Lampica niskog pritiska ulja – uzroci (i kako to popraviti)

08.12.2023
114
Lampica niskog pritiska ulja – uzroci (i kako to popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Visok pritisak ulja je jedna od stvari koja čini život modernog motora znatno dužim nego motorima automobila ranije.

Lampica za pritisak ulja koristi se za označavanje na vašoj instrument tabli ako je pritisak ulja u vašem automobilu prenizak ili previsok.

Vrlo nizak ili nikakav pritisak ulja može uništiti vaš motor u roku od nekoliko sekundi, tako da je važno da ovo svjetlo shvatite vrlo ozbiljno i ne zanemarite ga.

Ali šta bi moglo uzrokovati da se lampica za pritisak ulja upali i da li je to zapravo samo nizak pritisak ulja koji uzrokuje da se pojavi? da vidimo!

Šta uzrokuje lampicu upozorenja pritiska ulja?

Najčešći uzrok paljenja lampice upozorenja niskog pritiska ulja je nizak nivo ulja. To također može biti uzrokovano neispravnom pumpom za ulje, usisnom cijevi, začepljenim filterom za ulje ili unutrašnjim curenjem ulja. Ovo može biti lažni alarm uzrokovan lošim senzorom pritiska ulja ili neispravnim ožičenjem.

S obzirom na to, postoje dva scenarija kada se upali lampica pritiska ulja. To može biti ili lažni alarm ili problem sa senzorom pritiska ulja ili njegovim ožičenjem.

Drugi scenario je da vaš motor zapravo ima nizak pritisak ulja, što je malo ozbiljnije. Stoga preporučujemo da počnete provjeravati tlak ulja pomoću priručnika za pritisak ulja kako biste znali gdje započeti rješavanje problema. Evo videa kako provjeriti pritisak ulja.

Evo detaljnije liste najčešćih uzroka lampice pritiska ulja na vašoj instrument tabli:

1. Nizak nivo motornog ulja

Nivo motornog ulja

Da bi se stvorio pritisak ulja u motoru, motor treba da komprimuje ulje. Ako nema ulja pod pritiskom, pumpa za ulje neće moći da radi svoj posao kako treba.

Ako vam se lampica pritiska ulja upali i ponekad se ugasi, posebno kada prevrnete automobil, to može biti zbog malog ulja u motoru. Također možete primijetiti žuti simbol limenke ulja na instrument tabli.

Provjera nivoa motornog ulja je prilično jednostavna. Samo provjerite servisni priručnik vašeg automobila i tamo ćete pronaći upute kako to ispravno učiniti.

Međutim, kao vlasnik automobila, vaša je odgovornost da redovno provjeravate nivo ulja. Ovo je tako važan dio i možete uništiti motor ako vozite bez provjere ovih stvari.

POVEZANO: Lampice u autu šta znače i kako riješiti problem

2. Neispravan senzor pritiska ulja

Položaj senzora pritiska ulja

Pritisak ulja je zapravo senzor koji prati pritisak ulja u motoru, a njegov jedini zadatak je da upali ili isključi lampicu za pritisak ulja. Ovi senzori su često napravljeni od plastike, a dešava se da ti senzori pokvare.

Ako ga pronađete na bloku motora i vidite puno motornog ulja oko njega – to bi mogao biti znak da postoji pukotina na senzoru, što može uzrokovati neispravno očitavanje tlaka ulja.

Možete mjeriti otpor ovih senzora multimetrom kako biste utvrdili rade li ili ne. Ali morate pronaći prave vrijednosti za određeni senzor. Evo videa o tome kako to provjeriti: Kako testirati senzor pritiska ulja

POVEZANO: Simptomi i lokacija lošeg senzora pritiska ulja

3. Neispravno ožičenje senzora pritiska ulja

Polomljene žice

Da bi senzor radio potrebne su mu jedna ili dvije žice koje prolaze između instrument table i senzora pritiska ulja.

Motorni prostor se zagrijava tokom vožnje i stalne su vibracije. To može dovesti do loše veze ožičenja ili stvarnog kvara i potpunog isključenja.

Kada instrument tabla ne može osjetiti signal sa senzora tlaka ulja zbog puknuća žice ili loše veze – lampica tlaka ulja će se upaliti.

Provjerite ima li na konektoru senzora tlaka ulja znakove korozije i provjerite izgledaju li žice dobro.

Sljedeći korak je mjerenje ožičenja. Ovo nije nešto o čemu ćemo govoriti o tome kako to učiniti ovdje u ovom članku. U osnovi, potreban vam je dijagram ožičenja i neke osnovne vještine autoelektrike.

Nije uobičajeno da žice puknu, pa se preporučuje da prvo provjerite ove druge stvari u ovom članku.

4. Neispravna pumpa za ulje

Unutrašnji pritisak ulja

Pumpa za ulje je pumpa koja stvara pritisak ulja unutar motora. Lanac ga često pokreće sa radilice, ali se može napraviti i direktno oko radilice.

Ponekad ova pumpa za ulje može pokvariti što može uzrokovati nizak pritisak ulja – što će uzrokovati da se lampica za pritisak ulja upali.

Uljna pumpa također ima ventil za smanjenje tlaka unutar sebe, koji može pokvariti, uzrokujući pad tlaka ulja.

Međutim, da biste zamijenili ovaj ventil, često morate rastaviti cijeli motor, tako da ionako želite zamijeniti cijelu uljnu pumpu umjesto samo ventila.

POVEZANO: Simptomi i lokacija loše pumpe za ulje

5. Začepljena cijev za sakupljanje ulja

Vw pritisak ulja štuca

Da bi pumpa za ulje mogla doći do ulja skroz od dna uljnog korita, mora imati cijev. Nažalost, prljavština se skuplja i na dnu posude za ulje.

Ova cijev sadrži “mrežicu” koja sprječava usisavanje prljavštine i drugih čestica u pumpu za ulje. Ako je vaš automobil star, a posebno ako je bilo loše održavanje ulja, ova sabirna cijev se može začepiti prljavštinom i drugim naslagama ulja.

Kada se ova cijev začepi, to će uzrokovati da pumpa za ulje više ne usisava ulje, što će rezultirati niskim pritiskom ulja.

Da biste riješili ovaj problem, morate ukloniti posudu za ulje i očistiti ili zamijeniti cijev pumpe za ulje.

6. Začepljen filter ulja

Loši filteri za ulje

Često postoji mnogo metalnih strugotina, naslaga ugljika i drugih krhotina unutar motora automobila. Filter za ulje igra važnu ulogu u filtriranju svih ovih zagađivača i sprječavanju njihovog ulaska u motor.

Prilikom redovnog održavanja motora, mehaničar mijenja filter ulja, a ako se pridržavate rasporeda zamjene motornog ulja vašeg automobila, nema opasnosti od začepljenja filtera ulja.

Međutim, ako niste pravilno vodili računa o servisnom održavanju vašeg automobila, zapravo možete završiti sa začepljenim filterom ulja uzrokovanim naslagama ulja. To će uzrokovati pad tlaka ulja i pojavljivanje lampice tlaka ulja na instrument tabli.

7. Neispravna instrument tabla

Instrument tabla nije uspjela

Drugi scenario je da možda neće biti problema sa senzorom ili niskim pritiskom ulja. Možda je zapravo samo problem sa kontrolnom pločom.

Unutar komandne ploče ima puno lemnih spojeva, a na nekim modelima automobila ti spojevi za lemljenje mogu popucati, što će uzrokovati propadanje spoja i na kraju upaliti lampicu za pritisak ulja.

Da biste pronašli ove lemove, potrebna vam je pomoć stručnjaka koji zna kako rastaviti klaster i provjeriti ima li pukotina.

Da biste zamijenili klaster, često ga morate reprogramirati na vozilo pomoću dijagnostičkog alata jer je imobilajzer često integriran u njega. Često to može učiniti samo ovlašteni distributer.

8. Unutrašnje curenje ulja

Karter automobila

Unutrašnje curenje ulja znače da ulje curi unutar motora i ne možete ga vidjeti bez rastavljanja motora. Ovo je prilično rijedak scenario i treba ga smatrati samo krajnjom mjerom.

Unutrašnje curenje ulja je također vrlo teško pronaći i morate rastaviti motor da biste potražili pukotine ili druge znakove curenja.

9. Začepljeni prolazi za ulje

Blokiranje motora

Većina motornog ulja pohranjena je u uljnom koritu. Pumpa za ulje stvara pritisak za cirkulaciju ulja do motora i rezultirajućih pokretnih dijelova.

Čim ulje napusti pumpu, filtrira se kroz filter za ulje. Time se uklanja većina nečistoća. Ulje zatim teče kroz radilicu i glavu cilindra automobila.

Međutim, ako je bilo koji od ovih prolaza za ulje blokiran, to može uzrokovati da ulje ne dođe do senzora tlaka ulja i uzrokovati pad tlaka ulja.

Ni ovo nije čest problem, a sve ostalo treba prvo razmotriti prije nego što ga istražite.

10. Istrošenost dijelova motora

Loš klipni ležaj

Ulje je potrebno da bi radilica, ležajevi zupčanika i ostali pokretni dijelovi radili na najbolji mogući način.

Kada se ove komponente istroše kao loši ležajevi, ulje počinje da curi kroz rupe i stvara se veliki zazor. Ovo ulje doprinosi smanjenju pritiska ulja.

Ako primijetite spori pad tlaka ulja u vašem motoru tokom vremena, to definitivno može biti znak istrošenosti vašeg motora.

 

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.