Brisači vjetrobrana: Sve što trebate znati!

08.12.2023
97
Brisači vjetrobrana: Sve što trebate znati!
REKLAMNI PROSTOR

Brisači vjetrobrana, brisači automobila i drugi sinonimi označavaju jedan od najjednostavnijih, ali ujedno i najvažnijih sigurnosnih sistema vašeg automobila. Dobro ste pročitali, sigurnosni sistemi. U slučaju kiše, magle ili snijega, dobri brisači su neophodni za sigurnu i udobnu vožnju. Dok se sa lošim brisačima možemo nositi po sunčanom vremenu, sasvim je druga priča kada nam je vjetrobran mokar ili prekriven snijegom.

Unatoč pristupačnosti dobrih brisača automobila, veliki postotak ljudi zanemaruje njihovo održavanje i zamjenu. Vrijedi li zbog zanemarljive zamjenske cijene ugrožavati svoju sigurnost i sigurnost drugih u saobraćaju? Definitivno ne! Ako se slažete, pozvani ste da nastavite čitati.

Koje su ključne komponente brisača automobila?

Brisači na modernim automobilima u osnovi se sastoje od tri ključne komponente: motora brisača, ručice brisača i metlice brisača. Električni motor brisača pokreće krakove i metlice brisača na površini vjetrobranskog stakla, ručice brisača osiguravaju pravilan pritisak metlica brisača na površinu vjetrobranskog stakla, a same metlice brisača efikasno uklanjaju kapljice vode i prljavštinu.

Metlice brisača su komponenta koja zahteva redovno održavanje ili. pravilnu upotrebu i zamjenu. Vrijeme za zamjenu metlica brisača je kada je guma na metlici oštećena ili otvrdnuta zbog izloženosti vremenskim prilikama. Oštećena ili tvrda guma na metlici brisača ne radi svoj posao, čak oštećuje naše vjetrobransko staklo.

Koji su znaci loših brisača?

Ako je vrijeme za promjenu brisača, simptomi su vidljivi i čujni. Možete ih pronaći tačno ispred sebe, na vetrobranskom staklu. Najčešći znakovi istrošenih brisača su sljedeći:

 • Škripa, cviljenje i glasan rad
 • Curenja, mrlje i nečiste površine
 • Preskakanje i vibriranje
 • Loše uklanjanje prljavštine i curenje mrlja

Ako prepoznate bilo koji od gore navedenih znakova istrošenosti brisača, vrijeme je da ih promijenite. Nemojte odlagati zamjenu jer tvrda i oštećena guma metlice brisača može uzrokovati trajna mikrooštećenja vašeg vjetrobranskog stakla. Koliko često treba da menjate brisače vetrobranskog stakla zavisi od toga koliko često ih koristite, kako ih koristite i vremenskih uslova. Općenito, preporučujemo da jednom godišnje provjerite stanje vaših brisača i po potrebi ih zamijenite.

Korišteni brisači su opasnost u saobraćaju

Ako vaši brisači škripe, ostavljaju tragove, slabo preskaču ili uklanjaju prljavštinu, vaša sigurnost i sigurnost drugih u saobraćaju je upitna. Glasni brisači koji preskaču smanjuju količinu pažnje koju biste inače posvetili onome što se dešava na cesti. Najopasniji su brisači koji ostavljaju tragove i na taj način ne dozvoljavaju nesmetan pogled na cestu. U tragovima koje ostavljaju za sobom, pojačava se i odsjaj nadolazećih vozila ili stražnjih svjetala vozila ispred nas.

Važno je znati da sve što onemogućava jasan pogled na cestu predstavlja opasnost od nesreće sa previđenim vozilom, biciklistom ili čak pješakom.

Kako odabrati prave brisače za vaš automobil?

Nadamo se da vas do sada nismo u potpunosti zastrašili činjenicama o opasnostima loših brisača. Dobra vijest je da je odabir i ugradnja novih brisača vrlo jednostavan. Uz našu pomoć, nikada nije bilo lakše.

Odaberite prave brisače za svoje potrebe

Budući da smatramo da je ponekad teško izabrati prave iz asortimana brisača, pripremili smo za vas kratak vodič zasnovan na testovima njemačkog ADAC-a. Istina je da su neki brisači prilagođeni zahtjevnijim korisnicima koji su češće na putu i bez obzira na vremenske prilike.

Razlike između jeftinijih i skupljih brisača

Prema najnovijim testovima njemačkog automobilskog udruženja ADAC, Bosch Aerotwin brisači su pokazali najbolje rezultate. Razlog za to je njihov ravni dizajn napravljen od dvostruke mješavine meke gume u kombinaciji s grafitnim premazom. Aerodinamički dizajn, ugrađen spojler i asimetrični žljebovi duž brisača osiguravaju optimalan kontakt s vjetrobranskim staklom i posljedično optimalno čišćenje vjetrobranskog stakla.

Dizajn brisača vjetrobranskog stakla

Dizajn jeftinijih brisača je više artikulisan. U poređenju sa ravnim brisačima kao što je Bosch Aerotwin, njihove performanse su znatno lošije i potpuno neuporedive sa rezultatima čišćenja ravnih brisača. To je utvrđeno testiranjem njemačkog automobilskog udruženja ADAC. Brisači sa ravnim brisanjem rade bolje pri velikim brzinama zahvaljujući svom aerodinamičkom obliku. Njihov oblik i dizajn također omogućavaju ravnomjerniji pritisak na vjetrobransko staklo i tiši rad.

Na osnovu međunarodnog testiranja, gornji Bosch Aerotwin brisači se smatraju najboljim metlicama brisača na današnjem tržištu. Takođe se najčešće postavljaju na nove luksuzne sportske i poslovne automobile kao što je Porsche Panamera.

Kvalitetna guma za metlice brisača

Jedan od glavnih faktora koji razlikuje dobre brisače od loših je razlika u kvalitetu same gume metlice brisača. Kao i gume, metlice brisača su stalno pod uticajem vremenskih uslova. U ADAC testovima, svi brisači su bili izloženi i niskim temperaturama (-10 °C) i visokim temperaturama (20 °C). U testu njemačkog automobilskog udruženja ADAC, svi brisači su bili izloženi UV zracima, što simulira štetno djelovanje sunčeve svjetlosti na vijek trajanja gume brisača. Nakon 150.000 čišćenja, nalazi su bili jasni, jeftini brisači = loše brisanje. Ponovo su najbolji bili brisači poznatih brendova kao što su Bosch i SWF.

Podešavanje i ugradnja brisača

Jeftiniji brisači često nisu u potpunosti kompatibilni sa OEM ručicama brisača vašeg vozila. Iako možete ugraditi jeftiniji brisač na svoje vozilo sa ispravnim priključkom, još uvijek postoji velika šansa da visina priključka nije tačna. To se ogleda u lošijoj kvaliteti brisanja. Visokokvalitetni brisači poput Bosch Aerotwina nude savršeno pristajanje, jednostavnu instalaciju i optimalnu zamjenu za vaše OEM brisače. Zbog svojih odličnih performansi, Bosch Aerotwin brisači su i fabrički izbor mnogih proizvođača vozila.

Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru novih brisača?

 • Tih i efikasan rad pri svim brzinama, čak i na autoputu
 • Odgovarajuća visina oštrice kako bi se osigurao optimalan i ravnomjeran pritisak na vjetrobransko staklo
 • Ravan dizajn koji je na osnovu testova znatno bolji od konvencionalnog dizajna brisača
 • Visokokvalitetna gumena smjesa na brisaču koja osigurava optimalne performanse i dug vijek trajanja brisača Jednostavna ugradnja bez pomoći prijatelja ili mehaničara

Zašto ne biste trebali kupiti jeftine brisače

 • Brisači se mijenjaju samo jednom godišnje ili manje, tako da nema smisla štedjeti te male količine novca.
 • Brisači vjetrobranskog stakla su neophodni za vašu sigurnost i sigurnost drugih na putu.
 • Cena zamene brisača je zanemarljiva u odnosu na njihov značaj.
 • Razlika u cijeni između dobrih i loših brisača je zanemarljiva na godišnjem nivou.

Ako imamo na umu ove činjenice, odabir brisača je jednostavan. U poređenju sa jeftinijim brisačima, brisači prosečnog kvaliteta kao što je Bosch Aerotwin mogu biti samo 10-15 dolara skuplji. Međutim, njihov učinak i vijek trajanja opravdavaju ovu razliku u cijeni u odnosu na prvu upotrebu. Ako uzmete u obzir da nećete mijenjati brisače na mjesečnoj bazi uz pravilnu upotrebu i održavanje, razlika u cijeni je zaista zanemarljiva. Naša preporuka je da uvijek kupujete najkvalitetnije brisače. Kada su razlike u cijenama tako male, a utjecaj na sigurnost i udobnost vožnje tako velik, potpuno je besmisleno posezati za proizvodima slabijeg kvaliteta.

Kako zameniti brisače vetrobranskog stakla

Kada vratite svoje brisače kući, vrijeme je da ih promijenite. Proces je jednostavan i brz. Kako bi vam olakšali rad, evo video tutorijala:

Održavanje brisača vjetrobranskog stakla

Kada ugradite svoje nove brisače, definitivno je u vašem interesu da im produžite vijek trajanja. Istina je da brisači ne zahtijevaju složeno održavanje, ali je važno izbjeći nepravilno rukovanje brisačima.

Šta ne raditi sa brisačima

Brisači vjetrobrana nisu čistači grube i tvrdokorne prljavštine

Brisači automobila u kombinaciji sa tečnošću za vetrobransko staklo odličan su alat za čišćenje vetrobranskog stakla tokom vožnje. Međutim, ako se u vašem automobilu nakuplja smola, čestice pijeska i ptičji izmet, preporučuje se ručno pranje vjetrobranskog stakla. Guma na metlici brisača je osjetljiva na oštećenja i nije namijenjena za trljanje grube i ljepljive prljavštine.

Brisači vjetrobrana nisu dizajnirani za uklanjanje leda

U zimskim uslovima vlasnici automobila su često “lijeni”. Umjesto ručnog uklanjanja cijele smrznute površine vjetrobranskog stakla, taj zadatak prepuštamo brisačima. Površina leda i ivice leda su hrapave. Prolazeći metlom preko smrznute površine, nenamjerno uništavamo brisače vjetrobranskog stakla. Kada se očekuje zaleđivanje, podignite ruke brisača i pazite da se ne smrznu.

Brisači vetrobranskog stakla se ne smeju čistiti čistačima pod visokim pritiskom i jakim sredstvima za čišćenje

Guma na metlici brisača je precizno oblikovan instrument obložen grafitom. Grafitni premaz osigurava duži vijek trajanja i nježno i efikasno brisanje. Ako visokotlačni čistač usmjerimo direktno na naše metle, grafitni premaz i guma metle se lako oštećuju. Isto važi i za jaka hemijska sredstva za čišćenje. Gumu na metlici brisača uvijek čistite samo mekom vlažnom krpom!

Zanemarivanje uništenih i prljavih brisača

Ako tokom vožnje primijetite da vaši brisači nose mnogo prljavštine, preporučuje se da ih nježno obrišete sljedeći put kada se zaustavite. Prljavština na brisačima može ostaviti nevidljive mikro-ureze na vjetrobranskom staklu. Produžena upotreba korištenih brisača može imati isti razorni učinak. Zamjena brisača je znatno jeftinija od zamjene oštećenog vjetrobranskog stakla.

Kazaljka goriva ne radi ili nije tačna? -kako popraviti

Često Postavljena Pitanja

Na kraju našeg vodiča za odabir, kupovinu i održavanje brisača, sastavili smo neke odgovore na najčešće postavljana pitanja naših kupaca. Također možete pogledati naš vodič za zamjenu tekućina u automobilu, uključujući tekućinu za brisače.

Kako ću znati koju veličinu brisača odabrati za svoje vozilo?

Ispravna dužina brisača za vaše vozilo navedena je u uputstvu za upotrebu vašeg vozila. Ako nemate uputstva, možete ručno izmjeriti metlice brisača vašeg automobila. Najlakši način je da koristite našu interaktivnu tražilicu (link do tražilice) za brisače. U njega unosite podatke o svom vozilu, a prikazuju se samo brisači koji sigurno odgovaraju vašem vozilu.

Mogu li sam promijeniti brisače?

Naravno! Zamjena brisača je vrlo jednostavna i ne morate ići profesionalcu. Za vas smo pripremili post koji jednostavno prikazuje proces promjene uz pomoć videa i slika (link na proces, možete ući na blog na mcenter.si)

Kada i koliko često treba da menjam brisače?

Niko vam ne može dati tačan odgovor na ovo pitanje. Vijek trajanja brisača ovisi o učestalosti korištenja, vremenskim uvjetima i načinu korištenja brisača. Ako često vozite po kiši i snijegu, preporučuje se svake godine provjeravati i mijenjati brisače. U principu, kvalitetni brisači na automobilu mogu trajati i do dvije godine.

Mogu li zamijeniti zadnji brisač svog vozila?

Naravno! Vidljivost kroz zadnje staklo je jednako važna kao i prednja vidljivost. Ako primijetite slab rad zadnjeg brisača, vrijeme je da ga zamijenite, možete ih pronaći ovdje. (link do stražnjih brisača/tražilice, ako ih prodajete, inače ih brišemo)

Jesu li kvalitetni brisači poput Bosch Aerotwina zaista vrijedni razlike u cijeni?

Definitivno. Naš glavni cilj je Vaša sigurnost i sigurnost drugih u saobraćaju. Ako nam ne vjerujete, vjerujte nezavisnim testovima njemačkog automobilskog udruženja ADAC.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.