ESP BAS lampica – značenje, uzroci (i kako popraviti)

08.12.2023
90
ESP BAS lampica – značenje, uzroci (i kako popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Ako vidite da se pojavila ESP BAS lampica na komandnoj tabli, važno je razumjeti šta to znači i šta je uzrok. Ovaj članak će razložiti obje ove stvari i dati vam neka moguća rješenja.

Komandna tabla vašeg automobila je puna lampica upozorenja koja vam govore kada nešto nije u redu. Dakle, šta znači kada se ESP BAS lampica upali? Iako možda neće biti toliko prepoznatljiva kao lampica Check Engine ili ABS lampica, nikada ne želite zanemariti upozorenje.

Naš vodič vam pokazuje funkciju ESP BAS svjetla i otkriva glavne uzroke. Gledamo i kako da otklonimo kvar, tako da možete putovati bez ikakvih lampica upozorenja na instrument tabli.

Šta znači ESP BAS lampica?

Lampica ESP BAS ukazuje na problem s elektronskim programom stabilnosti ili programom pomoći pri kočenju s vašim vozilom. Neki od glavnih uzroka ovog svjetla uključuju neispravne senzore brzine kotača, loš senzor ugla upravljanja, loš prekidač kočnice ili druge kvarove kočionog sistema.

Lampica se pali za raz ne probleme, od blagih do ozbiljnih. Međutim, kodovi se mogu čitati uz pomoć ručnog skenera kodova koji je kompatibilan s ovim sustavima.

ESP BAS svjetlosni uzroci

Neispravan senzor ugla upravljanja

ESP BAS lampica

Moderna vozila sadrže napredne senzore, uključujući i senzor za ugao upravljanja. Nažalost, ovaj senzor također dovodi do većine razloga zbog kojih se ESP BAS lampica pali.

Senzor volana drži volan u liniji sa točkovima automobila. Uz pomoć senzora, automobil zna na koju stranu okrećete volan na osnovu unosa koji daje senzor ugla upravljanja.

Senzor može izgubiti kontakt zbog loše veze, što dovodi do osvjetljenja svjetla. To također može značiti da je senzor pokvario.

Loš senzor brzine kotača

Svaki točak sadrži senzor brzine koji mjeri brzinu kretanja točka. Ovi senzori su takođe deo ESP BAS sistema vozila. Uz pomoć ovih senzora, ESP BAS sistem može reći kada je trakcija izgubljena, tako da može suprotstaviti problem.

U normalnim okolnostima, ESP BAS lampica se može upaliti jer je trakcija trenutno izgubljena. Međutim, čim se situacija riješi, svjetlo bi se trebalo samo od sebe ugasiti. Ako nije, postoji šansa da je jedan od senzora brzine kotača loš.

Neispravan prekidač kočnice

Prekidač kočnice također može uzrokovati paljenje svjetla. Iako bi ovaj dio trebao trajati vječno, uvijek postoji šansa da je propao.

Prekidač uključuje zadnja kočiona svjetla kada pritisnete papučicu. Ako ne radi, ljudi iza vas možda neće znati da se zaustavljate ili usporavate. Zbog toga se pokvareni prekidač mora zamijeniti čim saznate za kvar.

Mnogo je žica koje idu između svih različitih senzora i ABS kontrolnog modula. Žice do ABS senzora brzine kotača idu na kotače i ponekad se oštete.

Ovo nije uobičajeno kod novijih modela automobila, jer su ožičenja često vrlo zaštićena, ali se ipak može dogoditi ako nemate sreće. Loša stvar kod problema sa ožičenjem je da ih može biti vrlo teško pronaći ako nemate iskustva.

Kako popraviti ESP BAS svjetlo?

Najlakši način da odredite što uzrokuje ESP BAS svjetlo je da pročitate kodove problema pomoću OBD2 skenera iz ABS kontrolnog modula u vašem automobilu. Ovo će vam pomoći da locirate problem ili započnete rješavanje problema umjesto da samo pogađate i zamjenjujete dijelove.

Evo još nekih uobičajenih stvari koje mogu popraviti lampicu upozorenja ESP Bas:

Ponovo kalibrirajte senzor ugla upravljanja

Ponekad je potrebno samo ponovo kalibrirati senzor ugla upravljanja. To možete učiniti na svom prilazu bez posebnih alata.

Sjednite za volan svog automobila i lagano okrenite volan s jedne strane na drugu, gdje bi se zaključao. Možda ćete takođe morati da okrenete ključ da bi kalibracija stupila na snagu.

U nekim slučajevima, OBDII skener može ponovo kalibrirati senzor ugla upravljanja. Pročitajte kodove i ponovo kalibrirajte po potrebi.

Zamijenite senzor ugla upravljanja

Ako kalibracija ne riješi problem, možda ćete morati zamijeniti senzor. Srećom, ovaj posao je obično jednostavan i zahtijeva samo upotrebu utičnice i ractheta.

Obavezno prvo isključite bateriju. Zatim morate ukloniti vazdušni jastuk sa volana pritiskom na kopču koja se nalazi na zadnjem delu točka. Zaključajte volan u sredini i upotrijebite utičnicu i polugu da uklonite glavnu maticu.

Označite položaj točka, tako da znate gdje je centar. Nakon što uklonite satnu oprugu, vidjet ćete senzor. Izvadite ga i vratite novi. Povežite sve ponovo i uključite vozilo. Također ćete morati ponovo kalibrirati sistem da bi se svjetlo ugasilo.

Zamijenite senzor brzine kotača

Iza svakog seta kočionih diskova možete pronaći senzor brzine kotača. Zbog toga što mu je lako pristupiti, relativno je jednostavno zamijeniti neispravan senzor, ali ponekad se može zaglaviti zbog hrđe.

Podignite vozilo i uklonite oštećeni točak. Kada skinete senzor, možete s lakoćom postaviti novi na njegovo mjesto.

Ugradite novi senzor prekidača kočnice

Sa vašim OBDII skenerom kodova, možete pronaći probleme sa senzorom prekidača kočnice. Za razliku od nekih drugih senzora, ovaj je jeftin.

Naći ćete ga iznad pedale kočnice. Jednostavno isključite neispravan senzor i ubacite novi. Možda ćete također morati resetirati sve kodove koji su postavljeni da isključe svjetlo.

Popravite kočnice

Ako je vrijeme za kočnicu, obavite to i pogledajte hoće li se ugasiti svjetlo. Postavite auto na postolje i skinite točkove. Kada odvrnete kočionu čeljust, pazite da je negdje postavite, tako da se nijedna linija ne pokvari.

Odavde možete ukloniti rotor i zamijeniti ga ako je potrebno. Možda biste radije ponovo isplivali na površinu ako još ima dovoljno materijala. Osim toga, nije teško zamijeniti kočione pločice.

Problem se javlja kada se čeljust zaglavi. Osim ako nemate napredno znanje o kočionom sistemu, možda ćete trebati pomoć stručnjaka.

Ukoliko vas zanimaju ostale lampice u autu nastavite čitati na našem portalu : Lampice u autu

REKLAMNI PROSTOR