Simptomi za loš senzor vazdušnog jastuka (i cijena zamjene)

08.12.2023
92
Simptomi za loš senzor vazdušnog jastuka (i cijena zamjene)
REKLAMNI PROSTOR

Senzori vazdušnih ili zračnih jastuka su veoma osetljivi i svaki problem sa njima će rezultirati lampom vazdušnog jastuka. Evo kako prepoznati da li su loši.

Vazdušni jastuci su jedna od najvažnijih bezbednosnih karakteristika vašeg automobila i uvek se treba pobrinuti da budu u potpuno ispravnom stanju.

Međutim, mnogi vozači su se žalili da lampica vazdušnog jastuka u njihovom automobilu počinje da treperi bez ikakvog razloga, a to se često ignoriše.

Ovo ostavlja vozača u ozbiljnom riziku ako automobil doživi sudar, a vazdušni jastuci se ne aktiviraju.

Ako radite bilo kakve radove na sistemu vazdušnih jastuka, uvek pažljivo pratite uputstvo za popravku ili potražite pomoć stručnjaka. Neispravna instalacija vazdušnih jastuka može uzrokovati smrt u slučaju nesreće! Nikada nemojte raditi na sistemima vazdušnih jastuka bez prekida napajanja u automobilu. Nikada nemojte mjeriti vazdušne jastuke multimetrom ili drugim uređajima, jer bi zbog toga mogli eksplodirati.

Simptomi lošeg senzora vazdušnog jastuka

Najčešći simptom neispravnog senzora vazdušnog jastuka je lampica vazdušnog jastuka na vašoj instrument tabli. Drugi simptom je nešto što nikada ne želite da se dogodi, a to je da se vaš vazdušni jastuk neće aktivirati u nesreći.

Postoje dva različita simptoma koja možete očekivati ​​kada vam se pokvari senzor vazdušnog jastuka.

Šta je senzor vazdušnog jastuka?

Senzor je u osnovi uređaj za detekciju koji može očitati brzo usporavanje vozila i generirati signal kao odgovor.

Njegova osnovna funkcija je da elektronski komunicira informacije sa elektronskom kontrolnom jedinicom i svom opremom koja se odnosi na sistem vazdušnih jastuka.

Intenzitet sudara se takođe beleži i koristi se za određivanje da li se vazdušni jastuk treba naduvati ili ne.

Gdje se nalazi senzor sudara zračnog jastuka?

Obično imate dva senzora vazdušnih jastuka koja se nalaze na prednjem delu vašeg vozila iza branika. Često postoji i jedan senzor vazdušnog jastuka koji je instaliran unutar svih vrata vašeg automobila.

Automobil obično ima instalirano nekoliko različitih senzora vazdušnih jastuka, tako da da biste odredili tačnu lokaciju senzora vazdušnih jastuka, morate da navedete koji želite da pronađete.

Najbolji način da pronađete lokaciju senzora zračnog jastuka u vašem vozilu je da pogledate servisni priručnik koji vam je dao proizvođač.

Cijena zamjene senzora sudara zračnog jastuka

Prosječna cijena zamjene senzora vazdušnih jastuka je između 100 i 600 dolara, ovisno o modelu automobila i troškovima rada. Senzor vazdušnog jastuka košta 50 do 300 dolara, a radna cena od 50 do 300 dolara.

Senzor vazdušnog jastuka je osetljiva komponenta, kao i zamena. Ovo može potrajati čak 2 sata, čak i za profesionalca, da pravilno dijagnostikuje i instalira senzor vazdušnog jastuka.

Sam senzor vazdušnog jastuka često nije super skup, a možete očekivati ​​da ćete dobiti novi za 50 do 300 dolara. Uvijek trebate kupiti originalni OEM i nikada ne kupovati senzore za naknadno tržište – nemojte riskirati!

Ako se osjećate vrlo ugodno popravljajući automobile i pažljivo pratite priručnik za popravku, možete uštedjeti novac i sami zamijeniti senzor zračnog jastuka.

Ako osjećate i najmanju sumnju u zamjenu, umjesto toga neka to uradi profesionalac.

Zapamtite da je to bitan dio i želite da ga pravilno instalirate u slučaju nesreće. Takođe postoji rizik da ćete aktivirati sve vazdušne jastuke u automobilu ako uradite nešto pogrešno – što će koštati nekoliko hiljada dolara za obnavljanje.

Kako testirati senzor udara vazdušnog jastuka

Testiranje senzora vazdušnog jastuka je moguće, ali se ne bi trebalo raditi.

Jedini način na koji bezbedno treba da testirate senzor vazdušnog jastuka je da koristite dijagnostički alat za automobile da pročitate kodove kvarova kontrolne jedinice vazdušnog jastuka i podatke uživo.

Provjerite ima li mjernih vrijednosti unutar vašeg dijagnostičkog alata i ako postoji šifra problema na senzoru, izmjerite žice između zračnog jastuka i senzora zračnog jastuka.

Ako su žice i konektor senzora vazdušnog jastuka u redu, a kontrolni modul vazdušnog jastuka kaže da postoji problem sa senzorom vazdušnog jastuka, zamenite ga!

Često nisu super skupi, a vi ne želite da se petljate sa ovim delovima jer zaista želite da radi ako dođe do nezgode!

Zamjena senzora vazdušnih jastuka

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.