Tempomat ne radi: mogući razlozi

08.12.2023
106
Tempomat ne radi: mogući razlozi
REKLAMNI PROSTOR

Za bezbednu vožnju neophodno je da sve komponente automobila budu potpuno funkcionalne. Sistem tempomat (CCS) je takođe na listi komponenti vozila koje moraju biti besprekorne. Mnogi ljudi to ne shvataju ozbiljno kada tempomat ne radi, ali ne možete uopće koristiti ovaj sistem bez rješavanja problema. Neispravan CCS može uticati na ubrzanje vozila. Stoga korisnici moraju znati razloge zašto je tempomat prestao raditi kako bi riješili probleme.

Šta je tempomat?

Tempomat je uobičajen modul u vozilima najnovijeg dizajna. Ovaj sistem osigurava da vozač može voziti automobil konstantnom brzinom bez stalnog pritiskanja papučice gasa.

Pre nego što su postali potpuno elektronski kontrolisani sistemi, tempomati su pretrpeli mnoge promene u svojim konfiguracijama. Dok je najraniji CCS imao mehanički sistem, u kasnijim fazama radio je na vakuumskim i elektromehaničkim procesima. Najnovija verzija dizajna tempomata je Adaptive CCS, koji omogućava korisnicima da održavaju sigurnu udaljenost između svojih automobila i drugih vozila direktno ispred njih.

Proces rada tempomata

Kasnih 1950-ih vozila su počela da dobijaju ovaj sistem. Iako su tada samo selektivni modeli imali ovu funkciju, sada je ona postala neizostavni dio svih automobila. Bilo bi pogrešno misliti o tome kao o luksuznoj osobini. Umjesto toga, to je pouzdan sistem na koji se vozači često oslanjaju kako bi izbjegli nesreće.

tempomat se ne uključujeTempomat je važan dio automobila. (Izvor: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons)

Sistem tempomata reguliše brzinu automobila podešavanjem položaja gasa. Ali pritisak na pedalu nije uključen u ovaj sistem. Tempomat koristi kabl za povezivanje gasa sa aktivacijskim ventilom. Ventil za gas kontroliše ulazak vazduha u motor i tako reguliše brzinu i snagu motora.

Prekidač tempomata uključuje komande kao što su ON, OFF, RESUME, SET/ACCEL i COAST. Vozači ih lako mogu pronaći na volanu ili brisaču vjetrobrana i postaviti ih u skladu s tim. Možete podesiti brzinu automobila pomoću dugmeta SET/ACCEL. CCS će prestati da radi kada vozač pritisne kočnicu.

Od danas je broj vozila na putevima veći nego ikad. Stoga tradicionalni tempomat ne može pružiti najbolje performanse, dok je prilagodljivi tempomat sve popularniji.

Razlozi zašto tempomat ne radi

Može biti nekoliko razloga zašto tempomat ne radi, ovisno o dizajnu sistema. Provjerite ove dijelove da vidite da li je neki od njih odgovoran za problem.

Prekidač kočionog svjetla

Postoji veza između tempomata i kočnice. U nekim vozilima tempomat će prestati raditi ako automobil ne može otkriti prekidač kočionog svjetla.

Stop svjetla

U mnogim vozilima tempomat prestaje da radi čim se upali lampica kočnice. LED konverzija kočionog svjetla i slično osvjetljenje mogu poslati lažni alarm CCS-u da je svjetlo kočnice uključeno i zaustaviti tempomat.

Osigurači i releji

Osigurači i releji štite krug pokretača tempomata. Stoga će pregorio osigurač ili neispravan relej poslati negativan signal tempomatu i on će prestati raditi

Povezano: Kako ispitati relej

Ožičenje

Obično je prekidač tempomata na volanu. Prekinuti spiralni kabl možda neće podržavati CCS vezu i stoga, tempomat ne radi u autu.

Kontrolni prekidač

Istrošeni unutrašnji kontakti ne dozvoljavaju da prekidač tempomata kontaktira CCS. Kao rezultat toga, tempomat može prestati da reaguje na pedalu gasa ili može prestati da radi.

VIDJETI VIŠE

  • Pravi načini korištenja tempomata
  • Motorheads? Pogledajte ove sjajne JDM automobile

Lampica motora automobila

U modernim modelima automobila koji imaju ETCS, problem sa motorom ili mjenjačem također može onemogućiti tempomat.

Vakuum curenje

Što se tiče tempomata, svi stariji modeli koriste vakuumske aktuatore za regulaciju kućišta leptira za gas. Ako postoji pukotina ili curenje u crijevu ili cijevi, sistem neće raditi. Curenje vakuuma će uzrokovati isti problem.

Senzor brzine vozila

Svako vozilo dolazi sa više senzora brzine vozila (VSS). CCS koristi VSS izvor koji dolazi iz ECM-a, mjenjača ili upravljačke ploče. Kada dođe do gubitka signala, CCS ne može detektovati brzinu vozila, onemogućujući tempomat.

Električni problemi

Sistemi tempomata se sastoje od električnih ili elektronskih komponenti. Ako postoji bilo kakav problem sa naponom izvora, kabelskim svežnjama i konektorima ili je bilo šta od toga labavo, rezultat će biti onemogućen sistem.

Zaključak

Ako je tempomat neispravan, neće reagovati na komandu “otkaži”. Budući da uključuje rizik, korisnici moraju popraviti neispravan CCS odmah nakon dijagnosticiranja uzroka. Do tada, izbjegavajte korištenje tempomata. Kada tempomat ne radi zamolite mehaničara da pregleda i identificira probleme i zna kako popraviti tempomat.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.