8 znakova da su vam potrebne nove gume

08.12.2023
99
8 znakova da su vam potrebne nove gume
REKLAMNI PROSTOR

Znakovi da su vam potrebne nove gume: Gume su nešto što većina nas uzima zdravo za gotovo. Stavljamo ih na naše automobile i obično prolaze bez problema. Međutim, kada miris nove gume nestane, morate biti oprezni zbog znakova da su vaše gume oštećene i da ih je potrebno zamijeniti. Možda počinjete da čujete onaj poznati zvuk vašeg gazišta trljanja o asfalt. Ili se možda vaš auto ne ponaša kao nekada. Evo nekoliko znakova da je vrijeme da kupite nove gume i riješite se starih.

Istrošeni gazi guma – najčešći znakovi da su vam potrebne nove gume

Najčešći simptom loših guma je istrošen profil gume. Gazeći sloj je dio gume koji se susreće s cestom. Kako se troši, manje je efikasan u prianjanju na cestu, povećavajući rizik od proklizavanja ili akvaplaninga.

Postoji nekoliko faktora na koje morate obratiti pažnju prilikom pregleda guma. Jedan od načina je provjera gazećeg sloja. Mnoge gume imaju indikatore istrošenosti gazećeg sloja, male, podignute površine preko gazećeg sloja koje se pojavljuju kada se gazeći sloj istroši. Ako vidite ove indikatore, vrijeme je da zamijenite gume.

Drugi način da provjerite svoje gume je novčić. Ubacite glavu novčića prvo u nekoliko žljebova gazećeg sloja na gumi. Ako vidite da se pojavljuje vrh Linkolnove glave, vaši gazi su istrošeni. Ako je to slučaj, vaše gume treba zamijeniti.

Vaše gume brzo gube pritisak

Gume vremenom gube pritisak – to je normalno. Ali ako primijetite da vaše gume gube pritisak zraka brže nego inače, a morate ga dolijevati svake sedmice, to bi mogao biti znak da imate curenje ili napuknutu bočnu stijenku. Oba su razloga da svoje vozilo odvedete mehaničaru za gume i točkove na pregled. Sigurnije je zamijeniti tu gumu prije nego što izazove nesreću ili vas ostavi na cjedilu na ivici puta.

Neravnomjerno trošenje gazećeg sloja gume

Jedan od najčešćih znakova da su vam potrebne nove gume je neravnomjerno trošenje gazećeg sloja. Prednje gume vašeg automobila preuzimaju najveći teret težine vozila, tako da će se istrošiti brže od stražnjih guma. Automobili sa prednjim pogonom takođe imaju veću težinu i pritisak na prednje gume. Ako primijetite da je gazeći sloj niže na jednoj strani vaše gume ili da se troši brže od drugih dijelova, to može značiti da vam kotači nisu poravnati. Kada su točkovi pogrešno postavljeni, to stvara pritisak na gume i uzrokuje njihovo neravnomjerno trošenje. Previše istrošene gume mogu popucati i eksplodirati tokom vožnje.

Već smo govorili o razlozima neravnomjernog trošenja guma, pogledajte ih ovdje.

Čudni zvukovi i plikovi

Ako vaše gume stvaraju škripu tokom vožnje, ili ako osjećate da se ljuljaju ili vuku u jednom ili drugom smjeru (i to ne samo zbog uvjeta na cesti), to može ukazivati ​​na duboko oštećenje gume. Isplati se dobiti stručnu inspekciju da se vidi da li je to nešto što se može popraviti ili su vam potrebne nove gume.

Pazite i na mjehuriće zraka na bočnoj strani gume. To znači da je karirani ili metalni navoj na bočnoj strani oštećen, što dovodi do pojave žulja na bočnoj strani gume. Ovi mjehurići pucaju pod pritiskom što može dovesti do ozbiljnog sudara.

znaci istrošenih guma kod mehaničara

Auto poskakuje kada vozite ili kočite

Kada vozite automobil, posebno na neravnim ili neravnim putevima, možete osjetiti kako vam automobil poskakuje. Ovo je znak da vaše gume ne upijaju nesavršenosti na putu. Umjesto toga, ovjes i okvir vašeg automobila obavljaju sav posao.

Istrošene ili oštećene gume mogu ugroziti vašu sigurnost i uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova da je vrijeme da nabavite nove gume, ne oklijevajte u kupovini zamjenskih guma.

Vrišti kad se okreneš

Mnogo je razloga zašto vaše gume mogu škripati, ali ako to primijetite pri skretanju, to obično znači da postoji problem s gazećim slojem. Kada je gazni sloj na gumi istrošen, ne može pravilno da prianja uz cestu, a to dovodi do škripe.

Kada se prednje gume počnu neravnomjerno habati, jedna ivica će postati tanja od druge. Tanka ivica gume je dio koji obično dodiruje tlo kada vozite pravo. Ali kada skrenete lijevo, ta ivica se gura prema dolje, stvarajući jaz između nje i ceste.

Ako postoji razmak između vaše gume i tla, možete čuti zviždanje ili škripu dok zrak prolazi kroz nju. Stoga možete čuti buku s prednje strane automobila kada skrenete lijevo.

Loše performanse tokom vožnje ili zaustavljanja

Gume sa istrošenim gazećim slojem ne pružaju dobro prianjanje na klizavim površinama — a zimi to može dovesti do katastrofe. Sa manjom dubinom gazećeg sloja dolazi do manjeg prianjanja, pa ako vaš automobil proklizava ili klizi tokom vožnje po kiši ili snijegu — čak i ako se to dešava samo povremeno — vjerovatno je vrijeme za nove gume.

Vaše gume su stare

Gume su napravljene od gume i plastike. I sva guma se stvrdne sa godinama i izlaganjem jakom suncu i vremenskim uslovima. Stručnjaci preporučuju da vaše zimske gume nisu starije od 8 godina, a ljetne ili cjelogodišnje gume ne starije od 8-10 godina. Mislimo da je ovo previše za bilo koju gumu i svakako ne preporučujemo vožnju sa gumama starijim od 5 godina. Ako ste upravo kupili polovni automobil, naučite kako provjeriti DOT broj da otkrijete starost gume. Ako kupujete nove gume, pazite da nisu starije od nekoliko mjeseci. Mnoge ljigave kompanije će vam prodati gume koje su godinama bile u skladištu. Takve gume ne rade onako kako bi trebale, čak i ako su bile pohranjene u mračnom skladištu.

Stare gume postaju tvrde i više se ne lijepe za podlogu kao prije. Ovo je opasno jer možete lako skliznuti s ceste i doživjeti tešku nesreću.

Znakovi da su vam potrebne nove gume: zaključak

Najbolji, najsigurniji i najbrži način za kupovinu novih guma je na Amazonu. Možete tražiti gume prema vozilu ili veličini gume. Nude najbolje cijene i usluge kupcima na tržištu.

Kliknite ovdje da biste otišli na Amazon.com za najbolje ponude i pravo uklapanje.

Gume vašeg automobila mogu biti iznenađujuće dobar pokazatelj performansi vašeg vozila. Ako imate problema s rukovanjem automobilom ili ako vozi grubo, problem može biti u vašim gumama. Gume nisu samo jedna od najvažnijih sigurnosnih karakteristika vašeg automobila, već takođe imaju značajan uticaj na efikasnost goriva i druga pitanja performansi. Razmislite o tome na ovaj način, gume su jedina stvar koja vas drži na putu. Ako ne uspiju, mogli biste završiti s oštećenim automobilom ili biste se mogli ozbiljno ozlijediti. Zato ne kupujte jeftine gume!

Generalno, gume će trajati između 25.000 i 50.000 milja. Ako češće mijenjate gume, razmislite o promjeni modela ili prilagođavanju pritiska u gumama.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.