom jedinicom (ECU).

Povezano: ECU vs ECM vs PCM vs TCM (koja je razlika?)

ECU obavlja glavni posao evaluacije informacija senzora, evidentiranja kodova grešaka (koji se nazivaju DTC) i govorenja CEL-u šta da radi (tj.: uključi se ako je potrebno). Ova funkcija je korisna jer ste odmah upozoreni na probleme s vašim automobilom.

Takođe, kada je kod greške postavljen u ECU, informacije o “zamrznutom okviru” koje se odnose na uslove rada motora takođe se pohranjuju. Ova funkcija može pomoći kvalifikovanom tehničaru koji koristi kompjuterizovanu dijagnostiku da proceni probleme vašeg automobila i izvrši popravke.

Vozila proizvedena prije 1996. mogu uključivati ​​lampicu check engine-a, ali njena funkcionalnost će biti ograničena jer su sistemi kontrole emisije i dijagnostike tada bili u vrlo ranim fazama razvoja.

Ovaj članak će se fokusirati na ponašanje CEL-a sa 1996. i kasnijim OBD 2 sistemima. Sa bilo kojim sistemom, trepćući CEL je jednak potrebi da se auto odveze u radnju što je pre moguće.

Povezano: Šta znači lampica “Servisni motor uskoro”?

Šta uzrokuje paljenje lampice Check Engine?

Koristeći signale brojnih senzora i elektronskih uređaja, ECU kontinuirano prati performanse motora, izduvnih sistema i sistema goriva, kao i nekoliko drugih specifičnih faktora vezanih za rad motora i pogonskog sklopa.

OBD2 softver u ECU prvenstveno radi na otkrivanju problema koji negativno utječu na emisije izduvnih gasova. Kada bilo koje od ovih mjerenja premaši granice koje je postavila Agencija za zaštitu okoliša (EPA), CEL će se uključiti.

U tom trenutku, ECU će postaviti jedan ili više kodova grešaka (ili grešaka) u svoju memoriju. Drugi kvarovi motora i pogonskog sklopa koji nisu povezani sa emisijom takođe mogu aktivirati CEL i postaviti kodove problema.

Pogledajte i: 9 razloga zašto se pali lampica baterije

Načini isključivanja lampice kontrolnog motora

Postoje tri načina na koje se CEL može isključiti. To se može učiniti pomoću OBD2 skenera, odspajanja akumulatora automobila ili strpljenja (tj. jednostavno čekanja da se svjetlo sama ugasi). Ove metode su opisane u nastavku:

#1 – OBD2 skener

OBD2 skener

OBD2 skener (ili automobilski alat za skeniranje) je elektronički alat, obično ručni, s konektorom koji se uključuje u priključak za dijagnostičku vezu (DLC) vašeg automobila.

Ovaj priključak se nalazi ispod instrument table levo ili desno od stuba upravljača. Može biti pokriven plastičnim poklopcem koji se mora ukloniti radi pristupa. Kada je priključen, skener će komunicirati s ECU-om i prikazati sve kodove kvarova koji se odnose na osvijetljeni CEL.

Obavezno slijedite upute specifične za skener koji koristite. Kada je kontakt uključen, prikazani kodovi kvarova bi trebali biti snimljeni za buduću upotrebu. Zatim se skeneru može naložiti da ukloni lampicu Check Engine.

Kada završite, isključite paljenje i isključite uređaj. Kada ponovo pokrenete motor, Check engine će biti isključen. Imajte na umu da će se lampica Check Engine često vraćati ako senzor pronađe isti problem. Dakle, ako nešto uzrokuje da vaše vozilo stalno radi bogato (ili mršavo), morate zapravo riješiti i problem.

Osim toga, neki kodovi, kao što je P1000, jednostavni su po prirodi i često se sami od sebe brišu sljedeći put kada pokrenete vozilo.

Bilješka: Kodovi grešaka pohranjeni u ECU memoriji od trenutnih i prošlih kvarova neće biti obrisani ovom metodom isključivanja Check Engine-a.

#2 – Metoda isključenja baterije

Akumulator

Ova metoda zahtijeva sljedeće nekoliko koraka da biste isključili lampicu Check Engine. Ova metoda će također resetirati ECU.

Resetovanje će izbrisati funkcionalne informacije iz ECU-a uključujući OBD2 kodove grešaka i pohranjene karakteristike performansi motora koje su “naučene” tokom vremena. Više o ovome za trenutak.

Prvo odspojite negativni kabel akumulatora. Sačekajte petnaestak minuta. Tokom ovog kratkog čekanja, uključite kontakt na trideset sekundi, a zatim ga isključite. Ponovite ovo pet puta. Ovaj korak će isprazniti svu pohranjenu električnu energiju u ECU. Ponovo povežite kabl sa baterijom. Kada ponovo pokrenete motor, CEL će biti isključen.

Metoda odspajanja baterije vrši hard reset ECU. Kao što je gore spomenuto, svi kodovi grešaka i naučeni podaci o radu motora bit će izgubljeni. Sljedeći put kada počnete voziti, ponašanje ubrizgavanja goriva i vremena paljenja za motor u praznom hodu i praznom hodu će ponovo početi da se uči. Ovaj proces se odvija automatski.

Proces učenja procjenjuje funkcionalnost motora i vozne karakteristike i postavlja ih tako da odgovaraju vašem ličnom stilu vožnje. To će se dogoditi tokom sljedećih nekoliko vozačkih iskustava i može se primijetiti po povremenoj malo gruboj vožnji.

Bitan: Ovdje vrijedi ponoviti odspajanje baterije će rezultirati gubitkom svih kodova grešaka i povezanih podataka pohranjenih u ECU. Budući dijagnostički napori, ako je potrebno, neće moći povratiti ovu često korisnu povijest. A za neke automobile, vrijeme na satu i postavke radija će se morati resetirati.

#3 – Strpljenje (neka se razjasni samo od sebe)

čudna buka motora

Check Engine može zasvijetliti u slučaju kvara koji je privremen. Ova vrsta greške može se ispraviti sama od sebe u kratkom vremenu. Ili se jednostavno ne ponavlja. A ponekad možete biti strpljivi i čekati da se to dogodi.

Potrebna su tri ciklusa pokretanja i zaustavljanja motora da bi se samoispravljanje isključilo Check Engine.

Prednost ovog posebnog ponašanja OBD2 je u tome što možda nećete morati trčati u prodavnicu čim se uključi Check Engine. Ako auto nastavi da radi normalno kada se Check Engineupali, možete odgoditi tri ciklusa vožnje i eventualno izbjeći nepotreban odlazak do mehaničara.

Međutim, ako, kada se Check Engine upali, motor počne da radi grubo ili ponašanje u vožnji postane primjetno loše, bilo bi dobro odmah otići u trgovinu za pomoć.

Ovdje je važno napomenuti da čak i ako se Check Engine isključi, šifra greške će ostati pohranjena u memoriji ECU-a kako bi se koristila buduća neophodna dijagnostika.

Šta ako se lampica Check Engine ponovo upali?

Check Engine će se uključiti kada dođe do ozbiljne greške. Ovo je poznato kao “fatalna greška”. Takva greška neće tek tako nestati. Dakle, ako je OBD2 sistem otkrio takav problem i na bilo koji način ste isključili Check Engine, on će se samo ponovo uključiti.

To će se najvjerovatnije dogoditi sljedeći put kada pokrenete motor. Ne možete se riješiti lampice kontrolnog motora koja je povezana s ozbiljnim kvarom, kao što je kvar vašeg katalizatora ili O2 senzora.

Stalno trepće svjetlo za Check Engine

treperi lampica kontrolnog motora

Check Engine može prikazati grešku na tri različita načina. Može se upaliti i nastaviti, ukazujući na vjerovatnoću ozbiljnog problema. Ali ako povremeno treperi tokom vožnje, može vam reći da postoji povremeni problem.

Na primjer, motor može povremeno prestati paliti. Kodovi grešaka će se postaviti ako lampica treperi i trebali biste koristiti OBD2 skener da provjerite kodove ili uskoro potražite stručnu pomoć ako se ovo Check Engine ponašanje nastavi ili ponovi.

Najozbiljnije stanje će biti stalno treperenje Check Engine-a. On-off, on-off i tako dalje. Ako primijetite ovaj prikaz, trebali biste skrenuti na stranu ceste i ugasiti motor.

U nekim slučajevima, nastavak vožnje dok Check Engine neprekidno treperi može dovesti do skupog oštećenja vašeg motora i/ili povezanih sistema. Ali u drugim slučajevima, treperenje Check Engine-a zajedno s podrhtavanjem može jednostavno ukazivati ​​na kvar cilindra.

Zašto ne biste trebali zanemariti lampicu check engine-a

neuspjeh ispitivanja emisije

Lampica Check Engine može biti neugodna, ali je zapravo dobra stvar. Ne treba je zanemariti. Kao što je spomenuto, može vas upozoriti na ozbiljne kvarove koji mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja motora ili izduvnog sistema ili, eventualno, nemogućnosti nekog drugog sistema da pravilno funkcionira.

Osim toga, vaš automobil možda emituje neizgorene ugljovodonike na nivoima iznad EPA granica i krši zakon.

Takođe, ako živite u jednoj od trideset država koje imaju inspekciju emisija i imaju uključen Check Engine , možda nećete moći da obnovite registraciju bez popravke vašeg sistema emisije. Neizbežno, odlaganje neophodnih popravki će povećati cenu tih popravki.

Iz ovih razloga, kada imate Check Engine koji se ne gasi, trebali biste što prije odvesti svoj automobil kvalificiranom serviseru radi ispravljanja.

Check Engine lampica nakon zamjene ulja u motoru

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.