Iskustva i problemi VW Golf 7

08.12.2023
87
Iskustva i problemi VW Golf 7
REKLAMNI PROSTOR

Iskustva i problemi VW Golf 7 : Malo automobila će oživjeti svoju 7. generaciju ili još bolje krenuti na puteve. Jedan takav uspješan model je Volkswagen Golf. U svojoj 7. generaciji, Volkswagen Golf nazvan Mark VII ili jednostavno “Golf 7”, isporučio je ono što su svi očekivali od njega, što je standard za sve druge hatchback modele na tržištu. Sa svojim nevjerovatnim dizajnom, atraktivnom linijom motora i visokokvalitetnom unutrašnjosti, Golf 7 je bio hit od samog početka. Za one koji traže ekonomičnost i pouzdanost, ponuđene su dizel opcije, za one koji traže prostor i dinamiku, Volkswagen je ponudio karavan ili karavan, a za one koji traže adrenalin, Volkswagen je ponudio i Golf 7 u GTI i R specifikacijama.

Ovaj članak će pokriti sve uobičajene probleme, pitanja i greške sa Volkswagen Golfom 7. Evo najčešćih problema sa Volkswagen Golfom 7 koje smo otkrili u razgovoru sa vlasnicima, pregledavajući stotine tema foruma i ConsumerReports.

Glavni problemi Volkswagen Golfa 7

Problemi sa vodenom pumpom i termostatom Golf 7

Kao i drugi slični automobili iz VAG grupe, kao što je prethodno razmatrani Audi A4 B8, Volkswagen Golf 7 također koristi loše dizajniranu pumpu za vodu i jedinicu termostata. Kućište u kojem se nalaze obje komponente napravljeno je od plastike koja je sklona curenju i pucanju kako se termički ciklusi akumuliraju i plastično kućište propada. Ako kupujete Golf MK7, provjerite jesu li pumpa za vodu i termostat zamijenjeni.

2015 Golf 7 GTI turbo kvarovi

Rani modeli (2015.) Golfa 7 GTI bili su skloni ranim kvarovima turbo motora. Volkswagen je prepoznao problem i zamijenio većinu neispravnih turbina pod garancijom. Ažuriranja turbopunjača su napravljena kako bi se spriječio problem u budućnosti. Ako automobil koji kupujete još uvijek ima problematičan turbopunjač 06K 145 702N, provjerite je li zamijenjen ili biste mogli biti u nevolji. Turbo punjači sa kataloškim brojem koji završava na “722” su oni koje treba tražiti. Većina ljudi je iskoristila probleme sa turbo komponentom i odlučila nadograditi svoje performanse većom zamjenskom turbom, slatko!

Kvarovi zavojnice na turbo motorima

Vlasnici svih turbo motora u Golfu 7 prijavljuju uobičajeni kvar paketa zavojnica za paljenje. Iako je ovo jednostavno i relativno jeftino rješenje, motor i dalje može prestati paliti, a vaši zavojnici obično pokvare u isto vrijeme uzrokujući gomilanje troškova popravke.

Nakupljanje ugljika na Golf 7 motorima s direktnim ubrizgavanjem

Čak ni Volkswagen nije izuzet od strahovitog nakupljanja ugljika u motorima s direktnim ubrizgavanjem goriva. To znači da je jedan od češćih problema Volkswagen Golfa 7 nakupljanje ugljika u motoru. Ovo je češće u vozilima koja se voze na kratkim udaljenostima, u vozilima koja često koriste gorivo lošeg kvaliteta, u vozilima koja većinu vremena provode u praznom hodu i zaustavljanju, te u vozilima koja rijetko imaju veliki raspon okretaja. Iako mnogi vlasnici tvrde da je nakupljanje ugljenika mnogo manji problem u Golfu 7 nego u Golfu 6, mnogi i dalje imaju probleme kao što su gubitak snage i grubi rad u praznom hodu. Preporučujemo da redovno pregledavate svoj motor zbog nakupljanja ugljika i da odaberete jednu od metoda čišćenja koje smo opisali u našem članku o nakupljanju ugljika.

Kvar usisne pumpe na ranim modelima Golf 7 GTI

Neispravne usisne pumpe na Golfu 7 GTI iz 2015. i 2016. bile su veliki problem, zbog čega je Volkswagen povukao više od 100.000 automobila. Zadatak usisnih pumpi je prečišćavanje goriva iz EVAP-a (sistem za isparavanje). Ako usisna pumpa koja se nalazi u rezervoaru za gorivo pokvari, gorivo ide direktno u EVAP sistem, što zauzvrat stvara velike probleme prije ili kasnije.

Veliki problem ovdje je što to često prođe nezapaženo i suočite se s problemom nakon što je šteta učinjena. Neki simptomi neispravne usisne pumpe uključuju: upaljena lampica za kontrolu motora, gubitak snage pri većim obrtajima, miris goriva u unutrašnjosti i začepljen kanister za ugljen.

volkswagen golf 7 karavan

Problemi sa DSG mjenjačem (7 brzina DQ200)

Zloglasni DQ200 DSG mjenjač sa suhim kvačilom bio je jedan od uobičajenih problema Volkswagen Golfa 7. Poznato je da DQ200 mjenjač sa direktnim mjenjačem ima problema s prijevremenim kvarom paketa s dvostrukim kvačilom i naglim mijenjanjem brzina. Određeni problemi sa ovim mjenjačem rješavaju se ponovnom instalacijom softvera prijenosa, dok su mnogi drugi vlasnici morali zamijeniti cijele pakete kvačila što je jako skupo. Da vidite druge probleme sa DSG mjenjačem, pogledajte naš vodič za probleme sa DSG mjenjačem.

Kvarovi turbo motora na Golf 7 dizel modelima

Nisu svi osim odabranog broja 1.6 TDI dizel Golf 7 bili skloni ranim kvarovima turbopunjača, neki čak i prije nego što je automobil dosegao 50.000 km ili 30.000 milja. Većina neispravnih turbina se zamjenjuje pod garancijom. Ovo je samo problem ako kupujete 1.6 TDI Golf 7 sa super malom kilometražom.

Manji problemi Volkswagen Golf 7

Problemi sa plastičnim koritom i poklopcem za ulje na VW Golfu 7

Volkswagen Golf 7 ima plastični karter za ulje i plastične čepove uljnog korita. Već možete zamisliti u čemu je bio problem. Zbog topline i izloženosti, mnoga od ovih uljnih korita su se brzo pokvarila i trebalo ih je zamijeniti. Isto važi i za plastične čepove. Potrebno ih je zamijeniti pri svakom servisu kako bi se izbjeglo curenje ulja. Proizvođači na tržištu nude aluminijske uljne posude i čepove koji su daleko bolji od plastičnih OEM dijelova. Curenje ulja u ovoj oblasti je lako uočiti i ne treba ih zanemariti!

Loš OEM vijek trajanja kvačila na GTI i R verzijama Golfa 7

Mnogi vlasnici snažnijih članova porodice Golf 7, Golfa 7 GTI i Golfa 7 R sa ručnim mjenjačem, prijavljuju rane kvarove kvačila. Iako je ovaj kvar povezan s načinom na koji se automobil vozi, Volkswagen bi mogao ugraditi bolje performanse kvačila u ove jače verzije Golfa 7. Proizvođači na tržištu nude bolje performanse kvačila koja duže traju.

Bučni šrafovi podokvira

Već smo govorili o problemima sa podokvirom u našem Volkswagen CC izvještaju o pouzdanosti. Isti problemi muče i Golf 7. Labavi i rastegnuti vijci potkonstrukcije na Golfu 7 uzrokuju neugodne zvukove kucanja i kucanja pri vožnji preko ležećih vozila i rupa. Ovo je trenutno poznat i lako rješiv problem.

Golf 7 iskustva

Golf 7 iskustva

Prljavi brisači na Volkswagen Golfu 7

Ovo je čudno, ali ako pogledate teme na forumu o uobičajenim problemima Volkswagen Golfa 7, jedan od češćih problema koje ćete vidjeti su pritužbe na loše probleme brisača vjetrobranskog stakla. Zamjena brisača vjetrobranskog stakla kvalitetnijim ovdje navedenim može riješiti problem.

2015 Golf 7 problemi sa kućištem prednjeg ležaja

Modeli Golf 7 s početka 2015. skloni su potpunom kvaru ili oštećenju sklopa kućišta ležaja kotača. Nedavno smo pisali o tome kako prepoznati oštećenje ležaja kotača.

Golf 7 GTD modeli – povećana potrošnja ulja

Mnogi vlasnici najmoćnijeg dizel modela Golf 7, GTD, prijavljuju veliku potrošnju ulja. Pročitajte više o problemu na ovom forumu.

Oštećenje kondenzatora klima uređaja

Ovaj manji, ali uobičajen problem sa Golfom 7 je opet očigledno problem dizajna. Kondenzator klime Golf 7 je podložan oštećenjima na cesti i drugim problemima zbog niskog položaja. Kada kupujete Golf 7, pregledajte kondenzator i uvijek se uvjerite da klima ispravno radi.

Karoserija i unutrašnjost Volkswagen Golf 7 Problemi

Problemi sa sajlom haube i ručkom Golfa 7

Mnogi vlasnici šalju pritužbe na kabel haube i ručku haube. Oba problema su prisutna zbog dvije stvari: sile i plastike. Ove stvari retko idu ruku pod ruku. Kablovi haube koji su odgovorni za otvaranje haube spojeni su na metalnu kuglicu koja se nalazi u plastičnoj čaši. Kada dođe do pritiska na kablove, plastična čašica koja treba da drži metalnu kuglicu kablova poklopca priključka puca i više ne možete da otvorite poklopac. Isti problem leži u mehanizmu ručke. Drška drži metalnu kuglicu na kraju sajle koja se uvlači kada povučete ručku. Poznato je da se plastični dio koji drži kraj metalne kugle slomio, što čini ručku haube neupotrebljivom.

Problem sa curenjem vode na krovnom poklopcu golfa 7

Krovni otvor Golfa 7 je poznat izvor problema, uglavnom problema vezanih za vodu. Prvi broj je zapravo došao iz fabrike na Golfu. Plastični okvir krovnog otvora, koji služi i kao odvod vode, ponekad je bio pričvršćen vijcima s prevelikom silom, što je dovelo do pukotina. To je kasnije dovelo do curenja vode u unutrašnjost automobila.

Još jedan problem sa krovnim otvorom su začepljeni odvodi za vodu. Kako se ovi sitni odvodi za vodu pune prljavštinom, voda počinje da curi u unutrašnjost automobila. Ovo su dosadni mali problemi koje ne možete zanemariti.

Golf 7 unutrašnji problemi

Golf 7 unutrašnji problemi

Problemi sa bravom zadnjeg prtljažnika Volkswagen Golf 7

Mnogi vlasnici Golfa 7 prijavljuju probleme sa zaključavanjem stražnjeg prtljažnika. U većini slučajeva potrebno je zamijeniti bravu prtljažnika. Ovo može biti neugodno ako se dogodi kada niste kod kuće i ne možete pristupiti prtljažniku izvana.

Problemi sa infotainment sistemom po hladnijem vremenu

Još jedan neobičan problem sa Volkswagen Golfom 7 je taj što mnogi vlasnici prijavljuju sporu i nereagirajuću infotainment jedinicu kada su temperature niske. Kako se auto zagreje, ovi problemi nestaju.

Problem zvecanja unutrašnjosti golfa 7

Mnogi vlasnici Golfa 7 prijavljuju neobično i neugodno zveckanje u unutrašnjosti. Nije nešto što biste očekivali od high-end hatchbacka.

Problemi sa poklopcem rezervoara za gorivo na Golfu 7

Ovo je jedan od češćih problema Volkswagen Golfa 7, poklopac rezervoara za gorivo se zaglavio zbog neispravnog startera, zbog čega ne možete pristupiti rezervoaru goriva i napuniti ga. Zamjena aktuatora je i skupa i nepraktična jer mnoga od ovih automobila moraju biti odvučena do zastupstva jer im ponestane benzina. Više o ovom problemu možete pročitati ovdje.

Čitaj također: Audi A4 B8 (2008-2016) Problemi i iskustva

Iskustva i problemi VW Golf 7 – Elektronski problemi

Kvar senzora nivoa tečnosti za pranje vetrobranskog stakla

Mnogi vlasnici se suočavaju sa lampicom upozorenja “malo tečnosti za pranje” na instrument tabli, čak i kada je tečnost za pranje dolivena. Ovo signalizira kvar senzora nivoa tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.

Problemi s tempomatom s radarom Golf 7

Golf 7 sa radarskim tempomatom često ima problema. Radarska komponenta prestaje raditi, ostavljajući vam samo običan tempomat. Problemi se često rješavaju ažuriranjem softvera.

Problemi sa automatskom parkirnom kočnicom na Golfu 7

Opcija automatske parkirne kočnice na Golfu 7 obično se navodi kao jedan od elektronskih problema. “Automatska ručna kočnica ne radi u nekoliko i nasumičnih navrata” riječi su kojima su vlasnici opisali problem.

Golf 7 Start Stop problemi

Mnogi vlasnici Golfa MK7 prijavljuju probleme s funkcijom pokretanja i zaustavljanja. Ovi problemi se obično počinju pojavljivati ​​kada vijek trajanja baterije počne da se pogoršava. Ako tokom vožnje baterija izgubi više snage nego što može da povrati, sistem start-stop, koji je veliki potrošač energije, neće raditi.

Zaključak i preporuka

Iako postoji mnogo problema sa Volkswagen Golfom 7, MK7 Golf i dalje smatramo pouzdanim automobilom. Volkswagen je bio dobar u hvatanju problema čim se pojave, zbog čega se mnogi MK7 Golfovi na tržištu polovnih automobila smatraju vrijednima kupovine. Uvjerite se da automobil ima punu servisnu istoriju i da su obavljena sva opoziva koja smo spomenuli. Ako tražite ekonomičnost, dizel modeli, posebno 2.0TDI su fantastični. Sretno!

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.