Kako otključati volan bez ključa (8 metoda)

08.12.2023
109
Kako otključati volan bez ključa (8 metoda)
REKLAMNI PROSTOR

Ako ste izgubili ključeve od automobila, ali trebate otključati bravu volana, možete isprobati nekoliko metoda. Evo naših savjeta kako riješiti situaciju.

Ako vam je volan zaključan, znate da ćete ga stavljanjem ključa u kontakt odmah otključati. Ali šta da radite ako ključ nije pri ruci? Znate li kako otključati volan bez ključa? Srećom, na raspolaganju vam je nekoliko rješenja.

U ovom vodiču govorimo o razlozima zašto se volan blokira. Također vam navodimo opcije ako nemate ključ pri ruci. Na kraju ovog članka, također ćemo pogledati da li je moguće zaključati volan dok vozite. 

Zašto se volan zaključava?

Ako niste navikli na zaključavanje volana, možda ćete vjerovati da je nešto pošlo po zlu kada se to dogodi, ali to je normalan dio rada vozila. Zaključavanje volana treba da bude osnovna bezbednosna funkcija, sprečavajući ljude da uzmu vaš automobil ako ključ nije kod njih.

Volan treba da se zaključa kada isključite vozilo i izvadite ključ. Ova sigurnosna funkcija također osigurava da auto ne može nikuda bez vas. 

Osim ovih glavnih namjena, volan se također može zaključati ako ste bili previše nasilni s njim ili ako se baterija isprazni. U svakom slučaju, ključ će ga otključati kada sistem radi kako treba. Ako nemate ključ ili imate problema s njim da ispravno radi, trebate prijeći na jednu od naših drugih opcija. 

Kako otključati volan bez ključa

Najbolji način da otključate volan bez ključa je da mehanički uklonite bravu za paljenje. Na starijim modelima takođe možete razbiti mehanizam za zaključavanje volana snažnim povlačenjem volana ili upotrebom čekića u bravi za paljenje.

1. Uklonite bravu za paljenje

Najbolji način da otključate volan bez ključa i bez oštećenja bilo kojeg dijela je zapravo uklanjanje brave za paljenje sa stupa upravljača. Međutim, ovo može zahtijevati neko osnovno mehaničko znanje i alate.

Da biste došli do brave za paljenje, potrebno je skinuti poklopce oko stupa upravljača, a ispod ćete pronaći vijke koji drže bravu za paljenje.

2. Obijanje brave na volanu

Postoji i druga metoda u kojoj uništavate bravu za paljenje velikim odvijačem i čekićem. Nakon što uništite klinove unutar brave za paljenje, trebali biste biti u mogućnosti da okrenete bravu za paljenje koja će otključati bravu upravljača. Međutim, ovo će očito oštetiti prekidač za paljenje, tako da biste mogli prvo isprobati drugu metodu.

POVEZANO: Volan se teško okreće? (Evo šta je uzrok)

3. Slomite mehanizam na volanu

Korisna opcija za neke starije modele automobila je razbijanje stuba volana. To možete postići snažnim povlačenjem volana i možda ćete moći slomiti klin mehanizma za zaključavanje volana.

Međutim, ova opcija nije dobra za moderna vozila i možda čak nije moguća jer su nametnuli igle. Možete uzrokovati više štete na stupu upravljača nego ako odaberete neku od naših opcija. Možda ćete htjeti koristiti ovu metodu samo kao posljednje sredstvo ako imate stariji automobil. 

4. Otvorite bravu

Još jedna staromodna metoda je da otvorite bravu i okrenete paljenje da biste otključali bravu volana. Međutim, ova metoda može zahtijevati određene vještine, ali je moguće otvoriti bravu samo da biste otključali bravu upravljača.

Većina vozila proizvedenih od 1990-ih ima sisteme koji sprečavaju da to učinite da biste pokrenuli automobil. Imobilajzer motora će vas spriječiti da pokrenete vozilo bez pravog ključa. Čak i ako možete otvoriti bravu, na kraju ćete morati zamijeniti kontakt da biste normalno koristili vozilo.

Iako je ove metode najbolje koristiti ako uopće nemate ključ za svoj automobil, hajde da pogledamo šta možete učiniti ako imate ključ od auta, ali ne možete otključati bravu volana.

5. Koristite rezervni ključ

Ako obični ključ ne radi ili ste ga izgubili, možete isprobati drugi ključ. Kada ste kupili automobil, trebali ste dobiti više ključeva. Iako ga ne koristite svaki dan, nemojte zanemariti vrijednost rezervnog pri ruci.

Ako nemate rezervni, možda ćete morati prijeći na neki od naših drugih koraka. Ne želite da pokušavate da ubacite ključ u bravu za paljenje koji nije predviđen da bude tamo, jer bi to moglo dovesti do veće štete. 

6. Sprej WD40

Šta učiniti ako ključ ne stane u bravu? U nekim slučajevima se nakuplja prljavština u paljenju koje je potrebno očistiti. Takođe može doći do očvršćavanja čašica, zbog čega se ključ ne registruje pravilno. U ovoj situaciji, WD40 bi mogao riješiti problem.

Pažljivo poprskajte malo WD40 direktno u otvor za paljenje. Nakon što ste ga poprskali, pokušajte ponovo umetnuti ključ. 

7. Konzervirani zrak

Ranije smo razgovarali o tome kako WD40 može podmazati bravu i očistiti je. Međutim, ako ključ ne uđe u bravu samo zato što je unutra kontaminacija, komprimirani zrak bi mogao biti bolja opcija.

Raspršite dio kondenzovanog zraka direktno u mehanizam za zaključavanje. Kao rezultat možete vidjeti kako prljavština i krhotine lete. Pokušajte ponovo umetnuti ključ nakon čišćenja. Ako nemate limenku zraka, možete koristiti i kompresor zraka. 

8. Nabavite novi ključ

Ako ne možete natjerati svoj ključ da radi ili ste ga zagubili, možda ćete morati nabaviti novi ključ. Imate nekoliko opcija kada je u pitanju dobijanje ključa. Ako je u pitanju jednostavan ključ, bravar bi mogao biti najbolja opcija. Većina bravara je jeftinija od dilera, plus mogu stvari obaviti brže.

S druge strane, današnji ključevi mogu biti komplikovani i napredni. Transponder ključevi i pametni ključevi će zahtijevati reprogramiranje da bi radili s vašim automobilom. U nekim slučajevima bi bilo logičnije posjetiti zastupstvo. 

Pogledajte također video na youtube-u o obijanju brave volana

Otključavanje volana sa automobilom bez ključa

Ako vozite automobil sa pametnim ključem, nema priključka za paljenje koji bi mogao biti kontaminiran. Umjesto toga, imate samo dugme koje pokreće i zaustavlja motor. Ako imate zaključan volan, možda ćete biti zbunjeni kako ga otpustiti, ali to nije tako teško. 

Uzmite lijevu ruku i pokušajte lagano pomjerati volan dok pritiskate dugme za pokretanje i zaustavljanje. Ovaj postupak ćete ponavljati sve dok se volan ne otključa. Ako vam se čini da je tvrdoglav, samo naprijed i pritisnite papučicu kočnice dok ponavljate iste korake. 

POVEZANO: Volan trese pri malim ili velikim brzinama? Evo zašto

Hoće li se volan zaključati tokom vožnje?

Zaključavanje volana dok vozite može biti pogubno, ali da li je to uopšte moguće? Da, u nekim vrlo rijetkim slučajevima, volan je sposoban da vas blokira tokom vožnje.

Međutim, današnji sistemi upravljanja s automatskim zaključavanjem nisu predviđeni da se aktiviraju osim ako je vozilo u Parku. Sistem treba da se aktivira samo kada treba da zaštiti automobil od krađe i pruži dodatnu sigurnost.  

Verovatnije je da imate problema sa pomeranjem volana, ne zato što je blokiran, već zato što je tečnosti malo ili postoji neki drugi problem. U ovoj situaciji, vaš jedini lijek je da brzo riješite problem, tako da možete normalno ponovo upravljati.

Česta pitanja o zaključavanju volana

Možete li razbiti bravu na volanu?

Da li možete pokvariti bravu volana zavisi od modela automobila. Kod starijih modela automobila, bravu volana možete pokvariti samo snažnim povlačenjem volana. Međutim, moderni automobili imaju prinudnu bravu i možda je neće biti moguće razbiti ručno.

Kako mogu ručno otključati volan?

Ako imate ključ, ali ne možete otključati volan, pokušajte ga malo pomjerati dok okrećete ključ. Ako nemate ključ, možete otključati volan mehaničkim uklanjanjem brave za paljenje.

Kako upaliti paljenje šrafcigerom?

Da biste otvorili bravu za paljenje odvijačem, morate udariti igle unutar brave odvijačem i čekićem. Kada su igle oštećene, moći ćete da okrenete bravu za paljenje pomoću odvijača. Međutim, to ovisi o modelu automobila i u nekim slučajevima možda neće biti moguće.

Zašto mi je volan zaključan i auto ne upali?

Ako vam je volan zaključan i ne možete da upalite automobil, to je verovatno zato što sistem imobilajzera ne može da prepozna vaš ključ od automobila. To može biti zbog pokvarenog privjeska za ključeve, loše baterije ili pokvarenog imobilajzera.

Nastavite čitati još savjeta

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.