Prekomjerno punjenje alternatora (simptomi, uzroci i kako popraviti)

08.12.2023
78
Prekomjerno punjenje alternatora (simptomi, uzroci i kako popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Prekomjerno punjenje alternatora može biti veliki problem  u vašem vozilu, ovi simptomi ukuzaju na neispravan alternator, te ukoliko ih primjetite odmah reagujte i popravite vaš alternator.

Jedna od najpogrešnijih komponenti za pokretanje i punjenje je automobilski alternator. Kada radi ispravno, alternator daje dovoljno snage da pokrene svu dodatnu opremu vozila. Uz ovo razumijevanje, također se može pretpostaviti da neispravan alternator neće dati dovoljno snage da efikasno završi ovaj posao.

Međutim, bez znanja mnogih vozača, alternator može otkazati i na druge načine. U stvari, kompromitovani alternator će često biti prenapunjen, a ne nedovoljno, što dovodi do potpuno drugačijeg skupa problema.

Čitajte dalje kako biste saznali više o simptomima prenapunjenog alternatora, kao i o tome kako riješiti takve probleme ako se pojave u budućnosti.

Pogledajte također: 5 razloga zašto se vaš alternator ne puni

Šta to znači kada vam se alternator “prepuni”?

Prekomjerno punjenje alternatora

Termin “prepunjenje” se često koristi za opisivanje alternatora koji proizvodi izlazni nivo koji je iznad onoga za koji je predviđen.

Ovo garantuje dovoljno razumijevanja, jer svi alternatori dolaze unaprijed pripremljeni da daju izlaz, u obliku napona, koji je unutar određenog raspona. Ovaj raspon odražava radni prag na kojem je elektronika određenog vozila dizajnirana da radi.

Prekomjerno punjenje alternatora može brzo oštetiti osjetljive električne komponente, čineći ih beskorisnim. To u konačnici zahtijeva skupe popravke, koje eksponencijalno premašuju cijenu zamjene samog alternatora u kvaru.

Izlaz alternatora je kontroliran integriranim regulatorom napona, koji je i sam dizajniran da spriječi prekomjerno punjenje. Međutim, kvar regulatora napona može se dogoditi i događa se na poluregularnoj osnovi. To dovodi do brzog početka proizvodnje viška napona.

Regulatori napona ugrađeni u većinu alternatora su postavljeni tako da ograničavaju izlaz na približno 13,5 do 14,5 volti. Stoga bi se svaki alternator koji proizvodi izlazni napon veći od 14,5 do 15,0 volti mogao smatrati neispravnim zbog stanja prenapunjenosti.

Međutim, to uvijek treba potvrditi konsultacijom fabričke servisne literature za vaše vozilo.

Pogledajte takođe: Šta znači kada vam je klima prepunjena?

Simptomi prekomjernog punjenja alternatora

Prekomjerno punjenje alternatora se često može prepoznati prepoznavanjem jednog ili više simptoma povezanih s takvim problemom. Iz tog razloga, upoznavanje sa ovim simptomima se često može pokazati korisnim kada pokušavate brzo uhvatiti probleme ove prirode.

Sljedeći su neki od najčešćih simptoma povezanih s prepunjavanjem alternatora.

#1 – Netačna očitavanja crtice

visokonaponski alternator

Jedan od najočitijih znakova prenapunjenog alternatora je neuobičajeno visoko očitanje na mjeraču napona na instrument tabli vašeg vozila.

Svako očitavanje veće od 15 volti zahtijeva dalju istragu, dok su znatno veća očitanja razlog za povećanu zabrinutost. Neka vozila će čak prikazati poruku upozorenja kada očitanja napona premaše razumno.

#2 – Abnormalnosti baterije

Ako kućište baterije vašeg vozila iznenada počne da bubri, ili pregled ispod haube otkrije da je baterija postala pretjerano vruća na dodir, najvjerovatnije je kriv prenapunjen alternator.

Alternativno, možete primijetiti da je elektrolit u vašem akumulatoru počeo da ključa ili da je baterija vašeg vozila počela da emituje miris nalik na sumpor.

Jedno kratko svjetlo ne radi: uzroci i popravci

#3 – Skraćeni vijek trajanja sijalice

zamena sijalica na farovima

U određenim slučajevima, prekomjerna struja alternatora može se prepoznati po stalnoj potrebi zamjene farova, svjetala za maglu ili farova. Ovo je posebno tačno ako se čini da sijalice na vozilu sve češće pregorevaju.

Sam ovaj simptom proizlazi iz dodatnog opterećenja određene žarulje, zbog uvođenja prekomjernog napona.

Kako testirati alternator (5 koraka)

Šta uzrokuje prekomjerno punjenje alternatora?

napon baterije

U većini slučajeva, prekomjerno punjenje alternatora može biti povezano s neispravnim regulatorom napona. Kao što mu ime govori, regulator napona reguliše ukupnu izlaznu snagu alternatora, u smislu napona, sprečavajući proizvodnju viška izlaznog napona.

Svaki alternator radi u tandemu sa proizvođačevim regulatorom napona, od kojih je većina integrisana u sam alternator. U većini slučajeva, ovaj regulator sprječava alternator da isporučuje stope punjenja veće od 13,5-14,5 volti. Međutim, kvar ove kritične komponente dovodi do relativnog gubitka kontrole napona.

Iako je češće da alternator pokvari na način koji sprečava proizvodnju napona, kvar regulatora napona i prekomjerno punjenje koje ga često prati javljaju se relativno često. Takvo stanje se obično dijagnosticira pomoću kvalitetnog digitalnog multimetra.

Vidi također: 6 simptoma pregorelog osigurača alternatora

Možeš li nastaviti voziti?

Nikada se ne savjetuje nastavak vožnje s alternatorom koji je prepun. To će gotovo sigurno dovesti do oštećenja baterije, zbog ključanja elektrolita. Nadalje, dugotrajan rad vozila iznad predviđenog radnog napona može imati negativne efekte na osjetljiva kola unutar različitih upravljačkih modula.

U najtežim slučajevima, produžena vožnja tokom događaja prekomernog punjenja može zahtevati skupe popravke električnog sistema, što znatno premašuje cenu zamene samog alternatora. Što se vozilo duže vozi u ovom stanju, veća je mogućnost oštećenja.

U svakom slučaju, osnovni uzrok stanja prenapunjenosti vozila treba dijagnosticirati i popraviti što je prije moguće. Na taj način sprječavate brojne dodatne glavobolje i potencijalno ublažavate potrebu za dodatnim sekundarnim popravcima.

Ako se ne osjećate ugodno da sami obavljate takve popravke, zakažite termin kod provjerenog servisnog centra što je prije moguće.

Kako popraviti alternator

alternator ne puni bateriju

U gotovo svakom slučaju, prekomjerno punjenje alternatora može se popraviti samo zamjenom neispravnog alternatora. Time se eliminišu svi problemi ovog tipa i potpuno izoluje izvor inicijalne reklamacije prekomernog punjenja, zbog činjenice da je regulator napona alternatora konsolidovan na samom sklopu alternatora.

Iako je moguće obnoviti alternator za punjenje i zamijeniti dotični regulator napona, to je manje izvodljivo od jednostavne zamjene alternatora vozila u potpunosti.

Uglavnom, osim u posebnim situacijama, praksa popravke alternatora je uglavnom prošla.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.