Volan se teško okreće? (Evo šta je uzrok)

08.12.2023
119
Volan se teško okreće? (Evo šta je uzrok)
REKLAMNI PROSTOR

Vožnja modernog automobila trebala bi biti laka i ne biste trebali raditi vježbe samo da biste okrenuli volan. Evo najčešćih razloga zašto se vaš Volan se teško okreće .

Otkako su sistemi servo upravljača postali uobičajeni 1960-ih, vozači su navikli da okreću volan ne razmišljajući o tome.

To je postalo toliko uobičajeno da većina ljudi nikada nije vozila vozilo bez servo upravljača. Zbog toga je još više zabrinjavajuće kada ovi sistemi pokvare te nakon toga volan se teško okreće.

Ako vam je teško da okrenete volan, nemojte se plašiti, sve što je potrebno je nekoliko brzih popravki da biste vratili svoje vozilo na put. Počnimo s najčešćim uzrocima:

Volan se teško okreće ?

Najčešći razlog zašto Vaš volan se teško okreće je neispravna pumpa servo upravljača ili pokidani serpentinasti kaiš. Nizak nivo tekućine u servo upravljaču također može uzrokovati, pa je važno osigurati da je nivo u redu. Nizak pritisak u gumama takođe može dovesti do težeg upravljanja.

Nekoliko je problema više zabrinjavajućih od nemogućnosti okretanja volana. Dakle, ako naiđete na ovaj problem, poželjet ćete ga riješiti što je prije moguće.

U nastavku smo istakli detaljniju listu šest najčešćih razloga zbog kojih volan se teško okreće.

POVEZANO: Volan trese pri malim ili velikim brzinama? Evo zašto

1. Neispravna pumpa servo upravljača (volana)

Vaša pumpa servo upravljača je ono što sve olakšava okretanje za početak, tako da je logično da ćete, ako ne radi kako treba, imati poteškoća s okretanjem volana. Ako je problem pumpa servo upravljača, vjerovatno ćete čuti mnogo glasnih zvukova motora .

Pumpe servo upravljača mogu se ili polako pokvariti ili potpuno otkazati. Ako sumnjate da vam pumpa servo upravljača počinje da se kvari, trebate je zamijeniti što je prije moguće, kako ne bi potpuno otkazala dok vozite!

U modernim automobilima najčešće imate električnu pumpu servo upravljača , koja takođe može pokvariti.

2. Slomljeni serpentinski pojas

Pumpa servo upravljača je na remenski pogon u većini modela automobila, tako da ako remen pukne, motor neće raditi. Bez funkcionalne pumpe servo upravljača, biće teško okretati volan.

Međutim, ako je problem pokvaren serpentinasti kaiš, imat ćete više problema nego samo što se volan teško okreće . To je zato što serpentinasti remen također kontrolira klima uređaj, ventilator motora, vodenu pumpu , alternator i još mnogo toga!

Međutim, prva stvar koju biste mogli primijetiti je da je izuzetno teško upravljati.

3. Niska tečnost servo upravljača

Vašoj pumpi servo upravljača je potrebna tekućina za rad. Iako je to zapečaćen sistem, ako sistem procuri, prije nego kasnije naići ćete na probleme. Baš kao i sa pokvarenom pumpom servo upravljača, ako vam nedostaje tekućine u servo upravljaču, vjerovatno ćete čuti neke zvukove koji dolaze iz motornog prostora – posebno dok pokušavate da okrenete.

Ako vam je malo tečnosti, ne možete samo dodati tečnost i nazvati je dobrim, negdje curi i morate to popraviti. Imajte na umu da ako predugo koristite pumpu servo upravljača bez dovoljno tekućine, na kraju ćete oštetiti pumpu!

4. Oštećene komponente upravljača

Kada sve radi kako treba, svaka komponenta ima prostora za kretanje, a volan je lako okretati. Ali ako imate puknutu ili oštećenu komponentu, morate silom progurati te komponente preko oštećenog područja.

Ovo stavlja tonu dodatnog stresa na cijeli sistem i može otežati okretanje volana. Što je još gore, ako prisilite komponentu, može pokvariti druge komponente sistema poput pumpe servo upravljača.

5. Nizak pritisak u gumama

Ako imate nizak pritisak u gumama , možda će vam biti teže okretati volan. Što je niži pritisak vazduha, to će se teže okretati. Međutim, pre nego što počnete da osećate bilo šta, vaše gume će verovatno biti izuzetno niske.

Nadalje, čak i ako su vaše gume ekstremno niske, uključujući i probušenu gumu, i dalje će biti lakše okretati volan nego što bi bilo s pokidanim serpentinastim kaišem ili totalnom pumpom servo upravljača.

6. Stara tečnost za servo upravljač

Servo ulje boca

Tečnost za servo upravljač je kao i svaka druga tečnost u vašem motoru. Kako stari, pokvari se i morate ga zamijeniti. Tečnost za servo upravljač je obično dobra za 70.000 do 100.000 milja, ali vjerovatno nećete primijetiti značajne utjecaje na to koliko je teško okretati volan tek dugo nakon toga.

Međutim, to ne znači da biste trebali zanemariti promjenu tekućine. To je zato što stara tekućina servo upravljača može uzrokovati prerano trošenje pumpe servo upravljača i drugih komponenti upravljača i može dovesti do dodatnih troškova održavanja.

Osnovni mehanički slom

Volan se teško okreće

Kada okrenete volan, on pokreće mehanički proces koji okreće vaše točkove u pravcu kojim pokušavate da idete. Kada sve funkcioniše kako treba, ne morate da brinete ni o čemu drugom, i to radi kao magija.

Ali ono što se zaista dešava uključuje mnogo više posla. Većina vozila ima stub upravljača na koji je pričvršćen volan, a kada okrenete volan, ono što zapravo okrećete je ovaj stub upravljača.

Ovaj stup upravljača povezuje vaš volan sa letvom i zupčanikom. Dok se okrećete, letva i zupčanik se guraju u jednu ili drugu stranu, što okreće vaše točkove. U taj sistem je ugrađena vaša pumpa servo upravljača, koja vam pomaže da gurnete letvu i zupčanik.

Bez pumpe servo upravljača, morate pružiti svu potrebnu silu za okretanje volana. Ako se ne krećete, to nije lako. Stariji automobili su imali mnogo veće volane koji su vam pomogli u tome, ali moderna vozila su postala zavisna od ovog sistema servo upravljača, a volani su se smanjili kao rezultat.

Povezano: Kako otključati volan bez ključa (8 metoda)

Zaključak

Kada krenete da okrenete volan, želite da to bude lako. Čim primjetite da Volan se teško okreće morate to odmah riješiti. Iako ćete to moći neko vrijeme prebroditi, kada dođe do katastrofe i trebate se skloniti s puta, morate to učiniti što je prije moguće. 

Štaviše, što duže čekate, veća je vjerovatnoća da ćete pokvariti više komponenti u vašem sistemu. Popravljanje vašeg upravljačkog sistema ne mora biti teško. Samo treba da znate gde da tražite!

Savjetujemo da pogledate i Youtube Video o servo volanima.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.