Plavi dim iz auspuha (uzroci i kako to popraviti)

08.12.2023
85
Plavi dim iz auspuha (uzroci i kako to popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Auspuh automobila može vam reći mnogo o stanju vašeg vozila. Kad god sve radi optimalno, izduvni gas bi trebao ličiti na tanak bijeli ili vrlo lagani oblak vodene pare. Ako primijetite plavi dim koji izlazi iz auspuha, to je znak da nešto nije u redu. Pregledavamo neke od najčešćih uzroka plavog dima iz ispušnih plinova. Naš članak vam također daje nekoliko praktičnih savjeta za rješavanje problema jednom zauvijek.

Koji su uzroci plavog izduvnog dima?

Plavi dim iz izduvnih gasova znači da se motorno ulje miješa s benzinom u ciklusu sagorijevanja. Također može biti uzrokovano kapanjem ulja na vruće dijelove motora. U nekim slučajevima, plavi dim iz izduvnih gasova je znak kvara komponente, kao što je turbopunjač ili PCV ventil.
Kada je prisutan plavi dim, to znači da ulje gori i izlazi iz izduvne cijevi sa izgorjelim gorivom. Bez obzira na uzrok, vozilo radi neefikasno i treba ga popraviti. Evo detaljnije liste uzroka plavog izduvnog dima:

1. Ulje u komori za sagorevanje

Automobil sa sagorevanjemKako motor stari, klipni prstenovi, zaptivke ventila i druge vitalne komponente počinju da se troše. Do habanja dolazi brže ako ne vršite redovne izmjene ulja jer je prljavo ulje manje učinkovito u smanjenju trenja. Ako zaptivke ventila postanu napuknute i lomljive, manja je vjerovatnoća da će tečnosti ostati odvojene. Tada ulje počinje da se meša sa gorivom u komori za sagorevanje. Plavi dim koji dolazi iz izduvnih gasova često ukazuje da u komori za sagorevanje ima ulja. Ponekad je to uzrokovano istrošenim klipnim prstenovima, što znači da ćete možda morati zamijeniti motor. POVEZANO: Crni dim iz auspuha – uzroci i kako to popraviti

2. Pregoreo turbo punjač

TurbopunjačAko je turbo izduvano, postoji mogućnost da iz auspuha izlazi plavi dim. Prepuhani turbo može značiti da je turbo oštećen, ali također može biti uzrokovano curenjem uljne brtve. U obje situacije ulje ulazi u motor. Jednom kada ulje prodre u motor, pomiješa se s gorivom i stvara plavi dim.

3. Oštećenje klipnog prstena

Funkcija klipnog prstenaKlipni prstenovi su dizajnirani da zadrže motorno ulje u komori za sagorevanje gde mu je mesto. Kada pokvare, ulje može teći u pogrešno područje. Kako se ulje miješa s gorivom, može stvoriti plavi dim. Nažalost, zamjena klipnih prstenova može postati vrlo skupa. POVEZANO: 4 simptoma lošeg klipnog prstena

4. Kapanje ulja

Ispušni razvodnikAko nešto nije u redu sa vozilom i vrelo ulje curi iz motora, moguće je da je u kontaktu sa vrućim delovima ispod haube. Dok ubrzavate, možda ćete primijetiti plavi dim koji izlazi iz stražnjeg dijela automobila zbog udara ulja u blok motora. Iako zapravo ne dolazi iz auspuha, moglo bi izgledati kao da jeste. Ulje može kapati iz izduvane zaptivke u bloku motora. Kada procuri, probija se do vrućeg izduvnog gasa, što dovodi do plavog dima. Osim toga, mogao bi iscuriti na kolektore, također uzrokovati plavi dim. Ako dim izlazi ispod haube dok ne vozite, to je znak curenja ulja. Nažalost, kada zaptivka glave procuri, možda ćete morati zamijeniti i glavu cilindra.

5. Zaglavljeni PCV ventil

Pcv ventilPozitivni ventil za ventilaciju kućišta radilice (PCV) također može uzrokovati plavi dim iz ispušnih plinova. Ovaj ventil je odgovoran za otpuštanje pritiska koji se stvara u uljnom koritu. Pritisak se usmjerava u usisnu granu, tako da se isparenja mogu ponovo sagorjeti. Kada se PCV ventil zaglavi, ulje se miješa sa zrakom i drugim plinovima. Pošto je usisna grana takođe povezana sa filterom za vazduh, to može dovesti do plavog dima.

POVEZANO: 7 simptoma lošeg PCV ventila

Kako popraviti plavi izduvni dim

1. Uklonite višak ulja

Najjednostavnije rješenje je ukloniti malo ulja iz sistema. Ova popravka funkcionira samo ako se plavi dim pojavi odmah nakon zamjene ulja. Moguće je da je u sistemu previše ulja. Ovo stanje uzrokuje ventilaciju i pritisak, što otežava motoru da pravilno podnese toplinu i trenje. Da biste riješili ovaj problem, samo uklonite dovoljno ulja da bi nivoi bili ispravni.
POVEZANO: Bijeli dim iz vašeg auspuha – Uobičajeni uzroci i kako to popraviti

2. Očistite motor

Ako motor nije bio očišćen neko vrijeme, vrijeme je da ga pogledate. Kada se prljavština zaglavi u motoru, može začepiti otvore za povrat ulja u glavi cilindra, uzrokujući curenje. Skinite poklopac ventila i očistite sve ostatke koje vidite. Takođe želite da očistite zadnje odvode. Obrišite motor kako biste bili sigurni da nema ulja koje bi moglo uzrokovati plavi dim. Dok čistite motor, pravo je vrijeme da ga pregledate. Ako primijetite područje gdje ulje može curiti, odmah riješite problem.

3. Zamijenite klipne prstenove

Oštećeni klipni prstenovi mogu proizvesti plavi dim, ali to nije lak problem za rješavanje. Dok bi klipni prstenovi mogli koštati samo oko 50 dolara svaki, rad je ono što uzrokuje tako visok račun. Motor se mora ukloniti i rastaviti da bi se došlo do prstenova. Očekujte da ćete platiti 1.000 dolara ili više dok se cijeli posao ne završi.

4. Popravite turbopunjač

Ako je turbopunjač pregorio, morate odmah prekinuti vožnju. Vožnja automobila sa pregorenim turbom može dovesti do mnogo većih problema. U stvari, mogu se formirati metalni dijelovi jer nema podmazivanja u turbopunjaču. Ovaj metal može ući u motor i uzrokovati trajna oštećenja.

POVEZANO: 7 simptoma loše turbine i cijena zamjene

5. Zamijenite PCV ventil

Zamjena PCV ventila ne košta mnogo. Osim toga, posao je jednostavan. Identificirajte cijev koja se spaja od usisnog razvodnika do poklopca ventila i pratite je dok ne pronađete PCV ventil. Skinite ventil i zamijenite ga novim. Sve dok stavite novi ventil na pravo mjesto, sve će raditi kako treba, nadamo se da ćete popraviti stanje plavog dima.

6. Popravite zaptivke ventila

Osim ako nemate mehaničko znanje, ne želite sami pokušavati popraviti zaptivke ventila. Trebat će vam specijalni alati i malo finoće da biste obavili posao kako treba. Da biste zamijenili zaptivke ventila, morate ukloniti oprugu sa klackalice i ventila. Podignite zaptivku ventila i zamijenite je novom. Šta god da radite, nemojte ispuštati ventil u motor ili ćete imati veće probleme.

Vožnja sa plavim dimom koji izlazi iz auspuha

U nekim slučajevima je u redu nastaviti vožnju dok plavi dim izlazi iz auspuha. Međutim, želite biti sigurni da znate u čemu je problem prije nego što ga pogoršate. Ako je turbopunjač pregorio ili se ulje miješa s gorivom, trebali biste prestati voziti i riješiti problem. Dopuštanje da se problemi nastave samo dovodi do dodatnih troškova kasnije. Ako trebate zamijeniti motor zbog oštećenja, cijena može biti 3.000 dolara ili više, što je nešto s čime se ne želite baviti.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.