Loš filter goriva SIMPTOMI

08.12.2023
84
Loš filter goriva SIMPTOMI
REKLAMNI PROSTOR

Najčešći znakovi da vam je loš filter goriva su problemi sa pokretanjem, lampica check engine ili smanjene performanse. Također možete primijetiti da vam se motor zaustavlja ili prestaje paljenje dok ubrzavate.

Koji su simptomi začepljenog ili lošeg filtera goriva?

U ovom vodiču ćemo detaljno razmotriti svaki od ovih simptoma.

Ali prvo ćemo objasniti kako filter goriva radi kako bismo vam pomogli da shvatite zašto biste trebali zamijeniti začepljen filter goriva.

Hajdemo sada dolje na osnove!

Kako radi filter goriva

Loš filter goriva
Filter Goriva

Gorivo počinje u vašem rezervoaru za gas i pumpa se u vodove za gorivo preko pumpe za gorivo . U zavisnosti od dizajna vašeg sistema, filter goriva se nalazi negde između. Svrha filtera za gorivo je da odstranjuje štetne ostatke prije nego što izazovu pustoš u ostatku sistema.

Jednom filtrirano, gorivo se šalje u injektore . Oni raspršuju izmjerenu količinu goriva u komore za sagorijevanje svakog cilindra.

Jednom tamo, pomiješa se s kisikom i zatim zapali. To uzrokuje pomicanje klipova gore-dolje, čime se pokreće motor.

Postoje dvije glavne vrste filtera za gorivo, navrtni i kertridžni. Navojni filteri za gorivo dolaze u metalnom kućištu i jednostavno se zašrafljuju. Kartridž filteri za gorivo nalaze se unutar fiksnog, zaštitnog kućišta, a samo se sam uložak zamjenjuje.

Opšte pravilo je da menjate filter za gorivo svake 2 godine ili 30.000 hiljada. Mada, vjerovatno ovo možete pogurati do 50.000 hiljada ili više na novijem vozilu.

Bez obzira na to, najbolje je da mehaničar izvrši provjeru tlaka pri svakoj zamjeni ulja kako bi se osiguralo da kroz njega može teći dovoljno goriva. Svako vozilo ima specifičan PSI opseg, pa obavezno pogledajte priručnik za svoj model.

Sada kada ste razumjeli osnove rada filtera za gorivo pogledajmo simptome koji sugeriraju da je vrijeme da ga zamijenite.

Znakovi da vam treba novi filter goriva

Problem sa paljenjem automobila

Problem sa paljenjem automobila

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi se motor mogao teško prevrnuti, kao što su loše svjećice, prazna baterija ili problem s alternatorom.

Međutim, to može značiti i nedovoljno gorivo koje teče u komore za sagorijevanje .

Test pritiska koji pokazuje nizak PSI pokazat će da li se radi o nečemu u vašem sistemu goriva, poput neispravne pumpe za gorivo, začepljenih mlaznica ili lošeg filtera za gorivo. Ipak, motor koji se ne pali vjerovatno neće biti prvi znak začepljenog filtera goriva. Obavezno provjerite poklapa li se s nekim od dolje navedenih simptoma.

Ako je tako, možete se smatrati sretnim jer su drugi razlozi zbog kojih se vaš motor neće pokrenuti mnogo skuplji za rješavanje.

Pojavljuje se lampica Check Engine

Check engine lampica

Ako ste poput većine vlasnika automobila, vjerovatno imate odnos ljubavi/mržnje sa lampicom “check engine”. Naravno, to vjerovatno znači da je račun za popravku blizu, ali također osigurava da se stvari ne pogoršaju do te mjere da dođe do značajne štete.

Lampica kontrolnog motora će se upaliti iz bezbroj razloga. Srećom, mnoga novija vozila imaju ugrađene senzore pritiska koji će dati specifičan kod ako postoji problem u sistemu goriva.

Da biste dijagnosticirali problem, na raspolaganju vam je nekoliko opcija.

Prvi je da sami kupite OBD2 skener i koristite ga za čitanje koda. Drugi je da platite prodavnici da koristi njihov OBD2 skener, koji obično uključuje dijagnostičku taksu.

Treća opcija je da odnesete svoj automobil u lokalnu prodavnicu autodijelova, gdje će ga većina pročitati besplatno.

Gašenje automobila u vožnji

Gašenje automobila u  vožnji simpotmi

Motor se obično zaustavlja iz jednog od tri razloga, nedostatka goriva, snage ili zraka. Imajući ovo na umu, ne bi trebalo biti iznenađenje da ako nema dovoljno goriva da se probije, vaš motor može stati.

Vaš motor bi se mogao dobro pokrenuti jer vjerovatno još uvijek ima goriva u cijevima za gorivo. Problem je kada ubrzate ili se uhvatite u koštac sa strmom uzbrdicom jer je potrebno više dok pritiskate pedalu. Isto važi i za vuču tereta jer motor mora da radi teže da bi se vukao, pa je potrebno više goriva.

Mnoge stvari mogu uzrokovati zastoj motora , pa svakako pripazite na dodatne simptome na ovoj listi.

 

Auto se gasi u vožnji ? (6 razloga i kako popraviti)

Motor ne pali

Motor ne pali

Jednostavno rečeno, kada motor prestane da pali, došlo je do greške u jednoj od komora za sagorevanje zbog koje je preskočio korak. Mnoge stvari mogu uzrokovati preskakanje paljenja motora, uključujući istrošene svjećice, neispravnu zavojnicu za paljenje ili loš senzor bregastog vratila.

Međutim, budući da gorivo prolazi kroz filter goriva prije nego što dođe do mlaznice goriva. Ako je iz bilo kojeg razloga poremećen, to također može uzrokovati prestanak paljenja motora.

Ovo je posebno tačno kada zahtevate više od svog vozila, na primer kada nagazite na gas, vučete teret ili idete uz strmo brdo.

Tipično, ovo će se osjećati kao lagani trzaj dok motor preskače, obično u kombinaciji sa oklevanjem u isporuci snage.

Primjećujete smanjenje performansi

Još jedan značajan znak lošeg ili začepljenog filtera goriva je pad performansi motora. Slično kao posljednja dva simptoma, to je obično najuočljivije dok ubrzavate, vučete teret ili se krećete uz strmu uzbrdicu.

Da li Vaš automobil trese pri kretanju ?

To se događa jer ECM ograničava snagu kako bi spriječio bilo kakvo oštećenje kada primijeti nedostatak goriva koje se šalje u mlaznice. Iako ovo ne ukazuje nužno na začepljen filter goriva, to sugerira posebno ako se ovaj simptom podudara s drugim simptomima na ovoj listi.

Cijena zamjene začepljenog ili lošeg filtera goriva

Zamjena filtera goriva
Zamjena filtera goriva

Srećom, zamjena filtera za gorivo nije preskupa, pogotovo ako ste sigurni u sebe da to uradite sami. Očekujte da ćete platiti između 50 i 150 € mehaničaru ili između 15 i 60 € za sam filter.

Iako nije teško sami zamijeniti filter goriva, potrebno je malo znanja. Ako već nemate potreban alat, možete ga jednostavno odnijeti mehaničaru. Ako se ipak odlučite za to kod kuće, svakako pogledajte video ispod za detaljna uputstva.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.