EPC lampica na Volkswagenu i Audiju – značenje, uzroci (i kako to popraviti)

08.12.2023
94
EPC lampica na Volkswagenu i Audiju – značenje, uzroci (i kako to popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Šta znači EPC lampica i treba li brinuti nakon njenog paljenja? Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o EPC lampici.

Ako ste vlasnik Volkswagena ili Audija, postoji velika šansa da ste vidjeli EPC lampicu na instrument tabli vašeg automobila. Ovo može biti pomalo alarmantan prizor, ali šta to znači i šta učiniti?

U ovom postu ćemo vam reći šta je EPC lampica, zašto se može upaliti i kako to popraviti. Dok završite s čitanjem ovog posta, znat ćete tačno šta da radite ako vam se EPC lampica upali. Nastavite čitati da saznate više!

Šta znači EPC lampica ili greška?

EPC lampica je lampica upozorenja koja ukazuje na problem sa sistemom elektronske kontrole snage (EPC) vašeg vozila. Kada se ova lampica upali, to obično znači da postoji problem sa sistemom gasa automobila.

EPC lampica se često pojavljuje zajedno sa svjetlom motora, ABS-a ili  ESP -a, ovisno o tome gdje je problem. Elektronski sistem kontrole snage nadzire  kontrolna jedinica motora, upravljačka jedinica kočnica, upravljačka jedinica mjenjača i upravljačka jedinica.

EPC sistem je sistem kontrole proklizavanja Volkswagen Grupe, pa ćete stoga EPC sistem naći i u modelima automobila Audi, Škoda i Seat.

Šta uzrokuje EPC svjetlo?

Najčešći uzroci EPC lampice su neispravno kućište leptira gasa, neispravan ABS senzor, napuknut ABS prsten, loš senzor pritiska kočnice ili neispravan prekidač pedale kočnice . To također može biti uzrokovano problemima s ožičenjem ili drugim električnim problemima.

Evo nekoliko problema koji bi mogli pokrenuti EPC svjetlo:

1. Problem kućišta leptira gasa

Kućište gasa kontroliše koliko vazduha treba da uđe u motor kada pritisnete papučicu gasa. EPC sistem koristi kućište leptira za gas da kontroliše snagu motora, a ako postoji problem sa kućištem leptira za gas, EPC sistem neće moći ispravno da funkcioniše.

Većina leptira za gas danas je električna, i ako postoji problem s njima, upalit će lampicu check engine i EPC lampicu na vašoj instrument tabli.

2. Neispravan prekidač papučice kočnice

EPC Lampica Škoda

Prekidač papučice kočnice ili prekidač kočionog svetla se koristi da zna kada pritisnete papučicu kočnice, tako da automobil treba da aktivira svetla kočnice. Prekidač se takođe koristi za druge funkcije kao što su sistem tempomata ili EPC sistem.

Ako postoji problem sa prekidačem papučice kočnice, EPC sistem neće moći prepoznati kada ste pritisnuli papučicu kočnice ili ne, te će stoga upaliti EPC svjetlo i pohraniti kod greške.

3. Loš ABS senzor

ABS senzori mjere brzinu svakog točka na vašem automobilu. Koristi ove informacije uglavnom za ABS sistem, ali postoje i drugi sistemi koji koriste ove informacije i EPC sistem je jedan od njih.

ABS senzori se nalaze na glavčinama točkova i veoma su izloženi prljavštini, rđi i vodi – pa su stoga skloni kvaru. Problem može biti i sa ABS reluktorskim prstenom iz kojeg ABS senzor mjeri brzinu..

4. Neispravan senzor pritiska kočnice

Ako imate Volkswagen automobil i EPC lampicu na komandnoj tabli, postoji veliki rizik da je senzor pritiska kočnice otkazao. Senzor kočionog pritiska radi kao prekidač kočionog svjetla, ali ne mjeri samo UKLJUČENO/ISKLJUČENO, već zapravo mjeri pritisak kočnice koji primjenjujete preko papučice kočnice.

Nažalost, senzor pritiska kočnice na mnogim VW modelima nalazi se unutar ABS upravljačkog modula, što ga čini prilično teškim za zamjenu. Često morate zamijeniti cijeli ABS upravljački modul ako postoji problem sa senzorom, što može biti vrlo skupo.

5. Loš senzor ugla upravljača

Senzor ugla upravljača nalazi se iza vašeg upravljača i koristi se za mjerenje u kojoj se poziciji nalazi volan. EPC sistem će koristiti ove informacije da odredi u kojem smjeru okrećete volan i koriguje kočionu silu pomoću ove informacije.

Da biste mogli da okrenete volan, postoji i satna opruga gde idu žice do senzora ugla upravljača i dugmadi na volanu. Poznato je da ova satna opruga pokvari, a ako pokvari, može izgledati kao problem sa senzorom ugla upravljanja.

6. Loš senzor motora

EPC sistem koristi mnogo različitih senzora motora da bi ispravno funkcionisao, a ako postoji problem sa jednim od senzora motora, to može dovesti do EPC lampice na vašoj instrument tabli. Stoga je važno pročitati kodove problema kada vidite EPC svjetlo kako biste mogli precizno odrediti gdje je problem.

Neki od senzora motora koji mogu pokrenuti EPC svjetlo su MAF senzor, IAT senzor, ECT senzor ili O2 senzor. Nastavite čitati kako biste saznali kako odrediti koji od ovih senzora uzrokuje EPC svjetlo.

7. Problemi sa ožičenjem

Zbog svih elektronskih ožičenja u modernim automobilima, postoji veliki rizik da postoji problem sa ožičenjem koji uzrokuje EPC svjetlo. Nažalost, probleme sa ožičenjem može biti prilično teško pronaći osim ako ne znate tačno šta tražite.

Najčešći problemi s ožičenjem su pokidane žice, korodirani električni kontakti ili izgorjeli kontakti. Ako ste isprobali sve ostalo na ovoj listi i nemate znanja za dijagnosticiranje ožičenja, možda ćete morati angažirati stručnjaka.

Kako popraviti EPC lampicu ?

Da biste popravili VW EPC svjetlo, morate pročitati kodove problema pomoću OBD2 skenera. Kada saznate šta vam govore kodovi problema, morate nastaviti s otklanjanjem problema s ovim kodovima. Samo nagađanje problema samo će izgubiti vaš novac.

Evo više informacija o koracima koje trebate poduzeti da popravite EPC svjetlo:

1. Provjerite kodove problema

Prva stvar koju treba da uradite kada imate EPC lampicu na komandnoj tabli je da pročitate kodove problema sa kontrolnog modula motora i ABS kontrolnog modula pomoću OBD2 skenera. Kada je EPC lampica upozorenja upaljena, to znači da postoji jedan ili više kodova problema pohranjenih u jednoj od ovih upravljačkih jedinica.

Moderni modeli automobila imaju napredne dijagnostičke sisteme na vozilu, a ako se na vašoj komandnoj tabli nalazi lampica upozorenja, to znači da je kod greške pohranjen u jednom od upravljačkih modula. Umjesto da samo pogađate i zamjenjujete pogrešne dijelove, možete uštedjeti vrijeme i novac čitanjem ovih kodova grešaka.

Morate skenirati upravljačku jedinicu motora, ABS kontrolnu jedinicu, upravljačku jedinicu i upravljačku jedinicu mjenjača za bilo koje pohranjene kodove problema. Možete ili odvesti svoj automobil mehaničaru da im da da pročitaju kodove problem.

Međutim, najjeftiniji dijagnostički skeneri mogu očitati samo upravljački modul motora, a budući da se ovaj problem može pojaviti i u drugim upravljačkim modulima, preporučuje se ili nabaviti  napredniji dijagnostički skener  ili prepustiti radionici da pročita kodove drugih upravljačkih jedinica.

2. Provjerite prekidač kočionog svjetla

Prekidač kočionog svjetla je čest razlog zašto se EPC lampica uključuje i često je prilično lako provjeriti. Samo neka neko pritisne papučicu kočnice dok provjeravate kočiona svjetla na vašem automobilu. Ako nema kočionih svjetala, postoji veliki rizik da je preki

Ali u mnogim modelima automobila, postoje dvije različite struje u prekidaču kočionog svjetla, pa čak i ako kočiona svjetla rade, postoji šansa da je prekidač i dalje loš. Stoga je bolje dijagnosticirati ga alatom za skeniranje.

3. Provjerite podatke senzora

Ako imate dijagnostički skener, ali ne možete pronaći dobre kodove problema za nastavak rješavanja problema, morate provjeriti podatke senzora. Provjerite vrijednosti sa senzora pritiska kočnice kako biste bili sigurni da izgledaju realno.

Također ćete htjeti provjeriti podatke senzora sa svih ostalih senzora motora i senzora koji se odnose na kočnice i EPC sistem.

4. Razgovarajte sa profesionalcem

EPC sisteme može biti prilično teško ispravno dijagnosticirati bez pravog znanja i alata. Stoga, ako ste uradili osnovne stvari, ali još uvijek ne možete shvatiti što nije u redu, možda je vrijeme da kontaktirate profesionalnog mehaničara koji se ranije bavio ovim problemom.

Iako prepuštanje mehaničaru može biti skupo, možete uštedjeti nešto novca umjesto da samo nagađate i zamjenjujete pogrešne dijelove. Ako želite popraviti EPC svjetlo, svakako se obratite Volkswagen ili Audi radionici koja se ranije bavila ovim problemima.

Da li je opasno voziti s upaljenim EPC svjetlom?

Da, može biti rizično voziti se s upaljenim EPC svjetlom, a da ne znate šta uzrokuje da se pali. Uvijek riješite EPC problem što je prije moguće. Kada je svjetlo uključeno, to znači da u vašem automobilu može postojati nekoliko ograničenih funkcija.

Budući da je EPC sistem integriran s motorom, upravljanjem i kočionim sustavom, može uzrokovati oštećenje motora ili čak uzrokovati ozbiljnu nesreću zbog ograničenih funkcija kočnice ili upravljanja. Stoga, kada se EPC lampica pojavi na vašoj instrument tabli, odvezite se do najbliže mehaničarske radionice što je prije moguće.

Obično, problem sa EPC sistemom neće uzrokovati štetu vašem automobilu ako vozite pažljivo – ali problem bi mogao biti ozbiljniji u nekim slučajevima, pa je stoga najbolje da ga provjerite što je prije moguće.

EPC Light FAQs

Šta EPC svjetlo znači na Volkswagenu ili Audiju?

EPC lampica upozorenja na vašem Volkswagenu ili Audiju znači da postoji problem sa EPC (Electric Power Control) sistemom. EPC sistem kontroliše kontrolu gasa, uključujući kućište gasa, pedalu gasa, tempomat ili kontrolu vuče.

Može li preskakanje paljenja uzrokovati EPC svjetlo?

Da, preskakanje paljenja može uzrokovati indirektno paljenje EPC lampice. Ako motor prestane paliti, to će ometati performanse motora, au većini slučajeva će se upaliti i lampica check engine. Ako postoji problem sa sistemom motora, može se uključiti i EPC lampica.

Može li EPC lampica upozorenja uzrokovati gubitak struje?

Da, EPC lampica upozorenja kontroliše sistem gasa i može uzrokovati iznenadni gubitak snage. Ponekad ne možete uopšte da ubrzate motor kada se pojavi EPC lampica.

Koliko košta popravka EPC lampe?

Ne postoji fiksna cijena za popravak EPC svjetla jer postoji toliko potencijalnih problema koji bi ga mogli uzrokovati. Obično će koštati između 100 i 400 dolara za popravku EPC svjetla, ali ponekad može biti skuplje.

Da li je EPC svetlo ozbiljno?

Da, zbog raznih problema koji mogu uzrokovati da se EPC lampica upali, mogao bi biti ozbiljan problem zbog kojeg se EPC lampica upali. Stoga je važno dijagnosticirati šta je uzrok paljenja svjetla prije nego što nastavite s vožnjom.

https://youtu.be/4TLEheAyb94

Zaključak: EPC Greška na instrumental tabli

EPC lampica pokazuje da postoji kvar u elektronskom sistemu kontrole snage. Sistemom elektronske kontrole snage (EPC) upravlja upravljački modul motora, a ovaj sistem ćete naći u Volkswagen, Audi i drugim VAG modelima.

Iako se EPC sistem čini prilično jednostavnim, radi se o naprednom sistemu koji je integrisan sa mnogo različitih sistema i stoga može biti prilično teško odrediti gde je problem.

Najčešći uzroci EPC svjetla uključuju:

  • Kvar kućišta leptira za gas
  • Prekidač pedale kočnice nije uspio
  • Loš ABS senzor
  • Neispravan senzor pritiska kočnice
  • Loš senzor ugla upravljanja
  • Loš senzor motora
  • Wiring Issues

Srećom, uz informacije u ovom članku, trebali biste biti u mogućnosti da pravilno započnete pravu dijagnozu zašto se na vašoj kontrolnoj tabli nalazi EPC svjetlo i riješite ga se bez trošenja novca. Nadam se da će vam ove informacije pomoći. Ne zaboravite da nas pratite na YouTube-u!

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.