SRS lampica – značenje, uzroci (i kako popraviti)

08.12.2023
139
SRS lampica – značenje, uzroci (i kako popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

SRS lampica ili svjetlo vazdušnog jastuka je nešto što će većina vlasnika automobila u nekom trenutku vidjeti na instrument tabli. Evo šta znači SRS lampica i šta bi moglo uzrokovati da se upali

Da li ste se ikada vozili putem i videli da se upali SRS lampica upozorenja? U početku bi vam srce moglo potonuti, znajući da nešto nije u redu s vašim vozilom.

Prije nego što počnete paničariti, korisno je znati šta je SRS lampica, šta uzrokuje da se pali i šta možete učiniti da to popravite.

Šta znači SRS lampica?

Lampica dodatnog sigurnosnog sistema (SRS) ukazuje da postoji problem sa sistemom vazdušnih jastuka. U nekim vozilima videćete slova SRS kada postoji problem, dok druga koriste figuru sa vazdušnim jastukom.

Odakle dolazi pojam SRS? Kada su vazdušni jastuci prvi put ugrađeni u vozila, proizvođači su mislili da su zamena za standardne pojaseve. Međutim, nije im trebalo dugo da shvate da ih je bolje koristiti u kombinaciji sa sigurnosnim pojasevima ili kao dodatak. Odatle dolazi pojam dodatnog sistema za zadržavanje.

Da biste razumeli kako funkcioniše SRS svetlo, morate znati različite delove sistema vazdušnih jastuka. Evo nekoliko komponenti koje čine sistem vazdušnih jastuka u modernim vozilima.

  • Modul vazdušnog jastuka: Modul ili moduli sadrže sklop vazdušnog jastuka i pumpe za naduvavanje. 
  • Senzori vazdušnih jastuka: Većina vozila ima više senzora za merenje uslova koji su doveli do potencijalnog sudara. Kada se dogodi nesreća, senzori tu situaciju prenose SRS modulu da bi aktivirao vazdušne jastuke. 
  • Satna opruga: Ovaj kabl omogućava da se volan okreće bez prekida električnog kontakta sa modulom vazdušnog jastuka.
  • SRS modul: Ovaj računar je odgovoran za nadgledanje sistema vazdušnih jastuka.

Neki napredni sistemi vazdušnih jastuka dolaze sa više komponenti, ali to su osnovni delovi ugrađeni u svako moderno vozilo. 

Šta uzrokuje da se SRS lampica upali?

Postoji dosta dijelova koji mogu uzrokovati da se SRS lampica upali. Najlakši način da utvrdite bilo kakve probleme sa SRS ili sistemom vazdušnih jastuka je korišćenje dijagnostičkog alata za skeniranje.

Evo najčešćih uzroka SRS svjetla:

1. Kvar brave sigurnosnog pojasa

SRS sadrži senzore koji prate kada su sigurnosni pojasevi vezani. Ako je nešto ušlo u kopču, to bi moglo ometati vezu. 

Da biste popravili problem, očistite kopču sigurnosnog pojasa od stranih predmeta. Ako ništa ne vidite, poprskajte kopču komprimiranim zrakom. 

2. Neispravan senzor zauzetosti suvozačkog sjedišta

Ako neko sedi na prednjem sedištu, postoji senzor koji upozorava SRS sistem. Ne samo da govori senzoru da je neko tamo, već i očitava težinu.

Ako se na sedištu nalazi odrasla osoba, vazdušni jastuk suvozača će biti spreman da zaštiti putnika. Međutim, kada senzor ne radi kako treba, može uzrokovati da se SRS lampica upali.

3. Korozija

Oštećenje vodom može brzo dovesti do korozije unutar vašeg vozila. Ako se ovo dogodi među komponentama SRS-a, to može značiti katastrofu. Ne samo da može uzrokovati paljenje lampice upozorenja, već može utjecati i na funkcionalnost sistema.

Jedini način da riješite ovaj problem je da temeljito pregledate sve komponente na koroziju. Sve što je pogođeno treba zamijeniti. 

4. Loš Clockspring

SRS lampica uzroci

Ovaj električni konektor se nalazi unutar volana. Njegova primarna funkcija je održavanje veze sa SRS računarom, čak i dok se točak okreće. 

Međutim, ovaj dio redovno trpi dosta zlostavljanja. Ako prestane da radi, vozačev bočni vazdušni jastuk se možda neće aktivirati tokom nesreće. Takođe ćete dobiti upozorenje sa SRS lampicom koja vas upozorava na situaciju. 

5. Rezervna kopija baterije SRS računara

SRS računaru je potrebna rezervna baterija da zadrži podatke koje prima. Ova baterija nastavlja da radi čak i kada je vozilo isključeno. 

Ako je baterija prazna ili je prazna, to može uzrokovati da se SRS lampica upali. Jedini način da se popravi ova situacija je ugradnja nove baterije. 

6. Prethodna nesreća

Vaša SRS lampica bi se mogla upaliti nakon nesreće ako se vazdušni jastuci ne aktiviraju. Kada dođe do sudara, sistem se vjerovatno aktivirao kroz senzore sudara. 

Međutim, ako nešto nije u kvaru, što je uzrokovalo kvar vaših vazdušnih jastuka, greška će biti poslata na računar. Rezultat je SRS lampica koja vam govori da računar treba resetovati. 

7. Neispravan SRS računar

Vremenom sve električne komponente pokvare. SRS računar se ne razlikuje i nije imun na kvar. Toplota, prekomjerne vibracije, starenje i oštećenje vode mogu dovesti do njegovog propadanja.

Ako se SRS lampica upali zbog mrtvog računara, jedina popravka je zamjena. 

Kako resetujete SRS svetlo?

Nikada ne biste trebali samo ugasiti SRS svjetlo. Ovo ne rješava nijedan od problema; samo zaustavlja pojavljivanje upozorenja. Jedini put kada biste trebali resetirati SRS svjetlo je nakon što popravite početne probleme. 

Sa OBDII skenerom možete izbrisati kodove problema i resetirati svjetlo. Međutim, ne dolaze svi skeneri s ovom mogućnošću. Prije nego što ga kupite, provjerite može li čitati i brisati SRS kodove.

Možete li voziti sa upaljenim SRS svjetlom?

Ne, nije dobra ideja voziti se s uključenim SRS svjetlom. Vaše vozilo će i dalje raditi s upaljenim SRS svjetlom. Međutim, ako vaša SRS lampica svetli, sistem vazdušnih jastuka neće funkcionisati u slučaju nesreće.

Preporučujemo da odmah odete u servis kako biste saznali u čemu je problem. Ako imate skener kodova, možda ćete moći sami da pročitate DTC.

Pored toga, vožnja sa upaljenim SRS svetlom može izazvati probleme sa osiguravajućom kompanijom . Ako doživite nesreću i pogledate snimač crne kutije, osiguravač će znati da niste zaštitili putnike, ostavljajući vas odgovornim za štetu.  

Koliko košta popravka SRS lampe?

Troškovi popravke SRS svjetla uvelike variraju ovisno o tome u čemu je problem. Ako je vaš problem nešto jednostavno, poput krhotina u bravi sigurnosnog pojasa, možda će vam trebati samo malo komprimiranog zraka da riješite situaciju. Međutim, to bi moglo biti i zbog neuspjelog sklopa vazdušnog jastuka, koji bi mogao koštati hiljade dolara. Jedini način da budete sigurni je da skenirate kodove i dobijete procjenu.

https://www.youtube.com/embed/P_onxXADxRE

SRS Light FAQs

Šta znači SRS?

SRS je skraćenica za dodatni sistem za zadržavanje. Dodatni sigurnosni sistem (SRS) je vazdušni jastuk ili sigurnosni pojas koji se koristi kao dodatni sigurnosni sistem za sprečavanje ili smanjenje povreda u slučaju sudara.

Hoće li se vazdušni jastuci aktivirati ako je SRS lampica upaljena?

Ne, u većini modela automobila vazdušni jastuk se neće aktivirati ako je SRS lampica uključena. Ovo se smatra sigurnosnom karakteristikom tako da se neće slučajno aktivirati ako postoji problem u sistemu.

Može li pregorio osigurač uzrokovati da se upali lampica vazdušnog jastuka?

Pregoreli osigurač na kontrolnom modulu vazdušnog jastuka može uzrokovati pojavljivanje lampice vazdušnog jastuka, ali to nije čest problem. Ako je lampica vašeg vazdušnog jastuka upaljena, najbolji način da utvrdite šta nije u redu je da proverite kodove grešaka pomoću OBD2 skenera.

Kako da ugasim SRS svetlo?

Da biste isključili SRS svjetlo, morate popraviti problem i resetirati kodove problema pomoću dijagnostičkog alata. Kod starijih modela automobila može biti dovoljno da odspojite akumulator automobila. Međutim, u modernim modelima automobila, možda ćete morati da ga resetujete pomoću alata.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.