Šta je ASR sistem?

08.12.2023
74
Šta je ASR sistem?
REKLAMNI PROSTOR

Kada kupite novi ili polovni automobil, vjerovatno ćete se zabaviti provjeriti sve nove funkcije i vidjeti šta rade. Regulacija protiv klizanja je karakteristika koju mnogi automobili sada uključuju, a većina ih naziva ASR sistem. Dobro dolazi kada vozite po mokrim i klizavim putevima jer vam pomaže da izbjegnete nesreće s predmetima i ljudima ili vozilima. Trebali biste naučiti što ova funkcija radi i kako radi da biste bili sigurni.

Šta radi ASR sistem?

Regulacija protiv klizanja je funkcija koja sprječava proklizavanje vaših kotača. Većina marki postavlja senzor na svaki od točkova. Iako su senzori korisni kada vozite, oni ne umanjuju ljepotu vašeg automobila. Ti senzori rade s funkcijom kako bi spriječili da se vaš automobil pomakne kada kotači proklizavaju. Ako nekoliko točkova proklizava u isto vreme, sistem govori motoru da koristi manje snage. Tada možete održavati tu brzinu dok vaši kotači ne dobiju potrebnu vuču.

Ova funkcija je također korisna kada jedan točak proklizava. Ovo se može dogoditi ako jedan točak sklizne s puta tijekom snježne oluje. Sistem automatski koči taj točak. Držat će kočnicu dok se vaš automobil ne osjeća stabilno i ponovo ima vuču.

Kako radi ASR sistem?

Iako možda mislite da morate raditi određene stvari dok ste za volanom, sistem radi bez da od vas traži da uradite nijednu stvar. Sve dok ga ostavite uključenim, sistem će nadgledati sva četiri točka. Takođe radi pri bilo kojoj brzini kojom vozite. Osim što aktivira kočnice kada otkrije proklizavanje, može također potisnuti jedan ili više cilindara i ograničiti dovod goriva u cilindre. Jedna od najboljih stvari kod vozila sa ASR-om je to što radi na svim vrstama puteva iu svim uvjetima.

Istorija kontrole proklizavanja

BMW je bio prvi proizvođač automobila koji je objavio sistem kontrole proklizavanja. Dodao je ovaj sistem na nekoliko modela 1970-ih. Porsche je bio jedan od prvih proizvođača koji je istražio ovu vrstu sistema. Kompanija je dizajnirala ranu verziju kontrole proklizavanja 1930-ih za neke od svojih trkaćih automobila, ali ova funkcija je radila samo na jednom točku. Sjedinjenim Državama je trebalo do 1990-ih da dizajniraju sličan sistem, koji se prvi put pojavio na Chevy Corvette. Bez obzira koji model danas pogledate, otkrit ćete da dolazi s nekom vrstom kontrole proklizavanja.

Možete li isključiti kontrolu proklizavanja?

ASR OFF
ASR OFF

Da, možete isključiti sistem kontrole proklizavanja automobila u svom automobilu. Većina modela ima malo dugme na vrhu ili sa strane volana. Ako imate dugmad za kontrolu jačine zvuka zvučnika vašeg automobila, kontrolno dugme bi trebalo da bude u blizini. Pritisnete ga jednom da biste ga isključili, iako neki modeli zahtijevaju da pritisnete i držite dugme nekoliko sekundi.

Trebali biste koristiti kontrolu vuče većinu vremena i isključiti je samo u određenim situacijama. Ako se nađete zaglavljeni u snježnoj smetnji, slobodno isključite sistem. Ovaj sistem će detektirati okretanje sva četiri točka i može smanjiti snagu koja im je potrebna da vas izvuku iz uske tačke. Može čak i isključiti svu struju vašeg automobila i ostaviti vas da pozovete šlep kamion u pomoć. Također biste trebali isključiti kontrolu proklizavanja kada vozite po klizavim ili klizavim uzbrdicama. Nedostatak snage koji vam sistem daje spriječit će vas da se popnete na to brdo.

Zašto biste trebali koristiti sistem kontrole proklizavanja?

Najveći razlog za korištenje kontrole vuče je taj što vam pomaže da ostanete sigurni. Zašto se brinuti o skliznuću s puta kada se vozite kući s posla tijekom snježne oluje? Kontrola proklizavanja je također korisna kada se nakon oluje vozite kroz blatnjava područja. Može spriječiti okretanje jednog kotača i ograničiti podešenu snagu na vaše cilindre kako biste spriječili klizanje.

Također ukoliko ste vidjeli još neki nepoznat znak ili simbol na Vašoj instrumental tabli pogledajte sve znakove na instrumental tabli.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.