Kako otvoriti zaleđena vrata na automobilu

08.12.2023
85
Kako otvoriti zaleđena vrata na automobilu
REKLAMNI PROSTOR

Vaš automobil može pokazati na desetine problema tokom zime, a zaleđena vrata na autu su jedan od njih. Više je neugodno nego opasno i često se dešava ujutro nakon ledene noći. U većini slučajeva, jutarnje sunce topi led između karoserije vozila i vrata. U suprotnom, morate pronaći načine da to učinite kako otvoriti zaleđena vrata automobila jer čak i tanki slojevi leda mogu učiniti mehanizam za zaključavanje i ručku beskorisnim.

Ključni izazov je otvoriti vrata bez oštećenja bilo kojeg dijela ili ljuštenja boje. Također je potrebno pažljivo rukovanje kako bi se zaštitni sloj održao netaknutim jer će uništavanje pustiti vodu unutra.

Najbolji savjeti za otvaranje vrata zamrznutog automobila

Želite naučiti neke efikasne načine da kako otvoriti zaleđena vrata automobila? Evo nekoliko najboljih savjeta kako da otvorite svoja vrata i vratite se na put što je prije moguće. Nikada više nećete morati bespomoćno stajati pored svog automobila po hladnom danu.

Upali auto na daljinu

Traje najmanje 10 do 20 minuta i primjenjivo je samo kada niste u žurbi. Ne zahtijevajući nikakav napor s vaše strane osim pritiskanja tipke za paljenje na ključu ili daljinskom upravljaču za automobil, to je najlakši postupak za otvaranje smrznutih vrata. Unutrašnja toplota bi trebala da otopi led oko vrata, ali to neće raditi za debele slojeve leda.

daljinsko pokretanje automobila

Pokušajte pokrenuti auto na daljinu. Izvor: Pikist

Koristite privezak za ključeve

Ako ne možete čekati toliko, pokušajte otvoriti vrata pomoću privjeska za ključeve. Možda ćete morati nekoliko puta pritisnuti dugme za otključavanje jer mraz može oslabiti privjesak. Ako to ne uspije, stavite ključ (sakriven unutar privjeska) u bravu i okrenite ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Radit će ako brave nisu zamrznute.

Guraj vrata unutra

Kada daljinsko pokretanje motora ili trikovi s privezkom ne rade, to je zato što je led zaledio ručku ili zatvorio vrata oko brtve. Pritisnite vrata tako što ćete se nasloniti na njih. Pazite da ne izazovete udubljenje. Tanak led ne može izdržati taj pritisak.

Pokušajte otvoriti vrata, ali nemojte koristiti silu. Ako ovaj trik ne uspije, prijeđite na sljedeći.

Koristite strugač za led

Strugač za led je koristan kada je na vratima i njihovim rubovima vidljiv debeli sloj leda. Imajte na umu da ne može ukloniti led sa brave, unutar ručke i između karoserije automobila i vrata. Također, nepažljivo korištenje može oštetiti boju i premaze. Plastična lopatica ili glatki plastični predmet također će raditi. Izbjegavajte korištenje metalnog pribora jer povećava mogućnost struganja.

Nakon što razbijete led, lagano gurnite i povucite vrata da ih otvorite. Ako i dalje ne radi, prijeđite na sljedeće savjete.

Otopite led fenom za kosu

Ako guranje vrata i struganje ne uspije, led mora da je ušao između karoserije i brtve na vratima. Treba ga otopiti, a može pomoći i mlaka voda. Stavite mlako (ne vruće) u kantu i sipajte oko ručke i brtve vrata. Ponovite ovo nekoliko puta za stvaranje posebno gustog leda.

Držite ručnik od mikrovlakana pri ruci da upije otopljenu vodu na ručki i zapečatite kako biste spriječili ponovno smrzavanje. Također, ubacite ključ u ključaonicu (ako je potrebno) što je prije moguće nakon što se led otopi jer će se mali otvor brave brzo ponovo zamrznuti.

Sličan rezultat možete postići koristeći fen za kosu ili toplinski pištolj. Ali morate biti posebno oprezni jer ovi električni uređaji mogu puhati zrak dovoljno vruć da rastopi kvake na vratima i plastične obloge. Držite fen za kosu najmanje 5 do 10 cm, a toplotni pištolj 15cm od površine vrata kako biste spriječili takvu nesreću.

kako otvoriti zaleđena vrata automobila

Fen za kosu takođe može biti od koristi. Izvor: Wikihow

Savjet 1: Nikada nemojte koristiti kipuću ili pretoplu vodu jer može napućiti staklo na prozoru.

Savjet 2: Korištenje elektronskih uređaja u blizini vode može biti rizično, stoga morate biti vrlo oprezni.

Nanesite sredstvo za odmrzavanje

Ako vam se čini da je sipanje vruće vode ili puhanje vrućeg zraka iz fena rizično, nanesite sredstvo za odleđivanje. Ovo je sigurniji način da kako otvoriti zaleđena vrata automobila. Većina prodavnica hardvera i benzinskih pumpi verovatno ima ove proizvode protiv zaleđivanja. Pazite da kupite onaj koji ne ošteti gumenu površinu.

Poprskajte sredstvo za odmrzavanje na smrznute površine i pričekajte nekoliko minuta (slijedite upute na boci). Ova supstanca ne samo da topi led, već i sprečava nastanak leda u određenom vremenskom periodu.

Bez obzira koja metoda vam odgovara, ne zaboravite da odmah upalite motor i uključite grijač automobila kako biste spriječili ponovno smrzavanje.

Povezano: Kako otključati vrata bez ključa (7 metoda)

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.