Auto se gasi u vožnji ? (6 razloga i kako popraviti

08.12.2023
159
Auto se gasi u vožnji ? (6 razloga i kako popraviti
REKLAMNI PROSTOR

Auto se gasi u vožnji? Jedan od veoma čestih problema na autoputevima. Evo najčešćih uzroka i kako ih riješiti.

Da li imate onaj dosadni problem kada vam se automobil ugasi dok vozite niotkuda? Ne brinite mi ćemo vam pomoći!

Kada imate automobil, vaša je odgovornost da brinete o njemu. Čini se da mnogi vlasnici automobila misle da automobil radi na magičnoj prašini. Morate stalno provjeravati ulje, plin, rashladnu tekućinu, itd., kako biste bili sigurni da će vaš automobil ostati u stanju dugo vremena.

U modernim vozilima postoji mnogo senzora i funkcija kako bi vaš automobil radio nesmetano. Posjedovanje osnovnog znanja o vašem vozilu može vam pomoći u rješavanju mehaničkih problema kao što je vaš automobil koji se gasi tokom vožnje. Ali, šta bi moglo uzrokovati da se automobil ugasi tokom vožnje?

Najčešći razlozi zbog kojih se automobil gasi tokom vožnje je loš senzor položaja radilice ili problemi sa dovodom goriva. To se može dogoditi i zbog lošeg alternatora, brave za paljenje ili praznog rezervoara za gorivo. Zbog brojnih mogućih uzroka, važno je pravilno dijagnosticirati.

Iako vam ova lista daje nagovještaj najčešćih znakova, daleko je od svih njih. Evo detaljnije liste šest najčešćih uzroka zašto se vaš automobil gasi tokom vožnje:

Uzroci zašto: Auto se gasi u vožnji

1. Neispravan senzor položaja radilice

Najčešći razlog zašto auto se gasi u vožnji je neispravan senzor položaja radilice. Senzor radilice je neophodan za rad motora vašeg automobila na većini modela automobila.

Na nekim modelima automobila imate i senzor položaja bregastog vratila, koji automobil koristi ako je senzor bregastog vratila neispravan. Ipak , neispravan senzor položaja radilice možda neće uzrokovati potpuno zaustavljanje vozila.

Međutim, ako je vaš automobil opremljen senzorom položaja radilice, ali ne i senzorom bregastog vratila i na njemu dobijete šifru problema, morate ga zamijeniti.

2. Neispravna pumpa za gorivo ili sistem za dovod goriva

Pumpa za gorivo opskrbljuje motor odgovarajućom količinom goriva u brizgaljke goriva. Ako pumpa za gorivo ne daje pravo gorivo za motor, auto se gasi u vožnji, a vi ćete ostati na cjedilu.

Loša vijest je da ne postoji bajpas za neispravnu pumpu za gorivo; morate ga popraviti ili kupiti novi. Drugi razlog može biti taj što se vaš filter goriva začepio, pa pumpa za gorivo ne može pumpati gorivo kroz njega.

Filter goriva je mala komponenta čiji je jedini zadatak čišćenje goriva koje ulazi u motor. Ako je  filter goriva začepljen , gorivo koje ulazi u sistem će biti nedovoljno i motor će se ugasiti. Srećom, možete lako zamijeniti filter goriva.

Većina pumpi za gorivo je ugrađena unutar rezervoara za gorivo. Tajna malog mehaničara je da udarite nogom ili nečim sličnim po rezervoaru za gorivo kada se auto ugasi. Ako se tada auto upali, najvjerovatnije je problem sa pumpom za gorivo.

Ipak, pazite da ga ne udarite bilo čime ivicom, jer su rezervoari za gorivo napravljeni od plastike i možete napraviti rupu u njemu – a to je zadnje što želite!

Ako se vaš automobil ugasi tokom vožnje, ali se odmah zatim ponovo pokrene, to često može biti zbog loše pumpe za gorivo.

3. Nemate goriva

Možda vam zvuči glup razlog ali dešava se. Većina vlasnika automobila vjerovatno zna da biste trebali s vremena na vrijeme provjeriti nivo goriva tokom vožnje. Auto se gasi u vožnji potencionalni problem može biti ukoliko nemate goriva ili vam je neispravan mjerač goriva.

Ako imate dovoljno goriva za vožnju, to je savršeno, ali ako vam je pokazivač goriva ili davač nivoa goriva pokvaren i ne pokazuje pravi nivo goriva u vašem automobilu, mogli biste imati veliki problem.

Jednostavan način da pokušate ako postoji problem sa mjeračem goriva ili senzorom nivoa goriva je da napunite 1 galon (4 litre) goriva da vidite da li se pokreće.

4. Problemi sa alternatorom

Alternator upravlja snabdijevanjem električnom energijom u vašem vozilu. Ako vaš automobil iznenada prestane da radi, alternator se možda pokvario. Neispravan alternator će prekinuti napajanje vitalnih komponenti automobila, a primijetit ćete da se svjetla gase na instrument tabli ili da motor naglo auto gubi snagu .

Uglavnom ako vam alternator pokvari, ponekad ćete primjetiti crveno  svjetlo baterije na  komandnoj tabli.

Ako vaš automobil i dalje ima struju i starter radi nakon što se isključi tokom vožnje, postoji još jedan problem, ali ne alternator.

5. Neispravan prekidač za paljenje

Ponekad,  neispravan prekidač za paljenje  može uzrokovati da se vaš automobil ugasi tokom vožnje. Prekidač za paljenje se nalazi iza brave za paljenje i okreće se kada okrenete ključ za pokretanje automobila.

Unutar ovog prekidača, sitne metalne ploče mogu stvoriti koroziju i hrđu. Ako se to dogodi i jedna od ovih ploča izgubi vezu, cijelo paljenje će se isključiti.

Ovo će također uzrokovati da se cijeli motor odmah ugasi. Srećom, ovo je lako provjeriti ako je tako. Kada se automobil ugasi – provjerite da li još uvijek postoje svjetla/paljenja na vašoj komandnoj tabli. Ako je instrument na komandnoj tabli mrtav – velika je šansa da je prekidač za paljenje neispravan.

6. Neispravni senzori

Moderni automobili imaju mnogo senzora za optimizaciju mješavine zraka i goriva za optimalnu potrošnju goriva. Ako jedan senzor pokvari i ugasi se, motor vašeg automobila može se potpuno ugasiti. Ako primijetite da se vaš automobil gasi tokom vožnje, ali se nakon toga ponovo pokreće, ili ako se gasi kada se zaustavi u praznom hodu ili pri usporavanju, to može biti uzrokovano neispravnim senzorom motora, što može uzrokovati pogrešnu mješavinu zraka i goriva ili obrtaja u praznom hodu.

Srećom, većina ovih senzora ne može u potpunosti ugasiti motor. Senzori poput  MAF senzora , senzora temperature rashladne tekućine i senzora kisika mogli bi toliko pokvariti mješavinu zraka i goriva da bi motor ugasio.

Kako popraviti auto koji se gasi tokom vožnje

Ako se vaš automobil ugasi tokom vožnje, prvo što biste trebali učiniti da to popravite je provjeriti kontrolni modul motora da li ima kodova grešaka i svih podataka senzora. Također želite biti sigurni da ima goriva u rezervoaru i da li se alternator puni.

Evo nekoliko detaljnijih informacija o tome kako riješiti problem s isključivanjem vašeg automobila tokom vožnje:

1. Provjerite kodove problema

Kod starijih modela automobila, morali ste dijagnosticirati automobil multimetrom ili samo zdravim razumom da biste pronašli problem. Srećom, moderni automobili imaju ugrađen dijagnostički softver koji detektuje kada postoji problem sa jednim od senzora motora, a zatim pohranjuje kod greške što rezultira lampicom check engine .

Ovo znatno olakšava dijagnozu i ne morate gubiti vrijeme na mjerenje svakog senzora u motoru vašeg automobila. Takođe ne morate da pogađate i menjate pogrešne delove.

Dakle, najbolji način da saznate zašto se vaš automobil gasi tokom vožnje je da provjerite ove kodove problema u kontrolnom modulu motora i vidite ima li pohranjenih problema. Međutim, da biste pročitali kodove grešaka, potreban vam je OBD2 skener. Možete ga kupiti sami ili možete otići u radionicu i oni će vam pročitati kodove.

Nastavite s rješavanjem problema s informacijama koje ste dobili od dijagnostičkog skenera. Na primjer, ako pronađete šifru problema s prestankom paljenja, to može biti uzrokovano lošim svjećicama, zavojnicom za paljenje ili sistemom paljenja.

2. Provjerite napon alternatora

Ako nemate OBD2 skener ili ne možete pronaći pohranjene kodove problema, sljedeća stvar koju želite učiniti je provjeriti napon alternatora dok motor radi.

U osnovi, morate pritisnuti kočnice u slučaju nužde i pokrenuti motor i multimetrom izmjeriti napon akumulatora automobila. Ako dobijete očitanje ispod 12,5 volti, možda postoji problem s vašim alternatorom ili sistemom za punjenje.

3. Napunite rezervoar za gorivo

Pročitajte također : Slab motor

Iako se može činiti očiglednim da morate napuniti rezervoar za gorivo, možda vam zapravo nedostaje goriva čak i ako to ne znate. Nizak nivo goriva može dovesti do zastoja motora pri skretanju pri većim brzinama jer će pumpa za gorivo usisati zrak umjesto goriva.

Također postoji rizik da je senzor mjerača goriva u vašem rezervoaru neispravan, a nivo goriva nizak iako vaš mjerač goriva kaže da je pun. Dakle, ovo je definitivno nešto što želite provjeriti otvaranjem poklopca goriva i dodavanjem malo goriva.

4. Provjerite pritisak goriva

Nizak pritisak goriva je još jedan uobičajen problem kada se vaš automobil ugasi tokom vožnje i zato želite da proverite pritisak goriva u svom automobilu. Najbolji način za provjeru tlaka goriva je povezivanje ručnog manometra na cijev za gorivo ili vod.

Također možete koristiti dijagnostički skener za mjerenje tlaka iz senzora tlaka u vozilu ako postoji, ali uvijek postoji rizik da je ovaj senzor loš. Provjerite specifikacije tlaka goriva za vaš automobil i ako primijetite da je pritisak goriva nizak, trebate pregledati filter goriva, pumpu za gorivo i regulator pritiska goriva.

5. Provjerite tahometar

Mjerač okretaja ili takozvani tahometar na vašoj instrument tabli prima informacije od senzora položaja radilice u većini modela automobila.

Ako primijetite da vam tahometar ne radi kada se vaš automobil ugasi tokom vožnje, ili ako se ne pomjera kada pokrenete motor, to može značiti da postoji problem sa senzorom položaja radilice ili senzorom položaja bregastog vratila.

6. Provjerite Dashboard

Sljedeća stvar koju želite provjeriti su svjetla na komandnoj tabli kada se vaš automobil ugasi. Ako primijetite da se svjetla na komandnoj tabli gase kada se motor automobila ugasi, to može ukazivati ​​na problem sa prekidačem za paljenje.

Ali to također može biti uzrokovano niskim naponom baterije zbog lošeg alternatora kao što smo ranije raspravljali. Ali ako je to slučaj, svakako želite provjeriti obje ove stvari.

7. Provjerite podatke senzora

Ako ne možete pronaći šifre greške pohranjene u ECU, ali i dalje imate problem sa svojim automobilom – trebate provjeriti podatke sa svih senzora motora automobila pomoću dijagnostičkog testa na vozilu .

Da biste provjerili ove podatke, potreban vam je dijagnostički alat kompatibilan s upravljačkim modulom motora vašeg automobila. Također može biti prilično teško znati koja očitavanja bi ti senzori trebali dati, tako da ćete prvo morati nabaviti priručnik za popravku ili specifikacije vašeg vozila.

8. Razgovarajte sa profesionalcem

Ako ste isprobali sve gore navedeno, ali vam se automobil i dalje gasi tokom vožnje, možda bi bilo pametno potražiti pomoć stručnjaka. Iako to može koštati mnogo novca, možda bi bilo pametno potražiti pomoć od nekoga ko se već mnogo puta bavio ovim problemom.

Također nije sigurno da će biti skuplje da ga mehaničar pogleda, ako može brzo i precizno locirati problem umjesto da zamijeni pogrešne dijelove.

Često Postavljena Pitanja

Može li malo ulja uzrokovati da se automobil ugasi?

Nizak nivo motornog ulja obično ne uzrokuje da se vaš automobil ugasi tokom vožnje. Ali ako je toliko nizak da vam pritisak ulja postaje nizak – automobil može ugasiti motor iz sigurnosnih razloga. Međutim, to je često samo u novijim automobilima.

Može li loš akumulator uzrokovati da se automobil ugasi tokom vožnje?

Loš akumulator automobila rijetko uzrokuje gašenje motora jer alternator daje potrebnu snagu. U nekim rijetkim slučajevima može doći do takvog kratkog spoja u akumulatoru automobila, pa će se ipak ugasiti.

Zašto mi se auto stalno prekida kada se zaustavim?

Ako se vaš automobil ugasi nakon što se zaustavite, motor je vrlo osjetljiv u praznom hodu. Ovo može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali je obično uzrokovano siromašnom mješavinom goriva , što uzrokuje prenisko smanjenje broja okretaja u praznom hodu. Neispravno tijelo leptira za gas također može uzrokovati ovo.

Zašto se moj auto ugasio tokom vožnje i ne upali?

Ako se vaš automobil ugasi tokom vožnje i ne upali, to je često uzrokovano neispravnim alternatorom ili niskim pritiskom goriva uzrokovanim pumpom za gorivo. Međutim, mnoge stvari ga mogu uzrokovati i potrebno ga je dijagnosticirati dijagnostičkim skenerom.

Zaključak: Auto se gasi tokom vožnje

Kada vam se automobil ugasi dok vozite pored puta, to može biti zaista neugodno jer je ponekad teško odrediti problem. Srećom, moderni automobili imaju ugrađene dijagnostičke sisteme pomoću kojih se može otkriti šta nije u redu s vašim automobilom. Stoga uvijek trebate početi čitanjem kodova grešaka pomoću dijagnostičkog alata prije nego što dalje dijagnostikujete svoj automobil.

Najčešći razlozi zbog kojih se automobil gasi tokom vožnje uključuju:

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao u rješavanju problema s vašim automobilom, a ako ste pažljivo prošli kroz ovaj članak, siguran sam da biste trebali pronaći rješenje za svoj automobil.

 

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI
  1. Milorad napisao:

    Auto vergla, ali ne startuje motor. Na gurku upali