Auto gubi snagu na 2000 – 3000 obrtaja? Razlozi i rješenja

08.12.2023
149
Auto gubi snagu na 2000 – 3000 obrtaja? Razlozi i rješenja
REKLAMNI PROSTOR

Ako vaš auto gubi snagu pri ubrzavanju na 2000-3000 obraja, mnoge stvari mogu uzrokovati to. Evo najčešćih razloga i šta učiniti .

Ako ste imali problema s automobilom i čini se da vaš automobil gubi snagu pri ubrzavanju, ne brinite – niste sami. Ovo je problem s kojim se suočavaju mnogi vlasnici automobila, ali postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do toga.

U ovom postu ćemo pogledati neke od najčešćih uzroka ovog problema i šta možete učiniti da ga riješite. Dakle, ako vam je automobil u posljednje vrijeme stvarao probleme, nastavite čitati za više informacija.

Šta uzrokuje gubitak snage pri ubrzanju?

Najčešći uzrok zašto automobil gubi snagu pri ubrzavanju je začepljen filter goriva ili filter vazduha motora . Također može biti uzrokovano oštećenim senzorom koji ometa mješavinu zraka i goriva kao što je MAF senzor ili O2 senzor.

Ovo su najčešći uzroci ove vrste problema, ali daleko od svih mogućih razloga. Evo mnogo detaljnije liste najčešćih uzroka zašto vaš automobil gubi snagu dok ubrzava.

1. Začepljen filter goriva (i dizel i plin)

Auto gubi snagu pri ubrzanju

Filter goriva je odgovoran za filtriranje goriva prije nego što ode u motor i komoru za sagorijevanje. Ako se filter goriva začepi i gorivo ne stigne u komoru motora u pravoj količini, motor neće raditi na svom optimalnom nivou.

Osjećat ćete se kao da gubite snagu dok ubrzavate na 2000 obrtaja. Dakle, kada se to dogodi, prvo što biste trebali učiniti je provjeriti filter goriva.

Filter goriva se nalazi u motornom prostoru ili blizu rezervoara za gorivo u prtljažniku vašeg automobila. Ako je filter za gorivo začepljen, možete ga promijeniti kod mehaničara koji će vam naplatiti vrlo neznatan iznos.

2. Začepljen/prljav filter zraka (i dizel i plin)

Motoru je potreban čist vazduh da bi pravilno funkcionisao. Prašina i druge čestice mogu oštetiti komoru za sagorevanje. Zbog toga vazduh koji ulazi u sistem uvek treba da bude čist. Da bi se to osiguralo, zračni filter se postavlja neposredno ispred kućišta leptira za gas.

Čim se gas otvori, vazduh se usisava i prolazi kroz namenski filter za vazduh koji čisti vazduh od prašine i drugih štetnih čestica. Filter zraka se pokvari nakon nekoliko hiljada kilometara, pa je najbolje da ga mijenjate svaki put kada idete na zamjenu ulja .

3. Začepljen katalizator ili filter za čestice

Ispuh uklanja sve štetne i nepotrebne plinove iz motora. Što prije izduvni gasovi izlučuju ove plinove, to prije motor može ponovo pokrenuti sagorijevanje.

Stoga, ako automobil može da izlučuje gasove brže nego što ih proizvodi, automobil radi brzo i glatko.

Međutim, ako postoji bilo kakva prepreka na putu kao što je začepljen katalizator ili začepljen izduvni sistem, tada vaš motor gubi snagu.

Saznajte: Kako očistiti katalizator.

4. Kvar MAF senzora

Senzor protoka zraka (MAF) mjeri količinu zraka koju automobilu treba da ubrza. Nakon što dobije to mjerenje, šalje ove informacije u ECU, koji obavještava gas da se otvori u skladu s tim.

Ako je MAF neispravan i ne mjeri pravilno protok zraka, mogli biste doživjeti ozbiljan gubitak snage. Senzori se mogu istrošiti zbog vrućine i prašine. Redovno čišćenje može poboljšati njihovu funkciju.

5. Kvar senzora kisika (plinski motori)

MAF detektuje količinu vazduha koja ulazi u motor, a senzor kiseonika meri broj gasova koji izlaze iz motora. Stoga se nalazi u izduvnoj cijevi. Ako se očitanja MAF-a poklapaju s očitanjima senzora kisika, to znači da je vaš automobil u savršenom stanju.

Senzor kiseonika takođe utiče na sistem ubrizgavanja goriva, tako da je njegova ispravna funkcija neophodna za nesmetan rad vašeg automobila.

Ako senzor kisika O2 pokvari, to može uzrokovati slabo stanje u motoru, što će uzrokovati gubitak snage motora prilikom ubrzavanja.

6. Neispravne brizgaljke goriva (i dizel i plin)

Injektori goriva ubacuju gorivo u komoru za sagorevanje. Oni to rade slanjem goriva pod visokim pritiskom, slično kao sprej. Moraju raspršiti preciznu količinu goriva u komoru da bi se došlo do sagorijevanja.

Ako postoji čak i mala greška u proračunu, ciklus sagorijevanja može biti poremećen, što rezultira gubitkom snage i, u najgorem slučaju, slomljenim bregovima ili klipovima.

7. Pumpa za gorivo (plinski motori)

Pumpa za gorivo isporučuje gorivo iz rezervoara za gorivo do motora. Pumpa za gorivo mora biti dovoljno snažna da može slati gorivo pod visokim pritiskom. Ako je pritisak nizak, mlaznice za gorivo neće moći prskati odgovarajuću količinu goriva u komoru za sagorijevanje, što rezultira gubitkom snage.

Neispravna pumpa za gorivo neće predstavljati probleme pri malim brzinama, ali možda ćete ostati poželjni kada tražite brzo ubrzanje. Pumpe za gorivo obično imaju dug vijek trajanja, tako da provjera pumpe za gorivo na vašem automobilu ne bi trebala biti vaša prva akcija.

8. Istrošene svjećice (plinski motori)

Svjećice su dio motora, što može uzrokovati probleme sa snagom motora. Oni stvaraju iskru koja uzrokuje eksplozije unutar komore za sagorijevanje. Bez njih, vaš auto neće ni proći.

Ako gubite struju, loše svjećice mogu biti problem u nekim rijetkim scenarijima. Uglavnom ćete primijetiti istrošene svjećice kada vaš automobil ne pali .

Ako motor vašeg automobila ne zvuči kao obično, postoji šansa da je svjećica istrošena i da automobil radi na jedan cilindar manje nego inače.

9. Loša kompresija cilindra (i dizel i plin)

Cilindri u motoru moraju biti dobro zatvoreni kako bi mogli zadržati eksplozije koje se dešavaju u njima. Auto radi na ovom osnovnom principu. Ako je stepen kompresije visok, tada se sva snaga eksplozije koristi za pokretanje klipova. Međutim, ako dođe do curenja, stepen kompresije opada.

Lakše rečeno, to znači da cilindar ne može stisnuti eksploziju, a snaga se ne prenosi u potpunosti na točkove. To može dovesti do direktnog gubitka snage pri ubrzanju.

10. Neispravan turbopunjač / curenje cijevi za pojačanje (i dizel i benzin)

Ako je vaš automobil opremljen turbo punjačem, vaš turbo punjač je vjerovatno oštećen. Turbo punjač daje motoru puno dodatnih konjskih snaga, a bez njega – vaš automobil će zvučati kao traktor.

Još vjerovatniji scenario je da se olabavila cijev turbo boosta, tako da turbo punjač neće povećati turbo tlak. To će uzrokovati ozbiljan pad u performansama motora i uzrokovati kvar turbopunjača.

Mogu li loše svjećice uzrokovati gubitak struje?

Da, loše svjećice mogu uzrokovati gubitak struje. Kada svjećice ne pali pravilno, to može uzrokovati gubitak snage i neefikasan rad motora. Dakle, ako osjetite gubitak snage, vrijedi provjeriti stanje vaših svjećica da vidite da li su one krivce.

Kako da provjerim da li mi je filter goriva začepljen?

Postoji nekoliko različitih načina da provjerite je li vaš filter goriva začepljen. Jedan od načina je vizuelna kontrola filtera goriva. Ako se benzin unutar filtera za gorivo čini prljavim ili začepljenim, onda je vjerovatno da je filter začepljen i da ga treba zamijeniti.
Drugi način da provjerite da li je filter goriva začepljen je da provjerite pritisak goriva. Ako je pritisak goriva niži od normalnog, to može biti pokazatelj da je filter goriva začepljen.

Radi li čišćenje MAF senzora?

Da, nakupljanje prljavštine i prljavštine na senzoru može uzrokovati njegov kvar, što zauzvrat uzrokuje loš rad motora automobila i sporo ubrzavanje motora. Čišćenjem MAF senzora, u suštini uklanjate sav taj nagomilani otpad i omogućavate senzoru da ponovo ispravno funkcionira.

Može li prljav filter zraka uzrokovati smanjenu snagu motora?

Da, prljav filter zraka može uzrokovati smanjenu snagu motora. Prljav filter zraka ograničava količinu zraka koja može ući u motor što će uzrokovati gubitak snage. Preporučuje se da promijenite filter za zrak nakon servisnog rasporeda vašeg vozila.

Zaključak: Automobil gubi snagu pri ubrzanju

Postoji mnogo mogućih uzroka gubitka snage automobila pri ubrzavanju. To može biti nešto tako jednostavno kao što je začepljen filter goriva ili filter zraka, ili može biti nešto ozbiljnije poput problema sa opskrbom gorivom.

Glavni razlozi zbog kojih automobil gubi snagu pri ubrzavanju uključuju:

  • Začepljen filter goriva
  • Prljavi vazdušni filter
  • Začepljen katalizator ili DPF filter čestica
  • Kvar MAF senzora
  • Kvar senzora kiseonika
  • Neispravne brizgaljke goriva
  • Loša pumpa za gorivo
  • Istrošene svjećice
  • Loša kompresija cilindra
  • Neispravan turbopunjač ili curenje cijevi za pojačanje

Najbolji način za početak dijagnosticiranja automobila koji gubi snagu prilikom ubrzavanja je provjera kodova problema u kontrolnom modulu motora OBD skenerom.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.