Regulator pritiska goriva simptomi

08.12.2023
112
Regulator pritiska goriva simptomi
REKLAMNI PROSTOR

Regulator pritiska goriva nalazi se u svim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u ovom ili onom obliku. Funkcija ove komponente je da reguliše protok goriva u motoru kada je to potrebno upozoravanjem na pritisak.

Različiti motori zahtijevaju različite količine goriva, to se može mjeriti promjenom pritiska goriva. Mnogi regulatori pritiska goriva zahtevaju pomoć mehaničkih membrana sa vakuumom da bi promenili pritisak goriva. S druge strane, elektronski regulatori pritiska goriva rade drugačije. 

Bez obzira na vrstu regulatora pritiska goriva koji motor ima, on igra glavnu ulogu u distribuciji goriva u motor. Svaki problem sa ovom komponentom može potencijalno dovesti do problema sa performansama i drugih problema za vozilo. Hajde da prođemo kroz simptome lošeg regulatora pritiska goriva.

Regulator pritiska goriva simptomi

Obično sljedeći simptomi ukazuju na neispravan regulator pritiska goriva.

1. Preskakanje paljenja motora i umanjena snaga i ubrzanje

Ako vaš automobil ima problema s radom motora, ovo je jedan od prvih simptoma mogućeg problema s regulatorom pritiska goriva. Ako regulator pritiska goriva ima bilo kakvih problema ili pokvaren, on će prekinuti pritisak goriva u motor. To će dovesti do smanjenja i podešavanja omjera zraka i goriva u motoru što može imati negativan utjecaj na performanse vozila. 

Neispravan regulator pritiska goriva može dovesti do prestanka paljenja motora, smanjenja snage, slabog ubrzanja i smanjenja potrošnje goriva. Međutim, simptomi se mogu pojaviti i zbog drugih mehaničkih problema. Stoga, uvijek morate ispravno dijagnosticirati svoje vozilo kada se suočite s bilo kojim problemom uzrokovanim lošim regulatorom tlaka goriva.

2. Curenje goriva

Curenje goriva je još jedan od simptoma regulatora pritiska goriva. Ako membrana regulatora pritiska goriva ili bilo koja od zaptivki pokvare, može doći do curenja goriva. Neispravan regulator može dovesti do curenja goriva, što predstavlja potencijalnu opasnost po sigurnost. To također može dovesti do problema s performansama motora vozila. Obično curenje goriva rezultira primjetnim mirisom goriva kada uključite grijanje ili hlađenje kabine bez A/C.

3. Crni dim iz auspuha

Crni dim iz auspuha simptomi

Još jedan problem uzrokovan lošim regulatorom pritiska goriva je crni dim koji izlazi iz izduvnog sistema . Kada regulator pritiska goriva interno pokvari ili curi, vozilo bi moglo ispuštati crni dim iz ispušne cijevi. 

Neispravan regulator pritiska goriva može uzrokovati da vaše vozilo radi pretjerano bogato, što može smanjiti mpg i performanse.

4. Miris goriva na mjeraču goriva

Uvijek vršite provjere motora kako biste bili sigurni da je u dobrom radnom stanju. Provjeravajte motorno ulje. Dok provjeravate nivo ulja u motoru automobila , ako osjetite miris benzina iz šipke za mjerenje ulja, to je znak neispravnosti ili lošeg regulatora pritiska goriva. 

5. Gorivo curi iz auspuha

Curi gorivo iz auspuha simptomi

Ostali simptomi lošeg regulatora goriva uključuju curenje gorivana auspuh. Iz ispušne cijevi curi gorivo kada višak dimnih plinova prolije kroz cijevi za gorivo i prepuni izduvni sistem. Također možete primijetiti gorivo u vakuumskom crijevu.

6. Bučna pumpa goriva

Uobičajeno, pumpa za gorivo proizvodi šum pri radu i to je normalno. Međutim, kada se regulator goriva pokvari, buka može postati prilično iritantna, posebno kada ste u saobraćajnoj gužvi.

Ako zviždanje postaje bučno, trebalo bi da angažovati stručnu osobu koja će pumpu i regulator pritiska goriva ispitati i ustanoviti kvar. Pumpa obično proizvodi buku kada je loš regulator pritiska goriva . Također nije na odmet da provjerite da li vam je loš filter goriva

To je sve o funkcijama regulatora goriva i simptomima lošeg regulatora pritiska goriva. Uvijek neka vaš automobil pregleda profesionalac kada otkrijete problem.

Koji su rizici zanemarivanja neispravnog regulatora pritiska goriva?

Bez obzira na to koliko blagi simptom može izgledati, ono što se dešava iza kulisa nije zdravo za vaš motor.

Regulator goriva svoje podatke dobija od ECM -a , koji je povezan sa skoro svakim drugim sistemom. Senzori koji prethode regulatoru goriva će tada primiti netačne podatke i proslijediti ih natrag u ECM, izbacujući sve iz sinhronizacije.

Tada imate probleme koji mogu uzrokovati drugačije ponašanje automobila i/ili ga dovesti u opasnost čak do zapaljenja vozila. To uključuje povratno paljenje, nedostatak struje, nepokretanje i curenje plina.

Ako imate neispravan regulator pritiska goriva, imate nekoliko opcija. Testirajte ga sami ili ga odnesite u trgovinu i neka ga testiraju.

Tada možete odlučiti da sami kupite dio i zamijenite ga sami ili da to urade oni.

Bez obzira na to, loš regulator pritiska goriva nije kraj svijeta sve dok se s njim brzo pozabavite.

Ukoliko Vas zanima : Check Engine lampica nakon zamjene ulja u motoru

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.