Začepljen DPF Filter Simptomi i kako prepoznati

08.12.2023
132
Začepljen DPF Filter Simptomi i kako prepoznati
REKLAMNI PROSTOR

Ako vozite dizel vozilo, možda ste čuli za dizel filter čestica (DPF), ali možda niste znali njegovu svrhu. Zapravo, možda nikada nećete shvatiti koliki je to vitalni dio dok ne pokušate otkriti da li vaše vozilo ima loš  ili začepljen DPF Filter. Ali kako znati da li je vaš DPF začepljen ili loš?

U ovom vodiču procjenjujemo simptome začepljenog DPF filtera. Također vam pokazujemo zašto je važan i razgovaramo o tome koliko košta njegova zamjena.

Simptomi začepljenog ili lošeg DPF filtera

Kada se DPF blokira ili začepi, motor postaje slabiji i lampica check engine se često prikazuje na instrument tabli. To također može dovesti do veće potrošnje goriva i stvaranja situacije teškog pokretanja. Osim toga, možete primijetiti i čudne mirise ili probleme sa turbo punjačem.

Evo detaljnije liste znakova  koji ukazuju da je začepljen DPF filter i znakovi na koje treba obratiti pažnju:

1. Provjerite svjetlo motora

Prvi uobičajeni znak lošeg DPF-a je lampica check engine na instrument tabli. Filter za čestice dizela koristi senzore pritiska i temperature prije i poslije DPF filtera. Ako pritisak nije ispravan, upravljački modul motora će upaliti lampicu check engine na vašoj instrument tabli.

Ako vidite lampicu kontrolnog motora na kontrolnoj tabli, morate skenirati memoriju kodova problema pomoću skenera kodova da biste otkrili što nije u redu.

2. Smanjene performanse motora

Kada je začepljen DPF filter izduvni sistem postaje dramatično pogođen. Sposobnost efikasnog uklanjanja izduvnih gasova iz motora je otežana, što uzrokuje postojanje rezerve u sistemu.

Sa rezervnim motorom, motor počinje da bude slab i trom. Što se više izduvnih gasova nakuplja, sporije se može upumpavati novo gorivo, zbog čega nećete moći normalno ubrzati. Osim toga, motor će morati koristiti više snage da izbaci višak plinova.

POVEZANO: Auto gubi snagu na 2000 – 3000 obrtaja? Razlozi i rješenja

3. Loša efikasnost goriva

Ako motor ne radi efikasno, potrošit ćete više goriva nego inače. Dio neefikasnosti dolazi od samog začepljenog filtera, zbog čega se ubacuje više goriva da bi se izvršio isti zadatak. Ovo je također uzrokovano potrebom za više goriva za vaš motor kako bi se postigli željeni rezultati.

Uz ove probleme, potrošit ćete više novca na pumpu. Kako cijena dizela i dalje raste, sigurno ćete primijetiti razliku.

4. Problemi pri pokretanju

Blokirani DPF stvara nakupljanje izduvnih gasova u motoru. Ovaj zarobljeni plin nema kamo otići, stvarajući veći pritisak od normalnog. Za to vrijeme postaje teško pokrenuti motor. Zapravo, motor neće htjeti da se pokrene osim ako se taj pritisak ne oslobodi.

Ovo pitanje je više sigurnosni dizajn. Ako bi se motor pokrenuo sa svim tim unutrašnjim pritiskom, moglo bi doći do trajnog oštećenja, što bi dovelo do visokih troškova popravke. Da biste uštedjeli novac, najbolje je očistiti DPF prije nego što se začepi.

POVEZANO: Auto oklijeva s pokretanjem – Uzroci i kako ih popraviti

5. Čudni mirisi

Kako se izduvni gasovi nakupljaju u motoru, može se pojaviti primjetan miris. Ne samo da je ovo dosadno, već može biti i opasno.

Izduvni gasovi nisu sigurni za disanje i mogu biti zapaljivi, izlažući vas opasnosti od požara. Osim toga, kada se ovi mirisi pojave, teško je reći da li nešto drugo nije u redu.

6. Oštećenje turbo punjača

Kod blokade u izduvnom sistemu morate voditi računa i o ispravnosti turbopunjača. Kada je protok gasa ometan ili usporen, temperature mogu brzo porasti. Ako se problem ne riješi odmah, zagrije se i kućište turbine.

Ako se ne provjeri, turbopunjač se ošteti. Ako je kućište oštećeno, može doći do curenja i efikasnost će se smanjiti. Ovaj problem također može uzrokovati karbonizaciju ulja unutar turbopunjača, što postaje opasno za sam motor.

Lokacija DPF Filtera

Filter za dizel čestice (DPF) je dio izduvnog sistema vašeg dizel vozila. Filter možete pronaći ispred separatora NOx, inače poznatog kao katalizator za skladištenje NOx. Često ćete naći DPF filter blizu izduvne grane.

Također se nalazi ispred izduvne cijevi, ali će se nalaziti iza prvog temperaturnog senzora. Da biste uklonili filter, trebat će vam odvijač za uklanjanje okolnih rešetki i ploča. Kada se ploče uklone, možda će postojati i neki O-prstenovi ili druge stezaljke za uklanjanje.

Funkcija  DPF Filtera

Filter za čestice dizela je dio izduvnog sistema. Namijenjen je za hvatanje čestica, poput pepela i čađi. DPF je konstruisan sa podlogom koja je napravljena od keramičkog materijala. Formira strukturu saća koja je efikasna u hvatanju krhotina.

Filter za čestice dizela je dizajniran za hvatanje i skladištenje čađi iz izduvnih plinova, tako da dizel vozilo može imati smanjene emisije. Ova čađ se povremeno sagorijeva kako bi se pomoglo regeneraciji DPF-a. Sa ovim procesom regeneracije, višak čađi se sagorijeva i taloži natrag u filter, smanjujući štetne emisije i crni dim koji ste navikli vidjeti kod dizel modela tokom ubrzanja.

DPF su sada obavezni na svim vozilima od 2007. godine, prema smjernicama EPA. Ovi filteri zadržavaju supstance kako bi vozilo bilo u skladu sa strogim standardima emisije.

Trošak zamjene DPF Filtera

Potpuno novi filter za čestice dizela može koštati između 1.000 i 7.000 dolara. Ovi novi dijelovi nikada nisu jeftini, zbog čega je važno održavati svoj sistem u dobrom radnom stanju. Umjesto da ga zamjene, većina ljudi odlučuje da ga čisti duže.

S obzirom da DPF obično ne pokvari u vozilu sa malom kilometražom, ima smisla očistiti ga. Uostalom, cijena novog DPF-a mogla bi biti veća od vrijednosti samog vozila. Kada se pravilno održava, DPF ne treba čistiti više od svakih 100.000 milja.

Testiranje DPF filtera

Kako očistiti  začepljen DPF Filter

1. Thermal

Ako odnesete DPF profesionalcima na čišćenje, mogli biste ih čuti termičkom metodom. Ova tehnika čišćenja poznata je i kao “peći i dimiti”.

DPF se stavlja u rernu. Kako se toplina povećava, čađ oksidira, dok protok zraka istiskuje pepeo iz filtera.

2. Voda

Ova druga profesionalna metoda se pokazala efikasnom. Surfaktant okružuje čestice pepela, olakšavajući vodi da ispere ostatke sa podloge.

Nakon što je površina očišćena, ona mora biti potpuno suha. Zahtijeva poseban ormar, tako da ćete morati pričekati najmanje dva sata prije nego što ga vratite.

3. Sredstva za čišćenje kod kuće

Ako ne želite da svoje vozilo odnesete profesionalcima na čišćenje, možete pokušati to učiniti sami sa posebnim aditivom. Neke vrhunske brendove možete pronaći za manje od 25 dolara po boci. Ovi proizvodi su namijenjeni za razgradnju čađi i pepela.

Slijedite sva uputstva na poleđini boce. Morat ćete ga staviti u rezervoar za gorivo dok motor radi. Nakon dodavanja, najbolje je voziti trideset minuta. Ovo pomaže aditivu da cirkuliše u sistemu. Nije bitno kojom brzinom putujete, uspjet će. Dodatno, lampica upozorenja DPF-a može se ugasiti ako je prethodno bila uključena.

Iako aditivi za čišćenje mogu razbiti neke začepljenja, najbolje ih je koristiti za održavanje. Ako koristite sredstvo za čišćenje svaka tri do šest mjeseci, ne biste trebali imati problema sa začepljenjem.

Ako i dalje imate problema nakon upotrebe aditiva, možda će vam trebati jedan od profesionalnih metoda čišćenja. Za dodatnu podršku, posjetite svog lokalnog dizel mehaničara.

Zaključak: Začepljen DPF Filter: SIMPTOMI

Glavni simptomi lošeg ili začepljenog DPF-a uključuju:

  • Provjerite svjetlo motora
  • Smanjene performanse motora
  • Loša efikasnost goriva
  • Problem sa pokretanjem
  • Čudni mirisi
  • Oštećenje turbo punjača

Začepljen DPF filter može uzrokovati mnoge probleme vašem automobilu. Ako primijetite bilo koji od gore navedenih znakova, važno je poduzeti mjere i zamijeniti ili popraviti vaš DPF filter što je prije moguće. Novi DPF filter će pomoći u poboljšanju emisija, performansi i efikasnosti goriva vašeg automobila.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.