Pucketanje pri okretanju – uzroci i kako to popraviti

08.12.2023
74
Pucketanje pri okretanju – uzroci i kako to popraviti
REKLAMNI PROSTOR

Dok skrećete iza ugla, poslednje što očekujete da čujete je pucketanje pri okretanju. Svaka buka tokom vožnje može biti znak da nešto ozbiljno nije u redu. Ako čujete zvuk pucketanja prilikom okretanja, najbolje je pronaći osnovne probleme prije nego što dođe do daljnjih oštećenja.

U ovom vodiču obrađujemo razloge zašto čujete škljocanje prilikom okretanja. Kada saznate šta je uzrok, moći ćete to popraviti. Na kraju ovog članka pokušavamo odgovoriti na vaša najčešća pitanja.

Uzroci za pucketanje pri okretanju

Najčešći uzroci za pucketanje pri okretanju su slomljena spiralna opruga, loš nosač amortizera, neispravni amortizeri ili loš kuglični zglob. Takođe mogu biti istrošene čahure komandne ruke ili loši zglobovi karoserije, što se sve može popraviti.

Evo detaljnije liste najčešćih uzroka buke pri pokretanju:

1. Slomljena spiralna opruga

Loša spiralna opruga

Zavojna opruga je vitalna komponenta ovjesa automobila. Većina automobila je opremljena ovim oprugama. Zavojnice mogu trajati vijek trajanja vašeg vozila, ali su također podložne oštećenju, posebno ako vozite po lošim putevima.

Kada se zavojna opruga pokvari, čućete zvuk pucanja, kao i kucanje ili zveckanje. Takođe može dovesti do neusklađenosti, uzrokujući probleme u kontroli vozila tokom vožnje. Ako se ne kontroliše, loše opruge će dodatno oštetiti gazeći sloj gume. Pošto ne želite da menjate i gume, najbolje je da ovaj problem rešite što je pre moguće.

2. Loš nosač amortizera

Simptomi lošeg nosača amortizera

Ako vaše vozilo ima sklop prednje opruge, nosač se može pokvariti. Sklop amortizera je neophodan za ublažavanje udara od vožnje na cesti. On je takođe centralna tačka za sistem upravljanja vašeg automobila.

Nosač sadrži ležaj koji omogućava funkciju okretanja. Ako je nosač istrošen, zvuk pucketanja će biti izraženiji prilikom okretanja. Loš opružni podupirač također može uzrokovati habanje guma ili vibracije upravljača.

3. Neispravni podupirači

Također je moguće da su sponzori otkazali. Ovi dijelovi djeluju kao amortizeri u kombinaciji sa zavojnicama opruge. Unutar opružnog cilindra nalazi se plin ili tekućina, zajedno s klipom.

Ako se amortizer slomi ili zaglavi, ovjes neće apsorbirati udar na isti način. Iako to neće uzrokovati nikakvu štetu na vozilu, iz točkova će se čuti čudan zvuk pucanja.

4. Istrošeni ili oštećeni kuglični zglob

Kuglasti zglobovi su dio ovjesa i sistema upravljanja. Oni omogućavaju da se zglobovi upravljača rotiraju tokom okretanja jer su kuglični zglobovi povezani sa zglobom upravljača. Dio ovog sistema su i klipnjače, koje su odgovorne za prenošenje pokreta sa volana na zglobove.

Ako bilo koji od ovih dijelova pokvari, možete čuti pucanje ili zveckanje. Ova buka je izraženija pri vožnji u skretanju ili krivini.

5. Istrošene čahure komandne ruke

Kontrolne ruke povezuju ovjes sa okvirom vozila. Čaure su pričvršćene na upravljačke poluge.

Kada čahure pokvare, čućete pucanje, škljocanje ili škljocanje kada okrenete volan. Ova buka će se vremenom pogoršavati i može postati škripa.

6. Loši CV zglobovi

CV zglob automobila

Ako vaše vozilo ima pogon na prednje točkove, imaće osovine sa konstantnom brzinom (CV). Ove osovine prenose rotirajuću silu sa motora na prednje točkove preko sklopa menjača. Sa svakim kardanskim vratilom postoji vanjski i unutrašnji kardanski zglob.

Ovi zglobovi su odgovorni za omogućavanje osovini da se kreće gore-dolje dok putuje preko neravnina. Spoljni zglobovi su takođe potrebni za okretanje, omogućavajući prednjim točkovima da se pomeraju za okretanje. Kada se CV zglobovi počnu trošiti, čućete zvuk pucanja, škljocanja ili škljocanja pri skretanju i ubrzavanju.

POVEZANO: Kardan simptomi i cijena popravke

Kako popraviti pucketanje pri okretanju

Kada više ne možete izdržati pucketanje pri okretanju, vrijeme je da riješite problem. Da biste dijagnosticirali i riješili problem kao stručnjak, trebali biste slijediti iste korake kao i oni. Kao profesionalni mehaničari, znamo tačno kako da vaš automobil ponovo zvuči slobodno.

Evo nekoliko općih koraka koje treba slijediti.

1. Odredite s koje strane dolazi

Prije nego što počnete, razmislite o čitanju tvorničkog servisnog priručnika za vaše vozilo. Ovaj priručnik će vam pokazati sve dijagrame i dijelove koje ćete gledati. Sve preporučene procedure će također biti navedene.

Da biste razumjeli šta se događa, prvo morate odrediti s koje strane automobila dolazi buka. Ako je teško razaznati iz vozila, neka vam se prijatelj pridruži u vožnji. Ponekad pomaže slušanje sa više mjesta u autu dok prolazite kroz krivine. Vas dvoje možete upoređivati ​​bilješke i suziti lokaciju.

2. Pregledajte zavojne opruge i amortizer

Mehaničar pregleda suspenziju

Morate izvršiti vizualnu inspekciju zavojnih opruga i nosača opruge. Opruge se nalaze u blizini točka iznad osovine. Podignite vozilo dizalicom lakše ćete uočiti polomljene opruge ili amortizere.

Međutim, nisu svi prekidi u proljeće lako uočljivi. Ako se prekid dogodi u sredini, možda ćete trebati još malo istražiti.

3. Pregledajte ovjes i čahure

Zatim želite da pregledate čizme i čahure da li postoje znakovi istrošenosti. Dok pregledavate ispod vozila, radite za volanom tamo gde prvi put čujete buku. Ako se čahure odvajaju ili se čini da je ovjes istrošen, trebali biste se pripremiti za zamjenu.

Ne zaboravite potražiti pretjeranu igru ​​na izjednačenim krajevima. Počnite od kutije servo upravljača i prijeđite od ruku do kotača. Krajevi karike su tačka veze između točka i kutije servo upravljača. Ako su čahure oštećene, morate ih zamijeniti.

4. Zamijenite pokvarene dijelove

Sve probleme koje ste otkrili prilikom prvog pregleda trebalo bi otkloniti. U mnogim slučajevima, najbolje je zamijeniti dijelove ovjesa u paru. Stoga, ako imate lošu spiralnu oprugu na jednoj strani, možete zamijeniti drugu u isto vrijeme. Pošto je druga opruga dotrajala, samo ugradnjom jedne može se promijeniti visina i balans vozila.

Dok radite na sistemu ovjesa, najbolje je zamijeniti sve što izgleda istrošeno. Na primjer, ako zamjenjujete opruge jer se jedna pokvarila, možda ćete htjeti pregledati kuglične zglobove, čahure i druge vitalne komponente u slučaju da i njih treba zamijeniti. Ako nešto izgleda kao da možda neće dugo trajati, samo naprijed i zamijenite to kako biste bili sigurni.

5. Kontaktirajte stručnjaka

Ako niste sigurni da li možete sami obaviti popravku, najbolje je potražiti pomoć profesionalnog mehaničara. Ako ne znate kako pronaći dobru uslugu, savjetujemo vam da razgovarate sa porodicom i prijateljima za njihove preporuke.

Prema izvještaju AAA prije nekoliko godina, prosječni mehaničar košta između 47 i 215 dolara po satu. Ovo je mala cijena u odnosu na ono što biste mogli potrošiti ako pokušate sami popraviti ovjes i pokvariti ga.

Često Postavljena Pitanja

Šta uzrokuje škripanje pri okretanju?

Vjerovatno imate grešku na ovjesu ili upravljačkom sistemu. To može biti zbog lošeg kugličnog zgloba, neispravnih amortizera, lošeg nosača amortizera, slomljene zavojne opruge, istrošenih čahura upravljačke ruke ili loših CV zglobova. Morate pregledati sistem i zamijeniti ono što ne radi.

Zašto mi puca prednji kraj?

Problemi s ovjesom mogu uzrokovati pucanje prednjeg kraja, posebno ako prolazite kroz krivinu. Ovjes je povezan sa sistemom upravljanja, tako da je potrebno pregledati sve ove dijelove kako bi se otkrio korijen problema. Popravite sve što je pokvareno što je prije moguće kako biste osigurali svoju sigurnost na cesti.

Zašto čujem škljocaj kada okrenem volan?

Dok okrećete volan, aktivirate brojne komponente upravljača i dijelove ovjesa. Pažljivo slušajte odakle dolazi zvuk i ispitajte tu stranu. Vjerovatno ćete pronaći loš kuglični zglob, loš šok, slomljenu zavojnu oprugu, loš nosač amortizera, loše CV zglobove ili istrošene čahure kontrolne ruke.

POVEZANO: Volan trese pri malim i velikim brzinama

Da li kuglični zglobovi stvaraju buku pri okretanju?

Da, istrošeni kuglični zglobovi stvaraju tiho zveckanje ili pucketanje koje u početku može biti isprekidano. Možete ga čuti više kada prolazite kroz krivinu, dolazite sa suprotne strane vozila. Može se izgovoriti i kada naiđete na pad ili neravninu na putu.

Zaključak: Pucketanje pri okretanju

Čak i kao profesionalni tehničari, može biti teško odrediti odakle dolazi zvuk pucanja dok se okrećete. Ponekad je potrebno mnogo znanja i iskustva da bi se shvatilo šta se dešava. Iz tog razloga, možda ćete se osjećati bolje ako ga pregleda vaša lokalna radionica.

Bilo da ga sami popravljate ili ga nosite mehaničaru, najbolje je popraviti zvuk pucanja što je prije moguće. Svaki problem sa ovjesom ili upravljanjem može dovesti do gubitka kontrole u krivinama. Ako je situacija loša, možete izazvati nesreću, što ne želite.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.