Kinetički zglob: 5 simptoma i cijena zamjene

08.12.2023
139
Kinetički zglob: 5 simptoma i cijena zamjene
REKLAMNI PROSTOR

CV ili kinetički zglob je sastavni dio poluosovine. Ovaj dio je od vitalnog značaja jer utiče na funkcionalnost kretanja automobila naprijed ili nazad. Najčešći uzrok problema sa kinetičkim zglobom je nedostatak masti, pa dio nije dovoljno podmazan. Ovo je često uzrokovano lomljenjem trupa kinetičkog zgloba. To neizbježno dovodi do ulaska svih vrsta krhotina u zglob, uzrokujući značajno trošenje tokom vremena. Važno je da znate za neke od simptoma lošeg kinetičkog zgloba. Što prije uočite ovaj problem, manje ćete novca potrošiti na popravku ili zamjenu. Pogledajmo prvo znakove.

Kinetički zglob – Simptomi

Najčešći simptom lošeg kinetičkog zgloba je kucanje pri skretanju i ubrzavanju u isto vrijeme. Također možete primijetiti pretjerane vibracije od ovjesa ili druge probleme s rukovanjem. Možete primijetiti i druge probleme u vožnji vozila.
Evo detaljnije liste znakova lošeg ili neispravnog CV zgloba na koje treba obratiti pažnju:

1. Zvukovi kucanja prilikom okretanja

Skretanje automobila E1609778829997Najčešći simptom lošeg kinetičkog zgloba je zvuk kucanja iz automobila pri skretanju. To može biti zato što zglobovi uopće nisu podmazani ili su samo istrošeni. Što je buka glasnija, to ste bliže potpunom slomu. Ovo je razlog više da svi vlasnici automobila pažljivo slušaju zvukove koje njihovo vozilo ispušta svaki dan. Vjerovatno u početku neće biti zaglušujuće, ali postaje primjetnije kako se porcija povećava. Ovaj zvuk se također može opisati kao škripa metalni zvuk. Često se najviše osjeti pri ubrzavanju i okretanju volana. Jednom kada primijetite da se ovo dešava, vjerovatno neće proći dugo dok se dio potpuno ne pokvari.

2. Pretjerane vibracije

Kinetički zglobAko imate kinetički zglob koji je skoro potrošen, vjerovatno ćete primijetiti mnogo više vibracija nego inače. U nekim slučajevima, ove vibracije će biti jake i učiniti normalnu vožnju gotovo nemogućem. Ovo je trenutak kada trebate odvesti svoje vozilo na stručni pregled. Čak i manje pretjerane vibracije su razlog za zabrinutost.

POVEZANO: Volan trese pri malim ili velikim brzinama? Evo zašto

3. Problemi upravljanja

Volan automobila E1609778849321Ako dođe do tačke u kojoj imate poteškoća s okretanjem automobila, kinetički zglob se najvjerovatnije istroši. Iako može postojati brojna objašnjenja za probleme s upravljanjem, ovaj dio je često krivac. Prava opasnost ovdje je da će vaše vozilo prestati kretati naprijed ili potpuno unazad ako polomite dio.

4. Curenje masti

Mast za CV zglobove E1609778858734Kada imate slomljen kinetički zglob, mast ima tendenciju da curi iz prtljažnika. Ako primijetite mast ispod automobila ili na gumama, odmah je odnesite na pregled. kinetički zglob će često otkazati zbog slomljenog kućišta kinetičkog zgloba jer će prljavština, prašina i voda ući u kinetički zglob kako bi isprale masnoću. Ovo je definitivno jedan od češćih znakova da imate problema sa kinetičkim zglobom i osovinom. Ako je došlo do ove tačke, vjerovatno je potrebna potpuna zamjena.

5. Problemi sa upravljanjem vozilom

Kontrolni automobil E1609778867875

Nedostatak kontrole tokom vožnje često je rezultat istrošenog i oštećenog kinetičkog zgloba. Ovo može biti bilo šta, od problema sa skretanjem do održavanja pravog kursa na putu. Ako smatrate da je vaš automobil posebno poskakiv, to bi mogao biti problem čak i na ravnom putu. Što se dio više istroši, to će biti gore. Može biti izuzetno opasno ako se zglob dovoljno istroši.

 

Lokacija kinetičkog zgloba

Cv mjesto priključka E1609826021263Kinetički zglob se nalazi na vanjskom dijelu svakog ovjesa na pogonskim kotačima, iza kočionih diskova i glavčine kotača. Ako imate 4WD, imate kinetički zglob na svakom točku; u suprotnom, imate samo jedan na svakom pogonskom točku. kinetički zglob je prekriven poklopcem kinetičkog zgloba, što otežava uočavanje samog kinetičkog zgloba bez njegovog uklanjanja.

Cijena zamjene kinetičkog zgloba

Prosječna cijena zamjene kinetičkog zgloba je između 50 i 250 Eura , ovisno o modelu automobila i troškovima rada. Cijena kinetičkog zgloba je između 30 i 200 eura , dok je cijena rada zamjene kinetičkog zgloba između 20 i 100 Eura.

CV zglob 1 E1584698518894Nekoliko faktora će utjecati na ukupne troškove ako trebate zamijeniti CV zglob vašeg vozila. Morate razmotriti ove stvari prije nego što krenete naprijed. Neke od stvari koje će utjecati na cijenu zamjene ovog dijela uključuju:

  • mehaničar: Morat ćete pronaći kvalifikovanog mehaničara koji može popraviti ovaj dio za razumnu sumu. Dobra je ideja dobiti procjene od nekoliko različitih mehaničara. Na taj način možete izbjeći plaćanje više nego što je potrebno. Opšta reputacija radnje u koju vozite svoje vozilo je takođe ključna.
  • tip automobila: Još jedan faktor koji će uticati na to koliko ćete platiti za ovaj posao zavisi od tipa automobila koji imate. Na nekim automobilima je lako zamijeniti CV zglob, na drugim može biti vrlo teško.
  • Cijena dijela: Cijena između različitih CV zglobova može biti vrlo različita u zavisnosti od modela automobila i marke CV zgloba. Kupovina originalnih dijelova je obično skuplja, ali ćete dobiti bolji kvalitet.

Testiranje CV vratila

FAQ

Koliko dugo možete voziti sa oštećenim kinetičkim zglobom?

Ne postoji fiksna udaljenost koju možete voziti sa oštećenim kinetičkim zglobom, jer zavisi od težine oštećenja i vašeg stila vožnje. Važno je popraviti ili zamijeniti kinetički zglob što je prije moguće ako je oštećen, jer vožnja s oštećenim zglobom može dovesti do većeg oštećenja, pa čak i kvara osovine.

Kako to zvuči kada vam se pokvari kinetički zglob?

Kinetički zglob koji se pokvari često proizvodi glasan zvuk pucanja ili udaranja pri skretanju i ubrzavanju, i može uzrokovati da se automobil trese ili ljulja. U težim slučajevima, zglob može potpuno otkazati, što može uzrokovati da automobil postane neupravljiv.

Šta uzrokuje oštećenje kinetičkog zgloba?

Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati kvar kinetičkog zgloba, ali najčešće je loše kućište CV zgloba koji dozvoljava prljavštini i vodi da uđu u kinetički zglob. S vremenom, stalno trenje između kinetičkog zgloba i okolnih komponenti također može uzrokovati oštećenje i trošenje zgloba.

Je li teško zamijeniti kinetički zglob?

Da, zamjena kinetičkog zgloba može biti prilično težak i mastan posao ako niste upoznati s radom na automobilima. Ovisno o modelu automobila, možda će vam trebati i specijalni alati. Ako odlučite sami pokušati zamijeniti, provjerite imate li sav potreban alat i znanje prije nego započnete bilo kakve popravke.

Koliko dugo traju kinetički zglobovi?

Životni vek kinetičkog zgloba zavisi od modela automobila, uslova vožnje i održavanja (podmazivanja). Međutim, obično traju oko 70.000 do 120.000 kilometara. Ako vozite u teškim uslovima, mogu izdržati samo oko 50.000 do 70.000 kilometara.

Zaključak: Simptomi lošeg kinetičkog zgloba

Glavni simptomi lošeg CV zgloba uključuju:

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI