Koji su simptomi neispravnog EGR ventila?

08.12.2023
141
Koji su simptomi neispravnog EGR ventila?
REKLAMNI PROSTOR

Šta je EGR ventil i koji su simptomi neispravnog EGR ventila ?

EGR ventil ima jednu svrhu, da smanji zagađivač NOx (azot) koji emituje vaš automobil. To radi tako što neke od emisija vraća u komore za sagorijevanje umjesto da ih šalje van.

Neki znakovi kvara vašeg EGR ventila uključuju grubi rad u praznom hodu, loše performanse ili povećana potrošnja goriva  !

Srećom, u ovom vodiču ćemo pokriti sve što ste ikada željeli znati o EGR ventilu. Prvo ćemo detaljnije pogledati šta je EGR ventil i kako radi.

Nakon toga ćemo ispitati osam najčešćih simptoma koji ukazuju na to da vaš EGR ne radi.

Hajde da pokrijemo osnove!

Šta je EGR ventil i kako radi?

EGR ventil 1

Vašem automobilu je potreban kisik da bi funkcionirao. Problem je u tome što vazduh koji uvlači izvana je oko 80% azota i samo 20% kiseonika. Gorivo se zatim miješa sa ovim i pali u komori za sagorevanje pomoću svjećica.

Kada se dušik sagori, ispušta ono što je poznato kao dušikov oksid ( NOx ), primarni zagađivač koji je EGR ventil dizajniran da smanji.

Iako EGR ventil može zvučati kao komplikovan uređaj, zapravo je prilično jednostavan – ventil koji ostaje otvoren ili zatvoren. On ili dopušta izduvni gas nazad ili ga šalje kroz izduvnu cijev.

Postoje dvije vrste EGR ventila, jedan kojim upravlja vakuum i onaj koji je elektronski kontroliran od strane ECM -a .

Koja je prednost elektronski kontrolisanog EGR ventila? Jednostavno rečeno, u stanju je da optimizuje svoju poziciju na osnovu očitavanja iz ECM-a, što znači da je efikasniji. Zbog toga većina modernih automobila daje prednost ovom ventilu u odnosu na vakuumski ventil, koji se obično nalazi samo na starijim vozilima.

8 simptomi neispravnog EGR ventila

Razlog #1 – Motor radi u praznom hodu

motor automobila

Ako je vaš EGR ventil zaglavljen u otvorenom položaju, može dopustiti premalo ili previše ispušnih plinova u komoru za sagorijevanje.

To može izbaciti mješavinu zraka i goriva iznutra (koja mora biti savršena) i uzrokovati grubi rad motora u praznom hodu.

Razlog #2 – Vaša potrošnja goriva se smanjuje

kako poboljšati kilometražu benzina

Još jedna nuspojava otvaranja EGR ventila je smanjenje potrošnje goriva .

To se događa zbog niže temperature unutar komora za sagorijevanje. To znači da se gorivo unutra ne pali tako brzo ili efikasno.

Razlog #3 – Vaš auto staje u praznom hodu

otvaranje haube pokvarenog automobila

Slično prvom razlogu, EGR ventil zaglavljen u otvorenom položaju također može uzrokovati zastoj motora u praznom hodu .

Iako ovo nije toliko opasno kao da automobil stane u vožnji, svakako zahtijeva vašu pažnju kako biste osigurali da se to više ne događa.

Razlog #4 – Performanse motora opadaju

čovjek u autu vozi ulicom

Ako primijetite smanjenje performansi, na primjer pri ubrzavanju, to može biti zbog toga što je vaš EGR ventil zaglavljen otvoren ili zatvoren. To se može manifestirati na mnogo načina, uključujući grubi prazan hod, smanjenu potrošnju goriva, prskanje ili oklijevanje.

Zašto se to dešava?

Smjesa zraka i goriva u komorama za sagorijevanje je isključena. Ako je ventil zaglavljen otvoren, propušta previše ispušnih plinova; ako je stalno zatvoren, vaše emisije će rasti.

Razlog #5 – Primjećujete miris benzina

čovjek i loš miris u autu

Postoji razlog zašto je stvoren EGR ventil – jer je NOx koji izlazi iz ispušne cijevi užasan za vaše zdravlje.

Ne samo to, već nosi i neprijatan miris.

Osim toga, kada vaš EGR ventil ne radi ispravno, vaš motor može sagorjeti više goriva, što oslobađa ugljovodonike. Oni se miješaju s dodatkom NOx i stvaraju opasnu mješavinu štetnih plinova.

Razlog #6 – Vaše vozilo proizvodi više emisija

dijagnostičko mjerenje izduvnih gasova automobila na dijagnostičkoj stanici

Mnoge države imaju stroge standarde emisije, koji zahtijevaju da se testiranje radi svakih 6 mjeseci ili tako nešto.

Ako vaš automobil nedavno nije prošao jedan od ovih testova, to može biti zbog neispravnog EGR ventila. Vožnja vozilom koje nije prošlo državni pregled može rezultirati velikim kaznama.

Ako se to poklapa s bilo kojim od drugih znakova lošeg EGR ventila, onda je to vjerovatno uzrok.

Razlog #7 – Lampica Check Engine ostaje upaljena

upaljena lampica za provjeru motora

Lampica kontrolnog motora se možda neće pojaviti ako vaš EGR ventil jednostavno pokvari. Međutim, kada zaista nazove da se zatvori, vjerovatno ćete ga tada vidjeti.

Iz tog razloga, ako vam lampica kontrolnog motora svijetli i poklapa se s nekim drugim razlozima, možda je to EGR ventil.

Zapamtite, elektronički upravljani EGR ventil prima svoje podatke od ECM-a. ECM je također zadužen za osvjetljavanje lampice kontrolnog motora. Ako je mješavina zraka i goriva isključena unutar vaših komora za sagorijevanje, vjerovatno će dati upozorenje.

Razlog #8 – Motor proizvodi zvuk kucanja

drhtanje automobila tokom vožnje

Ako se EGR ventil zaglavi u zatvorenom položaju, temperatura unutar komora za sagorijevanje će biti previsoka. To dovodi do preranog paljenja goriva kada je motor na niskom broju okretaja, što može uzrokovati kucanje.

Šta se događa ako zanemarite neispravan EGR ventil?

muškarac i žena sa pokvarenim autom

Ako ste pročitali gornju listu simptoma, onda nije tako teško shvatiti zašto je loša ideja zanemariti neispravan EGR ventil.

Smanjena potrošnja goriva, grubi prazan hod, zastoj i konstantan miris benzina? Na kraju, ovi simptomi će postati previše za rješavanje i morat ćete pronaći rješenje.

Ako vaše vozilo ne prođe državni pregled, to znači da vam nije dozvoljeno da ga vozite bez opasnosti od novčane kazne. Ako vas zaustave dok vozite automobil koji ne ispunjava uslove, vjerovatno će biti zaplenjen.

To znači da ćete morati da platite ne samo prvobitnu kaznu – već i naknade za zaplenu.

Srećom, u sljedećem odjeljku ćemo pokriti vaše opcije i njihovu cijenu.

Cijena zamjene EGR ventila

Recirkulacija EGR izduvnih gasova

Popravka ili zamena – to je pitanje.

Za zamjenu, troškovi mogu doseći više od 500 €, uključujući dijelove i rad. Iako to može biti i oko 150 eura , ovisno o marki i modelu vašeg automobila.

Srećom, ako je EGR ventil samo začepljen i zaglavljen otvoren ili zatvoren zbog čestica čađi, možda ga treba samo očistiti. Ako imate prostora ispod haube, trebali biste to moći popraviti sami kod kuće koristeći sprej za čišćenje EGR ventila.

Ovo bi trebalo da košta oko 15 € za čistač i između 70 do 490 eura za deo.

EGR ventil – mali korak u pravom smjeru

gust saobraćaj na autoputu

Nemamo puno opcija kada su u pitanju planete koje podržavaju život. Iz tog razloga, zar ne dugujete sebi i onima oko vas da se pobrinete za neispravan EGR na prve znakove problema?

Na taj način ne samo da osiguravate da je zrak koji izlazi iz ispušne cijevi što je moguće čistiji, već i održavate nesmetan rad vašeg motora . [asap_btn link=”https://automehanicar.info/forum/” target=”self” color_bg=”#355070″ color_text=”#ffffff” position=”center” size=”16″ icon=”fa-download” text=”Uđi na forum” rel=”nofollow” show_border=”1″]

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.