Brzinomjer ne radi? (Simptomi i kako ih popraviti)

08.12.2023
187
Brzinomjer ne radi?  (Simptomi i kako ih popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Rijetko čak i usputno razmišljamo o radu brzinomjera našeg vozila, sve dok ga kvar ove ili one vrste ne učini nefunkcionalnim. Bez potpuno funkcionalnog brzinomjera, preostaje vam malo pomoći kada pokušavate putovati odgovarajućom brzinom. Ovo, samo po sebi, može biti prilično zabrinjavajuće.

Iako su mnogi lukavi DIY mehaničari više nego sposobni izvršiti podešavanje ili dovršiti posao kočnice, mnogo manje njih zna odakle početi kada se suoči sa pokvarenim brzinomjerom. Dok su neki problemi ove vrste prilično složene prirode, drugi su daleko manje zabrinjavajući i mogu se brzo riješiti.

Sljedeći vodič će vam pomoći da shvatite principe rada brzinomjera i uputiti vas u pravom smjeru ako brzinomjer vašeg vozila pokaže zabrinjavajuće simptome.

Kako radi brzinomjer

Vrlo jednostavno, brzinomjer je uređaj koji mjeri brzinu vozila, sa visokim stepenom tačnosti. Decenijama su vozila svih vrsta standardno bila opremljena brzinomjerom na instrument tabli.

Brzinomjer na kablu

kako radi brzinomjer sa kablom

Ogromna većina ranih brzinomjera bila je kablirana. Većina ovih sistema koristila je fleksibilni kabel, koji je bio pričvršćen za zupčanik, pokretan izlaznom osovinom prijenosa. Na suprotnom kraju sajle brzinomjera nalazio se magnet koji je rotirao unutar posude za brzinu.

Rezultirajuće magnetno polje pokrenulo je samu brzinsku čašu. Rotacija ove čašice za brzinu pomera pričvršćenu iglu merača, čime se vozačima pruža tačno očitavanje brzine njihovog vozila.

Elektronski brzinomjer

kako radi elektronski brzinomjer

Moderna vozila sada se oslanjaju na upotrebu elektronskih brzinomera. Ovi brzinomjeri koriste senzor brzine koji detektuje impulse iz zubaca zupčanika, montiran na izlaznoj strani mjenjača vozila.

Ove impulse tumači kontrolni modul vozila, koji zatim šalje korelirani signal na kontrolnu ploču vozila.

Brzina pulsa koju detektuje senzor brzine vozila povećava se nakon ubrzanja, čime se mijenja signal koji se prikazuje na odgovarajućem modulu. Isto tako, usporavanje uzrokuje suprotnu reakciju na brzinu pulsiranja senzora brzine.

Pogledajte također: Oscilira li vam broj okretaja tokom vožnje (8 uzroka)

Razlozi zašto vaš brzinomjer ne radi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih brzinomjer vozila može pokvariti. Međutim, neki neuspjesi su daleko vjerovatniji od drugih. U nastavku su neki od najčešćih uzroka problema vezanih za brzinomjer.

Kako popraviti pokvareni brzinomjer

popravka brzinomera

Prije popravke brzinomjera, prvo se mora utvrditi osnovni uzrok problema na vozilu. Funkcija senzora brzine i integritet kola mogu se potvrditi pomoću multimetra ili vrhunskog alata za skeniranje. Isto tako, instrument tabla vozila može se provjeriti pomoću alata za dvosmjerno skeniranje.

Povezano: Šifra C0035, Šifra P0500

Jednostavan vizuelni pregled se takođe može isplatiti kada pokušavate da dijagnostikujete problem vezan za brzinomer. Senzor brzine vozila, kao i odgovarajuće ožičenje i konektore, treba provjeriti da li ima znakova oštećenja ili degradacije. Funkcija instrument table se takođe može posmatrati u potrazi za nepravilnostima. U mnogim slučajevima primijetit ćete da igla brzinomjera poskakuje ili da se kvar javlja povremeno.

Ako ste utvrdili da je senzor brzine vašeg vozila neispravan, morat ćete ga zamijeniti. Ovo jednostavno uključuje uklanjanje zatezača pogođenog senzora, izvlačenje senzora iz otvora i zamjenu dotičnog senzora.

Greške ožičenja je nešto teže popraviti i uključuju lociranje oštećenog segmenta zahvaćenog kola. U tom slučaju se može kupiti zamjenski kaiš ili remen. Alternativno, u određenim slučajevima može biti moguća popravka strujnog kruga.

Ako se utvrdi da je brzinomjer vašeg vozila neispravan, bit će potrebno ukloniti instrument tablu. Ovo često uključuje uklanjanje odabranih komponenti kontrolne ploče i povezanog hardvera. Zatim se može kupiti nova/prerađena instrument tabla ili se kompromitovani sklop može ponovo izgraditi.

U slučaju sumnje na kvar ECU, dalju dijagnostiku treba provesti u skladu s tvornički specifičnom servisnom literaturom. Iako računari ovog tipa povremeno pokvare, problemi ove prirode su relativno rijetki.

Možete li i dalje voziti auto ako brzinomjer ne radi?

Tehnički gledano, moguće je voziti vozilo sa neispravnim brzinomjerom. Međutim, ovo se ne preporučuje.

Bez gotovog alternativnog rješenja nećete moći prepoznati brzinu kojom se vaše vozilo kreće. Ovo ne samo da je opasno, već značajno povećava rizik da vas policija citira zbog prekršaja u pokretu.

Jednostavno rečeno, malo je vjerovatno da ćete dobiti kaznu za prekoračenje brzine samo zato što vam brzinomjer ne radi. U svakom slučaju, neispravan brzinomjer treba popraviti prvom dostupnom prilikom.

Možete li umjesto toga koristiti svoj telefon kao brzinomjer?

aplikacija brzinomjera

Svi moderni pametni telefoni imaju GPS. Kao rezultat, vaš telefon može precizno odrediti vašu lokaciju kao i brzinu putovanja. Brojni znatiželjni pojedinci koristili su ovo znanje za razvoj aplikacija za praćenje brzine.

U slučaju kvara na brzinomjeru, aplikacija za praćenje brzine kao što je popularna Speedometer Speed ​​Box (za iPhone) ili GPS Speedometer (za Android) može se koristiti za praćenje brzine vašeg vozila. Postoje mnoge druge slične aplikacije (besplatne i plaćene) koje postižu istu svrhu.

Međutim, vozače treba upozoriti da aplikacije ove prirode nisu uvijek potpuno točne. Stoga je najbolje koristiti takve aplikacije samo kao rezervnu opciju, dok se ne riješe problemi sa brzinomjerom vašeg vozila.

Kazaljka goriva ne radi ili nije tačna? -kako popraviti

Koliko košta popravka brzinomjera?

Troškovi popravke brzinomjera su vrlo varijabilni i u velikoj mjeri zavise od uzroka kvara. Ovaj trošak također varira između onih povezanih s popravkom uradi sam i popravkom u trgovini ili drugom servisnom objektu.

Najčešći problem vezan za brzinomjer je onaj koji se odnosi na kvar senzora brzine. Većina trgovina naplaćuje između 100 i 250 dolara za zamjenu senzora brzine u kući. Međutim, DIY troškovi su obično znatno niži, jer će se apsorbirati samo trošak samog senzora. U mnogim slučajevima, senzor ove prirode može se kupiti za samo 25-40 dolara.

Ako je problem povezan s kvarom na instrument tabli, cijena popravka može biti znatno veća. Čak i obnovljena instrument tabla može biti prilično skupa, često u rasponu od 200 do 400 dolara ukupne cijene.

Cijena novog brzinomjera/instrumenata je obično znatno veća. Takođe će možda biti potrebno da zastupstvo programira novu instrument tablu za vaše vozilo, uz dodatnu naknadu.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.