7 SIMPTOMA ZA LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA

08.12.2023
106
7 SIMPTOMA ZA LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA
REKLAMNI PROSTOR

Moderne elektronske kontrole motora izračunavaju tačnu količinu goriva za datu situaciju. Nekoliko senzora i aktuatora dolazi u igru, kao što su senzor goriva za masu zraka (MAF) i mlaznice za gorivo, i baš kao i kod bilo kojeg drugog dijela automobila, ovi senzori i aktuatori mogu otkazati tokom vremena. Ako vaše vozilo ima problema s performansama, možda imate jedan od simptoma lošeg senzora protoka zraka.

ŠTA JE SENZOR PROTOKA ZRAKA?

ŠTA JE SENZOR PROTOKA ZRAKA?
ŠTA JE SENZOR PROTOKA ZRAKA?

Senzor masenog protoka zraka mjeri masu zraka koja teče u usis motora. Mjerenje mase zraka je kritično za izračunavanje količine goriva koje treba dodati da bi se postigao ispravan omjer zraka i goriva (AFR). Idealan AFR je 14,7:1 (14,7 funti vazduha na 1,0 funti benzina), ali stvarni AFR varira. Ubrzanje može zahtijevati bogati AFR, do 12:1, dok normalna vožnja zahtijeva slabiji AFR, ponekad čak i do 22:1. Ako imate loš MAF senzor, upravljački modul motora (ECM) ne može ispravno izračunati ubrizgavanje goriva, što može dovesti do većih problema s vašim vozilom.

7 SIMPTOMA ZA LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA

7 SIMPTOMA ZA LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA
7 SIMPTOMA ZA LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA

Postoji nekoliko simptoma lošeg MAF senzora, a nisu svi odmah očigledni:

 • Upaljeno svjetlo za provjeru motora : Kodovi problema s performansama i dijagnostičkim krugom mogu se odnositi direktno na MAF senzor, ali kodovi za podešavanje goriva i preskakanje paljenja također mogu biti povezani s MAF senzorom.
 • Problemi s ubrzavanjem : Ako imate problema s ubrzavanjem u prometu na autoputu ili prilikom prolaska, ECM možda ograničava ubrizgavanje zbog problema sa MAF senzorom.
 • Nepravilan rad u praznom hodu : Uglađen hod u praznom hodu je teško postići bez odgovarajuće količine goriva. Ako MAF senzor ima problema, motor možda neće raditi glatko, posebno u praznom hodu.
 • Povećana potrošnja : MAF senzor ne mora potpuno otkazati da bi utjecao na ekonomičnost goriva. Ako ECM griješi sa poslanim podatcima, može dodati više goriva nego što je potrebno, uzrokujući povećanu potrošnju goriva.
 • Crni dim iz ispušnih plinova: U nekim slučajevima, ECM može pogriješiti toliko da crni dim izlazi iz izduvnih gasova. Ovo također može preopteretiti katalizator.
 • Oklevanje na gas ili nagli skok : Tokom ubrzanja ili krstarenja, mogli biste primijetiti oklevanje ili iznenadnu abnormalnu snagu, što može biti uznemirujuće.
 • Teško pokretanje : Za pokretanje motora potrebno je više goriva nego u praznom hodu, ali ECM možda neće narediti dovoljno ubrizgavanja goriva da odmah pokrene motor ako je signal MAF senzora iskrivljen.

Ovi problemi ne znače uvijek da je vaš MAF senzor neispravan. Curenje vakuuma, začepljen filter zraka, ograničen izduv, začepljen katalizator ili slomljena usisna cijev mogu oponašati loš MAF senzor, pa provjerite usisni sistem kako biste prvo riješili te probleme.

PROVJERA MAP SENZORA

Možete jednostavno testirati MAP senzor pomoću vakuum pumpe i multimetra. Prvo uklonite vakuumski vod ili uklonite MAP senzor iz usisne grane. Sa spojenim MAP senzorom i paljenjem u položaju “uključeno” ili uključeno, provjerite izlazni napon na signalnoj žici MAP senzora. MAP senzori motora s turbo punjenjem također će reagirati na pritisak, a njihova očitanja tlaka/napona mogu biti različita. U svakom slučaju, provjerite u priručniku za popravak dijagram ožičenja i određena očitanja napona.

Tipični MAP senzor bi trebao očitati oko 4,7 V kada je otvoren prema zraku. Koristeći vakuum pumpu, trebali biste vidjeti pad napona na oko 1 V pri vakuumu od 20 inHg. Ponovite test i imajte na umu da dok crtate i otpuštate vakuum/pritisak, napon bi trebao reagirati trenutno.

MAP senzori ne sadrže pokretne dijelove i obično se ne troše, ali čišćenje MAP senzora može biti potrebno ako je kontaminiran ugljikom ili drugim naslagama iz motora. Ako napon sporo reagira na promjene tlaka, kontaminacija bi mogla biti odgovorna.

KAKO POPRAVITI LOŠ SENZOR PROTOKA ZRAKA

Čišćenje MAP senzora uključuje samo nekoliko koraka:

 1. Odspojite konektor MAP senzora i stavite gumene rukavice kako biste zaštitili kožu. Zaštitne naočare su takođe dobra ideja.
 2. Koristite sredstvo za čišćenje električnih dijelova na mekanoj krpi ili papirnom ubrusu da očistite vanjski dio MAP senzora.
 3. Poprskajte sredstvo za čišćenje električnih dijelova u priključak senzora – nekoliko prskanja je obično dovoljno. Istresite višak i pustite da se MAP senzor osuši.
 4. Provjerite vakuumsko crijevo MAP senzora ili otvor usisne grane za dodatnu kontaminaciju. Očistite ih sredstvom za čišćenje električnih dijelova i četkom ako je potrebno.
 5. Kada se sve osuši, što ne bi trebalo dugo trajati, MAP senzor bi trebao biti čist od kontaminacije. Ponovo instalirajte MAP senzor.

Čišćenje MAP senzora je jednostavan način za vraćanje performansi motora i uštedu goriva. Da bi ostali dijelovi sistema za zrak i gorivo ostali čisti, razmislite o čistaču usisnog sistema sljedeći put kada održavate svoj motor.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI
 1. Franjo napisao:

  Zamjenio sam MAF senzor novim auto se isto ponaša-loše. Kada odvoji konektor i radi bez MAF senzora auto ide bolje. Molim što bi bio problem.

  1. Pozdrav Franjo. Da li si pokušao spojiti dijagnostiku ? Koji su kodovi greške ?