Bijeli dim iz auspuha

08.12.2023
82
Bijeli dim iz auspuha
REKLAMNI PROSTOR

Ako Vaš automobil pokreće benziski motor i primijetite da bijeli dim puši iz izduvne cijevi, postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi. Jedan od razloga za bijeli dim je vrlo čest i potpuno bezopasan. Ali postoje drugi slučajevi kada bijeli dim izlazi iz auspuha vašeg automobila na koje morate obratiti pažnju jer to može biti znak velikog problema.

Bijeli dim iz auspuha 5 mogućih simptoma

#1 – Kondenzacija

Ovo je uobičajena pojava, posebno u hladnijim danima. Kada je napolju hladno i primetite beli dim pri pokretanju, onda verovatno nemate zbog čega da brinete.

Kada se topli ili vrući izduvni gasovi sretnu sa hladnim vanjskim zrakom, nastaju kondenzacija i para. Nakon kraće vožnje, bijeli dim bi trebao nestati.

Uobičajeno je da se vozači koji su živjeli u toploj klimi, a zatim se presele u hladnije regije brinu o tome, ali to je bezopasno i savršeno normalno.

#2 – Curenje rashladne tečnosti

 Curenje rashladne tečnosti

Ako i dalje vidite bijeli dim kako izlazi iz cijevi nakon što se motor zagrijao ili dok ubrzava, onda vaša rashladna tekućina možda curi iznutra.

Najuočljiviji simptom unutrašnjeg curenja rashladne tečnosti je kada beli dim izlazi iz izduvne cevi i ostavlja sladak miris u vazduhu. Ako vam konstantno izlazi bijeli dim i prisutan je slatkast miris, onda je to definitivno problem sa curenjem rashladne tekućine.

Razlog zbog kojeg rashladna tekućina obično curi je to što može doći do pukotine u glavi cilindra ili čak u bloku motora. Čak i ako je pukotina mala, unutrašnje rashladno sredstvo može lako iscuriti i kontaminirati ulje vašeg motora. Ovako dim iz izduvnih gasova postaje bijeli.

Kombinacija rashladne tečnosti i motornog ulja će stvoriti mliječni izgled u dimu. Sve što je potrebno je da samo malo rashladne tečnosti uđe u komoru za sagorevanje da bi se proizveo beli dim.

Kada imate nizak nivo rashladne tečnosti i sistem hlađenja koji se ne održava pravilno, vaš motor će početi da se pregreva . To će uzrokovati kvar vaše zaptivke glave jer neće moći pravilno da zapečati kada se pregrije.

Kao rezultat toga, vaš motor će se istrošiti mnogo brže i njegove unutrašnje komponente će se oštetiti.

#3 – Propuštanje klipnog prstena ili brtve ventila

Propuštanje klipnog prstena ili brtve ventila

Propuštanje zaptivki ventila ili klipnih prstenova  je još jedna mogućnost kada je u pitanju dim. U tom slučaju, loše zaptivke ili klipni prstenovi uzrokuju curenje ulja u komoru za sagorijevanje koje se zatim miješa s gorivom i sagorijeva. Rezultat je bijeli ili lagani plavkasti dim koji izlazi iz izduvnog razvodnika.

Ako želite da riješite ovaj problem bijelog dima , lako rješenje je da svoje vozilo odvezete u najbližu automehaničarsku radnju čim ga primijetite. 

Kada se automobil ohladi, provjerite bocu rashladne tekućine i vidite na kojem je nivou rashladna tekućina. Ako se čini da je rashladna tečnost na normalnom nivou, moraćete da proverite pritisak u sistemu za hlađenje kako biste mogli precizno utvrditi odakle dolazi rashladna tečnost.

#4 – Loš injektor goriva

Neispravan injektor goriva , obično onaj koji je zaglavljen otvoren ili curi iz o-prstena, isporučivat će previše goriva u komoru za izgaranje. Ovaj višak goriva ne može pravilno da sagorijeva u motoru i umjesto toga izlazi kao bijeli ili sivi dim iz vaše ispušne cijevi.

Zamjena lošeg injektora (ili njegovog o-prstena) je rješenje.

Najteži dio je otkriti koja je mlaznica goriva loša, tako da u zavisnosti od kilometraže vozila, mnogi mehaničari će preporučiti zamjenu svih mlaznica jer u većini slučajeva nisu skupi.

Povezano: 8 simptoma za loš injektor goriva i cijena popravke

#5 – Neispravan tajming pumpe za ubrizgavanje (dizel motori)

Dizel motor zahtijeva precizno mjerenje vremena i pritisak goriva pumpe za ubrizgavanje. Kada tajming nije ono što bi trebalo da bude, vaš motor će u suštini raditi bogato što će uzrokovati da gorivo ne izgori u potpunosti i umjesto toga izlazi iz izduvnih gasova kao bijeli ili sivi dim.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.