Šta znači TC na automobilu?

08.12.2023
78
Šta znači TC na automobilu?
REKLAMNI PROSTOR

Jednom kada postanete vlasnik automobila, saznaćete da postoje mnoge skraćenice koje možda ne razumete. Jedna takva skraćenica koju možda gledate je TC. Šta znači TC na automobilu i da li je važan?

U ovom članku objašnjavamo šta znači TC i kako funkcionira. Gledamo i znakove da nešto nije u redu sa sistemom kontrole proklizavanja. 

Šta znači TC u automobilu?

TC u automobilu je skraćenica od Traction Control. To je automobilski sistem koji pomaže pri ubrzanju dok sprečava proklizavanje ili prevrtanje točkova tokom vožnje na površinama sa slabom vučom. To je vrijedan sigurnosni sistem instaliran na većini modernih vozila

Kontrola proklizavanja je dizajnirana da obezbedi glatku vožnju u svakoj situaciji. Pomaže u ravnoteži između stabilnosti i ubrzanja, čak i na skliskim cestama, poput onih po kojima se vozi nakon kiše. Kada se jedan od točkova okreće brže od ostalih, sistem kontrole proklizavanja detektuje kvar uz pomoć senzora brzine. Automobil će automatski prilagoditi brzinu okretanju, tako da može ponovo zahvatiti površinu puta.

ECU također može smanjiti okretni moment iz motora i aktivirati ABS ako se moraju aktivirati kočnice. U nekim slučajevima, lampica za kontrolu proklizavanja može upaliti instrument tablu kako bi vas obavijestila o proklizavanju. Ako se svjetlo odmah ugasi, nema problema sa sistemom. Međutim, kada lampica ostane upaljena, može doći do kvara negdje u sistemu. 

Kada koristiti TC?

Sistem kontrole proklizavanja možete ostaviti stalno uključen, čak i kada su putevi čisti. Aktivira se automatski kada automobil krene, tako da ne morate ništa da radite da biste ga upalili. Iako ga možete isključiti ručno, postoje posebne situacije kada biste trebali osigurati da je uključen.

Ako vas uhvati loše vrijeme, kao što je led, snijeg ili jaka kiša, kontrola proklizavanja bi trebala biti uključena. Poželjet ćete dodatnu podršku kada putujete po mokrim ili klizavim površinama puta. 

Takođe je korisno ako vozite po krivudavom ili vjetrovitom putu. Dok skrećete, ne želite da izgubite trakciju. Ovo je posebno važno ako su površine puta mokre ili blatnjave. 

Kada isključiti TC – kontrolu proklizavanja? 

Sistem kontrole proklizavanja treba biti aktiviran većinu vremena dok vozite. Ipak, postoje rijetki slučajevi u kojima bi bilo bolje da ga isključite. Na primjer, ako se automobil zaglavi u snijegu, pijesku ili blatu, možda biste željeli da ga isključite. Kontrola proklizavanja može otežati izlazak iz ovih situacija kada se točkovi okreću.

U takvim situacijama želite da se točkovi okreću kako bi mogli da se kopaju u led, pesak, blato ili sneg i pronađu čvrsto tlo. Kada točak dostigne ovo tlo, vuča se može povratiti i možete izvući vozilo. 

Dodatno, ako planirate da se trkate sa svojim vozilom ili učestvujete u driftovanju, kontrola vuče bi vam bila neprijatelj. Umjesto toga, želite da se točkovi okreću kako treba za maksimalnu hladnoću. 

Kontrola proklizavanja u odnosu na kontrolu stabilnosti

Kontrola proklizavanja je možda poznatija od kontrole stabilnosti, ali ovo je i sigurnosna karakteristika. Oni rade zajedno na stvaranju sigurnije vožnje. Plus, oba sistema koriste senzore brzine točkova da bi dobili informacije koje su potrebne. 

Kontrola stabilnosti je dizajnirana da održava vozilo stabilnim i kreće se u smjeru u kojem želite ići. To je složen sistem koji prilagođava kretanje vozila. Zajedno sa senzorima brzine, on također koristi dodatne senzore oko vozila da zabilježi kretanje automobila u odnosu na njegov smjer. Ako dva smjera nisu usklađena, sistem pomaže u stabilizaciji kretanja. 

Kao i kod kontrole proklizavanja, kočnice se mogu automatski aktivirati na točkovima koji se kreću prebrzo. Ovaj sistem je postao obavezan dodatak svim vozilima koja se prodaju od 2012. godine. 

Zašto je lampica TC upozorenja za kontrolu proklizavanja uključena?

1. Loši uslovi na putu

Ako naiđete na klizavi dio puta, TC svjetlo bi se moglo privremeno upaliti. Ovo svjetlo upozorenja vas obavještava da je sistem kontrole proklizavanja aktiviran.

Međutim, svjetlo bi se trebalo ugasiti čim se vuča povrati. Ako nije, postoji veći problem. 

2. Loši senzori brzine kotača

Senzori kotača su potrebni za detekciju brzine kojom svaki od njih radi. Svaki od ovih senzora je povezan na ECU, koji drži sistem kontrole proklizavanja u petlji.

Kada se jedan od senzora pokvari, on ne šalje tačne signale ECU-u. Zbog ove greške, lampica za kontrolu proklizavanja se pali sve dok ne zamijenite neispravan senzor brzine kotača .

Cijena zamjene senzora brzine kotača može biti oko 325 do 400 dolara. Rad bi trebao iznositi oko 75 do 100 dolara, dok bi dio mogao koštati 250 do 300 dolara. 

3. Neispravan senzor ugla upravljanja

Sistem kontrole proklizavanja pažljivo prati ugao nagiba volana. Senzor takođe izveštava koliko se brzo volan okreće dok vozite. Ako nešto nije u redu sa ovim senzorom, potrebno ga je zamijeniti.

Lampica kontrole proklizavanja se uključuje kada senzor pokvari. Može se naći u stupu upravljača ako želite sami da ga promijenite. 

Cijena zamjene senzora ugla upravljanja može biti između 125 i 500 dolara. Rad bi mogao koštati 75 do 250 dolara, dok bi sam senzor mogao koštati 50 do 250 dolara. 

4. Kvar ABS-a

Sistem protiv blokiranja kočnica radi ruku pod ruku sa sistemom za kontrolu proklizavanja. Ovi dijelovi koriste puno istih senzora i komponenti za rad. 

Zbog toga, ako postoji kvar u ABS-u, moguće je da će se upaliti i lampica za kontrolu proklizavanja. Da biste utvrdili koji je uzrok, koristite skener koda da otkrijete koji dio je neispravan.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.