5 simptoma za loš senzor detonacije (i cijena zamjene)

08.12.2023
103
5 simptoma za loš senzor detonacije (i cijena zamjene)
REKLAMNI PROSTOR

U vašem vozilu je ugrađeno mnogo senzora koji obavljaju različite funkcije. Ali jedan od manje poznatih senzora koji igra ključnu ulogu u zaštiti vašeg motora je senzor detonacije poznatiji kao knock senzor.

Ali čemu služi senzor za kucanje i kako znati da li trebate zamijeniti svoj? Što je još važnije, koliko će vas to koštati? Odgovorićemo na sva ova i više pitanja u ovom opsežnom vodiču. Prvo, pogledajmo znakove koje treba tražiti.

Simptomi neispravnog senzora detonacije

Najčešći simptom neispravnog senzora detonacije je lampica kontrolnog motora na vašoj instrument tabli. U najgorem slučaju može rezultirati i kucanjem motora ili detonacijom, ali najčešće ćete primijetiti znakove kao što su gubitak snage motora i velika potrošnja goriva.

U nastavku imamo detaljniju listu znakova lošeg ili neispravnog senzora kuciranja koje treba potražiti:

1. Provjerite svjetlo motora

Provjerite svjetlo motora

Samo zato što imate lampicu za provjeru motora senzora detonacije ne znači da nešto nije u redu sa senzorom, ali može biti. Ali druga mogućnost je da vaše vozilo ima motor koji kuca.

U svakom slučaju, dobit ćete lampicu kontrolnog motora, tako da ćete morati malo više suziti problem nakon čitanja koda motora.

2. Kucanje motora

Motor kuca

Iako će vaš upravljački modul motora u većini slučajeva raditi dobro bez senzora za kucanje, u rijetkim slučajevima to može dovesti do kucanja ili pinga motora.

Lupanje ili kucanje motora su razorni za vaš motor i mogu ga ozbiljno oštetiti u roku od nekoliko sekundi, tako da je to definitivno nešto što želite izbjeći.

Saznajte više ovdje: 6 uzroka kucanja ili brujanja motora automobila

3. Smanjeno ubrzanje

Sporo ubrzanje automobila

Čim vam senzor detonacije to da, primijetit ćete smanjenje ubrzanja. To se događa zato što je vaš motor prema zadanim postavkama smanjio snagu kako bi spriječio potencijalno oštećenje motora.

Ne samo da smanjuje vjerovatnoću daljeg oštećenja, već i smanjuje ukupne emisije kako bi ostao u skladu sa standardima EPA.

4. Gubitak snage motora

Auto sa sporom ubrzanjem

Ako vaše vozilo ima neispravan senzor detonacije, to ne samo da će utjecati na brzinu kojom može ubrzati, već će i izgubiti maksimalnu brzinu i okretni moment. To je zato što ove zadane vrijednosti koje vaš motor vraća kako bi smanjili performanse vašeg motora kako bi spriječili da motor proizvodi previše sile i uzrokuje daljnje oštećenje.

Ali smanjenjem količine sile, kompjuter vašeg motora također smanjuje količinu snage koju motor može proizvesti.

5. Gubitak uštede goriva

Dopunite auto

Kad god se vaš motor podesi, nećete dobiti optimizirane performanse. Ne samo da to utiče na snagu i ubrzanje, već utiče i na potrošnju goriva.

Ovo smanjenje uštede goriva vjerovatno neće biti posebno primjetno, ali ćete vjerovatno vidjeti nekoliko padova u mpg.

Funkcija senzora detonacije

Senzor detonacije

Svrha senzora detonacije je da provjeri neuobičajenu buku koja dolazi iz komore za sagorijevanje. Ovi čudni zvukovi su poznati kao kucanje i ukazuju na dublji problem u vašem sistemu koji treba riješiti.

Ako otkrije problem, pali se lampica check engine i smanjuje ukupne performanse motora kako bi zaštitila vaše vozilo. Iako je ovo korisna funkcija za zaštitu vašeg motora kada nešto krene po zlu, također može biti pomalo frustrirajuće rješavanje problema s neispravnim senzorom detonacije.

Primijetit ćete potpuno iste simptome ako imate neispravan senzor detonacije koji bi otkrio da zapravo imate kucanje u vašem motoru!

Zato morate isključiti moguće kucanje motora prije nego što utvrdite da imate neispravan senzor detonacije. U suprotnom, mogli biste završiti zamjenom senzora koji radi upravo ono što bi trebao!

Imajte na umu da nisu svi udari glasni, pa ako ne znate šta tražite, najbolje je da licencirani mehaničar pogleda i dijagnostikuje.

Test senzora detonacije

Lokacija senzora detonacije

Senzor detonacije lokacije

Postoji nekoliko različitih mogućih lokacija za senzor detonacije, ali najčešće lokacije uključuju blok motora, glavu cilindra ili usisnu granu. Najčešći je da je pričvršćen za blok motora. Imajte na umu da vaš senzor za kucanje mora čuti i osjetiti šta se događa.

Zbog široke varijacije u postavljanju senzora detonacije, najbolje je imati ideju o tome šta tražite prije nego što počnete. Dobar način da to učinite je da potražite specifičan senzor detonacije vašeg vozila na stranici s dijelovima prije nego pokušate pronaći svoj.

Konačno, imajte na umu da su ovo električni priključci, tako da ćete moći znati da li gledate u pravom području da li električni konektor viri iz stražnje strane senzora. Međutim, postoji mnoštvo različitih senzora, pa provjerite jeste li isključili pravi.

Ako niste sigurni jeste li pronašli pravi senzor, razmislite o tome da svoje vozilo odnesete ovlaštenom mehaničaru na popravak kako biste izbjegli slučajno prouzročenje daljnje štete.

Tabela senzora detonacije

Cijena zamjene senzora detonacije

Prosječna cijena zamjene senzora detonacije je između 250 i 350 dolara, ovisno o vašem vozilu i određenoj radnji u koju ga odvezete. Ali imajte na umu da je to ako je senzor detonacije neispravan, a ne ako imate motor koji kuca.

Prije zamjene bilo koje komponente, uvjerite se da imate ispravnu dijagnozu kako ne biste bacali novac u kanalizaciju zamjenom pogrešnih dijelova.

Ako sami dovršavate popravke, možete uštedjeti nekoliko dolara tako što ćete sami završiti popravke. Opcioni senzor detonacije košta od 20 do 100 dolara, u zavisnosti od toga šta vozite. Ali imajte na umu da će OEM dijelovi koštati više i da su vam potrebni OEM dijelovi ako je vaše vozilo još uvijek pod garancijom.

Međutim, ako mehaničar završava popravke, standardni troškovi rada za zamjenu senzora detonacije kreću se od 150 do 250 dolara.

To je zato što, u zavisnosti od toga šta vozite, senzoru detonacije može biti teško pristupiti bez uklanjanja drugih komponenti. Što više komponenti vaš mehaničar mora ukloniti ili zaobići, više možete očekivati ​​da ćete platiti.

Nažalost, to također povećava vjerovatnoću da ćete prije svega morati angažirati licenciranog mehaničara. Ali ako možete sami obaviti posao, obično možete uštedjeti nekoliko stotina dolara.

Zaključak: Simptomi neispravnog senzora detonacije

Glavni simptomi lošeg senzora za kucanje uključuju:

  • Provjerite svjetlo motora
  • Motor kuca
  • Smanjeno ubrzanje
  • Gubitak snage motora
  • Smanjena uštede goriva

 

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.