Senzor položaja radilice simptomi (i cijena zamjene)

08.12.2023
104
Senzor položaja radilice simptomi (i cijena zamjene)
REKLAMNI PROSTOR

Moderna vozila su krcata senzorima koji omogućavaju da sve radi kako treba. Ali dok sva ova elektronika čini daleko efikasnija i moćnija vozila, ona takođe može stvoriti velike glavobolje kada nešto krene po zlu. Jedan od najkritičnijih senzora u vašem vozilu je senzor položaja radilice. Ali čemu služi ovaj senzor, gdje ga možete pronaći i koliko košta njegova zamjena? Odgovorićemo na sva ova i više pitanja u ovom opsežnom vodiču. Hajde da prvo pogledamo uobičajene simptome.

Simptomi senzora položaja radilice

Najčešći simptom lošeg senzora položaja radilice je lampica kontrolnog motora na vašoj instrument tabli. Također ćete često iskusiti zastoj ili loše performanse motora. U rijetkim slučajevima primijetit ćete i vibracije motora ili preskakanje paljenja.
Ali iako su ovo najčešći simptomi, oni nisu jedini znakovi koji vas mogu ukazati na neispravan senzor položaja radilice. Detaljno ćemo pogledati znakove lošeg ili neispravnog senzora položaja radilice kako bismo ih potražili:

 

1. Provjerite svjetlo motora

Provjerite svjetlo motora

Kao što smo ranije rekli, najčešći simptom lošeg senzora položaja radilice je lampica za kontrolu motora. Dobra vijest je da ako imate lampicu kontrolnog motora, onda se vaš ECM vratio na zadana očitanja. Iako ovo može uzrokovati nekoliko problema s performansama, trebalo bi spriječiti daljnje oštećenje. Međutim, što duže ostavite problem neriješen, to će biti gore.

2. Pretjerane vibracije motora

Motorni prostor

Ako vaš motor ima neispravan senzor položaja radilice, onda on ne optimizira nikakve performanse. Što je još gore, možda se koriste pogrešna očitavanja za određivanje vremena goriva i paljenja. Ako ECM ne izmjeri vrijeme ispravno, čeka vas teška vožnja. Što je još gore, problem će se samo pogoršavati dok ga ne popravite i samo je pitanje vremena kada će doći do daljeg oštećenja.

3. Smanjene performanse motora

Sporo ubrzanje automobila

Bez obzira imate li lampicu za kontrolu motora ili ne, neispravan senzor položaja radilice rezultirat će smanjenim performansama motora. Bilo da se radi o zadanim vrijednostima ili potpuno pogrešnim vrijednostima, sve što je manje od optimalnog vremena će smanjiti vaše ukupne performanse. Najveća brzina i ubrzanje su dvije najznačajnije oblasti u kojima ćete vidjeti smanjene performanse. Imajte na umu da će motor koji ne radi kako treba također imati smanjenje uštede goriva, ali osim ako ne obratite pažnju na to koliko milja pređete od svakog rezervoara, možda nećete primijetiti.

4. Poteškoće pri pokretanju vozila

Paljenje auta

Ako vaš neispravan senzor položaja radilice nije sinhronizovan, možda ćete imati problema s pokretanjem vozila. Štaviše, možda ćete imati poteškoća da ga održite započetim. Ovo je obično problem samo ako problem traje neko vrijeme, a vjerovatno imate i razne druge probleme u pozadini. Štoviše, obično nije problem ako imate lampicu kontrolnog motora i ECM je postavio zadane vrijednosti na unaprijed određene vrijednosti. Umjesto toga, problem je kada senzor položaja radilice daje pogrešna očitanja i vaš ECM ga ne uhvati.

5. Zaustavljanje motora

Motor zastoj

Iako ovo ukazuje na ozbiljan kvar, moguće je da neispravan senzor položaja radilice može uzrokovati zastoj vozila. Ovo se događa kada ECM šalje svo pogrešno gorivo i vrijeme paljenja u svaki cilindar. Obično će trebati neko vrijeme da problem postane ovako ozbiljan, a ako se dogodi, postoji velika šansa da će doći do daljnjih oštećenja koje ćete otkriti nakon zamjene senzora položaja radilice.

6. Motor ne pali

Preskakanje paljenja

Iako je malo vjerovatno da će vozilo sa upaljenim lampicom check engine prestati paliti, ako ECM koristi pogrešne položaje radilice, to je nevjerovatno vjerovatno. Još gore, ako imate motor koji se ne pokreće, samo je pitanje vremena kada će doći do oštećenja motora. Što duže dozvolite da dođe do zastoja u paljenju, to će biti gore, a popravke će biti skuplje. Ako dođe do kvara, popravite ga što je prije moguće. P

Funkcija senzora položaja radilice

Senzori radilice

Svrha senzora položaja radilice je mjerenje položaja radilice. Možda zvuči suvišno, ali to je jedan od najkritičnijih senzora u vašem vozilu. Senzor položaja radilice šalje ova mjerenja u ECM, a ECM ih koristi za optimizaciju ostatka vremena vašeg vozila. Ako senzor položaja radilice pokvari, ECM se vraća na zadane vrijednosti. Iako ove vrijednosti održavaju rad motora, vjerovatno ćete primijetiti različite probleme s performansama. Međutim, ako ECM ne shvati da je senzor položaja radilice neispravan i šalje mu pogrešna očitanja, računalo će optimizirati rad na pogrešna očitanja. To može brzo dovesti do veće štete i skupih popravki.

Lokacija senzora položaja radilice

Položaj senzora radilice

Senzor položaja radilice vašeg vozila nalazi se blizu dna motora pored radilice. Ovo ima smisla jer je posao senzora položaja radilice mjerenje položaja radilice. Kada pokušavate pronaći senzor položaja radilice, pogledajte prema dnu motora, obično na jednu stranu. Budući da je senzor tako duboko u motoru, može biti teško locirati ga, a još teže ukloniti i zamijeniti ako imate neispravan.

Trošak zamjene senzora položaja radilice

Prosječna cijena zamjene senzora radilice je između 150 i 250 Eura . Međutim, nije neuobičajeno da te cijene naglo skoče ako imate vozilo više klase. To je zato što su troškovi rada obično između 90 i 110 Eura . Odatle se ostatak troškova svodi na dijelove. Iako većina senzora položaja radilice košta ispod 100 USD, postoji nekoliko koji mogu nadmašiti tu cijenu. Na sreću većine vozača, ovi skuplji dijelovi se obično nalaze samo na vrhunskim luksuznim vozilima. Ako želite uštedjeti nekoliko eura, senzor možete zamijeniti sami. To je prilično lak posao ako možete doći do senzora. Iako će vam ovo uštedjeti samo oko 100 €, ako ste malo skloni mehaničarstvu, cijeli posao možete završiti za manje od 30 minuta. Zapravo postoje neki modeli automobila, čak i ako su vrlo rijetki, ali se mogu nalaziti iza zamašnjaka, tako da morate ukloniti prijenos da biste zamijenili senzor. Ne zaboravite dijagnosticirati i testirati senzor položaja radilice prije zamjene.

Često Postavljena Pitanja

Možete li pokrenuti auto bez senzora položaja radilice?

Motor vašeg automobila najvjerovatnije neće raditi bez senzora položaja radilice. Ako se senzor položaja radilice u vašem automobilu pokvari, motor se možda neće pokrenuti jer neće moći reći kada bi svjećice trebale upaliti. Međutim, ako vaš automobil koristi senzore položaja bregastog vratila, moguće je da će ih ECM koristiti umjesto senzora položaja radilice. Dakle, u ovom slučaju vaš automobil potencijalno može raditi bez senzora položaja radilice.

Hoće li odvajanje akumulatora resetirati senzor radilice?

Ne. Senzor radilice nalazi se na bloku motora i mjeri položaj radilice. Ne može se resetirati odvajanjem baterije jer nema pohranjenih podataka za resetiranje. U većini modela automobila morate koristiti OBD2 skener za brisanje ECM kodova problema.

Koliko dugo traju senzori radilice?

Ne postoji definitivan odgovor na ovo pitanje jer životni vijek senzora radilice ovisi o brojnim faktorima kao što su navike u vožnji, proizvođač senzora i cjelokupno stanje vozila. Senzori radilice su napravljeni da traju vijek trajanja automobila i treba ih zamijeniti samo ako su loši.

Da li se senzor radilice može očistiti?

Da, senzor radilice se može očistiti. Samo pazite da ne oštetite senzor prilikom čišćenja. Međutim, samo čišćenje senzora vjerovatno neće pomoći da se popravi, ali ako su pinovi konektora senzora korodirani, to bi moglo pomoći da se popravi senzor.

Zaključak: simptomi lošeg senzora položaja radilice

Glavni simptomi lošeg senzora položaja radilice uključuju:

  • Provjerite svjetlo motora
  • Prekomjerne vibracije motora
  • Smanjene performanse motora
  • Poteškoće pri pokretanju vašeg vozila
  • Motor se gasi
  • Motor ne pali.

 

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.