Šta je AdBlue – prednosti, upotreba, potreba

08.12.2023
77
Šta je AdBlue – prednosti, upotreba, potreba
REKLAMNI PROSTOR

Šta je AdBlue? Pa, to je najnovija tehnika koju ljudi koriste za čišćenje dizelskih emisija. Dozvoljeni nivo emisija zagađenih novih automobila značajno se smanjuje svake godine. Za to se proizvođači automobila oslanjaju na dvije glavne tehnike. Prvi je upotreba AdBluea, koji na kraju razlaže NOx u plinovima u bezopasne tvari, koje se izbacuju iz vozila. Druga metoda zamjenjuje izduvni plin usisnim zrakom pomoću sistema za recirkulaciju. Smanjuje količinu dušika, a vlasnicima vozila koji se oslanjaju na ovu metodu AdBlue nije potreban.

AdBlue je registrovani zaštitni znak njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA). VDA osigurava da su isti standardi ispunjeni. AdBlue se ne ubrizgava u motor, za razliku od dizela i benzina, već se ubacuje u izduvni sistem vozila. Unutar auspuha vozila, hemijska reakcija pretvara ovaj štetni izduvni gas u bezopasnu vodu i dušik.

Šta je AdBlue – Prednost

AdBlue je potreban mnogim dizel automobilima registrovanim nakon 2015. Svrha je smanjenje emisija. Ali postoji li ikakva prednost korištenja AdBluea u vašem automobilu? Pa, ima za cilj smanjenje emisije NOx. Time se smanjuje zagađenje životne sredine, što doprinosi boljoj životnoj sredini za sve oko nas. Ako je vjerovati činjenicama, AdBlue može filtrirati približno 90% emisija opasnih plinova. Stoga se može očekivati ​​manje zagađenja.

Da li BMW dizelaši koriste AdBlue?

AdBlue je registrovani zaštitni znak njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA). Izvor: Kickaffe (Mario von Berg)

 

Da li vašem automobilu zaista treba AdBlue?

Dakle, ako ulažete u novi ili možda polovni dizel automobil, dužnost je imenovanog dilera da vam pojasni da li se AdBlue koristi u tom konkretnom vozilu ili ne. Štoviše, poznavanje savjeta za održavanje i razumijevanje kako to funkcionira uz pomoć priručnika za automobil uvijek je odlična opcija da saznate više o upotrebi AdBluea.

Dodajte AdBlue ispravno u automobil

Sada razumemo šta je AdBlue, ali koliko često treba da dodamo AdBlue u automobil da bi vozila radila bez ispuštanja štetnih gasova? Prvo, AdBlue rezervoar je lako prepoznati jer ima plavi poklopac koji pokriva rezervoar. Ovaj rezervoar se nalazi odmah pored rezervoara za dizel, a druga mesta za punjenje mogu uključivati ​​rezervni točak i prtljažnik. Uvijek je sigurna i pametna odluka osloniti se na priručnik za vozilo kako biste identificirali gotovo sve o svakom vozilu.

Šta ako neko ubrizga dizel u rezervoar za AdBlue?

Pošto ste početnik, ili ponekad greškom, neko se može dovesti u takvu situaciju, da je nesvjesno ubrizgao dizel u AdBlue rezervoar. Prvi najbolji savjet bi bio da ne palite motor. Da, nemojte paliti motor; umjesto toga, pozovite svog prodavača automobila i neka vam pomognu pronaći najbolje moguće rješenje. Pokretanje motora bi vjerovatno oštetilo SCR (selektivna katalitička redukcija) zajedno sa sistemom koji sadrži AdBlue. Stoga je obavezno ne paliti motor. Pozovite stručnjake, a ostalo prepustite njima.

Šta je AdBlue

Ovaj rezervoar se nalazi odmah pored rezervoara za dizel. Izvor: Youtube

Šta ako neko ubrizga AdBlue u rezervoar za dizel?

Rješenje je isto kao što ste slijedili dok ste ubrizgavali dizel u AdBlue rezervoar. Nemojte pokretati motor jer to može oštetiti sistem goriva i uzrokovati druga oštećenja vozila. Pozovite kompaniju koja pruža usluge i neka isprazne tečnost koja je stavljena u pogrešan rezervoar. Kada se rezervoar očisti, stručnjak će vas uputiti u naredne korake.

Dakle, šta se dešava kada ponestane AdBlue u autu?

Auto će vam vjerovatno signalizirati svjetlom upozorenja na instrument tabli. Lampica će početi da se pojavljuje na instrument tabli kada u vozilu ostane približno 3 litre AdBluea. Dakle, vjerovatno bi neko imao oko 1200 milja da napuni AdBlue u vozilu prije nego što se potpuno potroši.

Dakle, može doći do slučajeva da vaša vozila potpuno ponestane AdBluea. Ili, možda jednostavno nemate dovoljno vremena da ga dopunite. Pa, u tom slučaju će to negativno uticati na performanse vozila. Ne samo to, štetno će biti pogođene i emisije iz vašeg vozila. Auto se neće ni upaliti u slučaju da u vašem automobilu nema AdBluea.

Najbolje je ostaviti motor ugašen kada vam ponestane AdBlue-a i dopunite ga da bi vaš automobil ponovo radio bez problema.

Da li BMW dizelaši koriste AdBlue?

Odgovor na BMW dizele koji koriste AdBlue je da. Generalno, ako je vaš automobil registrovan nakon 2015. godine, onda da, vaš ima AdBlue. Takođe, ako posjedujete BMW, Land Rover, Jaguar i Audi, očekuje se da vaša vozila koriste AdBlue.

Šta je AdBlue

Imat ćete oko 1200 milja da napunite AdBlue u vozilu. Izvor: Youtube

ZAKLJUČAK

Dakle, sada imamo odgovor šta je AdBlue i zašto je potrebno vašem vozilu. Nikada nemojte pokretati svoje vozilo bez AdBlue za tišu vožnju i dobro održavan automobil.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.