Kako napuniti akumulator (uradite sami u 5 koraka)

08.12.2023
90
Kako napuniti akumulator (uradite sami u 5 koraka)
REKLAMNI PROSTOR

Važno je znati kako efikasno napuniti automobilski akumulator. Pregledavamo korake potrebne za punjenje akumulatora u automobilu i razgovaramo o tome šta učiniti ako se ne puni.

Kako napuniti akumulator automobila na najbolji način

Punjenje akumulatora automobila može zvučati kao jednostavan posao. Međutim, da biste to učinili kako treba, potrebno vam je određeno znanje. Evo kako bezbedno napuniti automobilski akumulator. Ne zaboravite da uvijek koristite zaštitu za oči i kožu kada radite s automobilskim akumulatorima. Evo najboljeg načina za punjenje akumulatora vašeg automobila:

1. Isključite sve

Kako napuniti akumulator u automobilu

Pre nego što počnete, važno je da ugasite sve na autu. To uključuje električne karakteristike, kao i vanjska i unutrašnja svjetla. Ako ostavite ove stavke uključene, baterija se može isprazniti tokom punjenja. Neki modeli automobila također zahtijevaju da se polovi baterije uklone prije punjenja baterije kako bi se izbjeglo oštećenje električnih dijelova. Da biste bili sigurni, provjerite priručnik za popravak za vaš model automobila.

Ako trebate testirati bateriju u pokretu, koristite voltmetar. Dodirnite zupce do odgovarajućih terminala baterije da biste dobili očitanje. 12,4 do 12,7 volti znači da je vaš automobilski akumulator od 12 volti napunjen. Sve niže od 12 volti ukazuje na nizak napon, ostavljajući vam bateriju koja možda neće pokrenuti motor.

2. Podesite brzinu punjenja

Brzina punjenja baterije E1619977088430Želite da podesite brzinu punjenja na svom punjaču pre nego što ga povežete sa baterijom. Ako imate vrlo osnovni punjač baterija, možda nećete imati ove opcije. Tipično, brzina punjenja se kreće od 2 do 10 ampera.
U većini slučajeva želite da punite bateriju na najnižoj postavci. Polaganim punjenjem osiguravate da baterija ostane u dobrom stanju. Takođe vas štiti od prepunjavanja baterije. Jedini put kada biste trebali koristiti postavku brzog punjenja je ako vam je baterija potrebna odmah. Iako će vas ovo brzo vratiti na put, značajno će smanjiti vijek trajanja baterije.

3. Očistite terminale baterije

Korozivni terminal baterijePronađite pozitivne i negativne terminale baterije. Skinite plastični poklopac s pozitivnog pola i očistite koroziju žičanom četkom.
Ako ne možete ukloniti koroziju četkom, razmislite o upotrebi paste od sode bikarbone. Čišćenjem baterije osiguravate dobar spoj punjača.

4. Povežite punjač

Najbolji punjači za automobilske akumulatorePostavite punjač baterija blizu mjesta gdje je siguran. Spojite stezaljku koja sadrži crveni kabel na pozitivni terminal na bateriji. Uvjerite se da je pričvršćen i da neće otpasti.
Zatim ćete učiniti isto sa crnim kablom i negativnim terminalom baterije. Kada je punjač povezan, možete ga uključiti.

5. Napunite i testirajte bateriju

Pokrenite motorOstavite punjač baterije uključen dok se ne postigne potpuno punjenje. Ponekad će to potrajati preko noći. Nakon što se baterija napuni, uklonite kopče obrnutim redoslijedom od instalacije.
Vratite poklopac na terminal i pokušajte upaliti vozilo. Ako sve radi dobro, nećete morati da brinete o bateriji. Međutim, ako baterija ne radi, možda ćete je morati zamijeniti.

Sporo punjenje u odnosu na brzo punjenje, što je bolje?

Najbolji način za punjenje akumulatora automobila je da ga punite polako radi zdravlja baterije. Prebrzo punjenje akumulatora u automobilu može ga zapravo oštetiti. Zato je bolje da uvijek punite na nižim amperima tokom dužeg perioda, a ne kada vam se ne žuri.

Čemu služi automobilski akumulator?

Zašto je automobilski akumulator važan i zašto treba da vodite računa da je uvek napunjen? Prvo, akumulator automobila osigurava da se motor može okrenuti i pokrenuti. Kada stavite ključ u bravu za paljenje, baterija je odgovorna za napajanje napona potrebnog za aktiviranje startera. Osim toga, automobilski akumulator napaja motor dok radi i napaja vaš važan pribor. Bez toga ne biste imali farove, auto radio ili bilo šta drugo elektronsko u svom vozilu.

Koliko dugo puniti akumulator automobila

Određivanje vremena potrebnog za punjenje baterije ovisi o nekoliko faktora. Prvo, to će ovisiti o vrsti punjača koji koristite. Osim toga, ovisi o tome koliko je baterija slaba. Potpuno punjenje akumulatora automobila može potrajati nekoliko sati ili nekoliko dana. Korištenje djelimično napunjene baterije je moguće, ali postoji mogućnost da se negdje zaglavi, čekajući početak. Ako trebate brzo pokrenuti svoje vozilo, obavezno ostavite motor da radi nakon toga. Najbolje je da se provozate i pustite alternatoru da napuni bateriju prije nego što ga isključite. Ako prebrzo ugasite motor nakon brzog pokretanja, mogli biste se opet naći nasukani. Ako je baterija potpuno ispražnjena, moguće je da pomoćni start neće raditi. Čak i ako ga ostavite priključenog na auto punjač, ​​primijetit ćete da se ništa ne događa.

Šta učiniti ako se akumulator automobila ne puni

Ako se baterija ne puni, morat ćete je zamijeniti. Prije nego što ga odvučete u lokalnu prodavnicu automobila, isprobajte novu bateriju. Ako se suočite s istim problemom nakon zamjene baterije, možda to uopće nije vaš problem. U stvari, mnogi ljudi mijenjaju svoj automobilski akumulator samo da bi otkrili da je alternator pokvario, ostavljajući bateriju nesposobnom da se napuni.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.