Check Engine lampica nakon zamjene ulja

08.12.2023
93
Check Engine lampica nakon zamjene ulja
REKLAMNI PROSTOR

Lampica kontrolnog motora koja se pali nakon promjene ulja nije rijetka pojava; većinu vremena to je zbog toga što podsjetnik za uslugu nije resetovan. Međutim, postoje neki problemi koji se mogu pojaviti sa zamjenom ulja gdje lampica check engine služi kao ispravno upozorenje.

Lampica za provjeru motora nakon zamjene ulja može se pojaviti zbog toga što podsjetnik za servis nije resetovan ili zato što šipka ili poklopac za punjenje ulja nisu pravilno postavljeni. Ostale mogućnosti uključuju labav filter ulja i curenje ulja. Najbolje je potražiti stručnu pomoć ako lampica treperi odmah nakon zamjene ulja. 

U ovom postu na blogu raspravljat ćemo o uzrocima i popravcima za paljenje lampice Check Engine nakon promjene ulja. Ako shvatite šta se dešava, možete biti sigurni da ćete moći da vratite svoj automobil u pogon što je pre moguće!

Zašto je automobilu potrebno motorno ulje?

Motorno ulje je neophodno za rad svakog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ulje podmazuje sve pokretne dijelove unutar motora, sprječavajući kontakt metala s metalom koji bi mogao dovesti do prijevremenog habanja i kvara.

Ulje takođe pomaže da se motor ohladi tako što odvodi toplotu dalje od kritičnih komponenti. 

Međutim, s vremenom se ulje razgrađuje i postaje manje učinkovito u obavljanju ovih važnih funkcija. Zbog toga je potrebno periodično mijenjati ulje prema rasporedu održavanja vašeg automobila.

Preskakanje zamjene ulja može skratiti vijek trajanja vašeg motora i dovesti do skupih popravki na putu. Kada odnesete svoj automobil na zamjenu ulja, tehničar će ispustiti staro ulje iz motora i zamijeniti ga svježim, novim uljem.

Oni također mogu izvršiti vizualni pregled komponenti motora i dati preporuke za sve potrebne popravke ili održavanje. Nemojte odlagati sljedeću promjenu ulja – to bi mogla biti razlika između zdravog motora i skupog računa za popravku.

Koje su različite vrste motornog ulja?

Postoje dvije glavne vrste motornog ulja: sintetičko i konvencionalno. Sintetičko ulje je umjetno, dok se konvencionalno ulje dobiva iz prirodne sirove nafte. 

Sintetičko ulje obično traje duže od konvencionalnog ulja i može bolje izdržati ekstremne temperature. Zbog toga se često koristi u vozilima visokih performansi ili vozilima koja rade u ekstremno vrućim ili hladnim klimama. Takođe je skuplje od konvencionalnog ulja. 

Konvencionalno ulje je najčešća vrsta motornog ulja i pogodno je za većinu automobila. Ako niste sigurni koju vrstu ulja koristiti, konsultujte uputstvo za upotrebu vašeg automobila ili pitajte kvalifikovanog tehničara. 

Mješavina ulja je mješavina sintetičkih i konvencionalnih ulja. Obično košta manje od sintetičkog ulja, ali traje duže od konvencionalnog ulja. 

Šta je viskoznost ulja?

Šta je viskoznost ulja

Viskoznost ulja je mjera otpornosti ulja na tečenje i smicanje. Što je veći viskozitet, to je ulje gušće i veći je otpor protoku. Što je niži viskozitet, ulje je tanje i lakše teče.

Viskoznost je važna jer utiče na sposobnost ulja da podmazuje dijelove motora i njegovu sposobnost da teče kroz male prolaze. Takođe utiče na sposobnost ulja da održi konzistentan nivo podmazivanja na visokim temperaturama. 

Visoko viskozna ulja se obično koriste u motorima visokih performansi koji rade na visokim temperaturama. Ulja niske viskoznosti se obično koriste u motorima koji rade na nižim temperaturama.

Viskoznost se mjeri u centistoksima (cSt) ili milistoksima (mPa•s). Što je veći broj, veći je i viskozitet. 

Na viskoznost ulja utiče temperatura. Kako ulje postaje toplije, ono postaje rijeđe i lakše teče. Kako se ulje hladi, postaje gušće i manje lako teče. Zbog toga je važno koristiti pravo ulje za svoj motor.

Ako koristite prerijetko ulje, neće pružiti dovoljnu zaštitu na visokim temperaturama. Ako koristite previše gusto ulje, neće dobro teći na niskim temperaturama i može uzrokovati oštećenje motora. 

Društvo automobilskih inženjera (SAE) ima standardni sistem za klasifikaciju ulja prema njihovom viskozitetu. Sistem se sastoji od dva broja koji označavaju viskoznost ulja na niskim i visokim temperaturama.

Prvi broj se zove “W” broj i označava viskozitet ulja na niskim temperaturama. Drugi broj se zove “T” broj i označava viskozitet ulja na visokim temperaturama. 

Nemaju sva ulja isti viskozitet. Vrsta ulja koju koristite zavisi od klime u kojoj živite i tipa motora koji imate.

Uopšteno govoreći, gušća (veća viskoznost) ulja se koriste u hladnim klimama, a tanja (manje viskoznosti) ulja se koriste u toplim klimama. Gušća ulja se također koriste u motorima visokih performansi koji rade na visokim temperaturama. 

Utječe li viskoznost ulja na lampicu Check Engine?

Da, viskoznost ulja može uticati na lampicu kontrolnog motora. Ako je ulje prerijetko, neće pružiti dovoljnu zaštitu za motor i lampica će se upaliti.

Ako je ulje pregusto, neće dobro teći i može uzrokovati oštećenje motora. Najbolji način da izbjegnete ovaj problem je korištenje pravog ulja za vaš motor.

Kako zamijeniti motorno ulje

Kako zamijeniti ulje

Za zamjenu motornog ulja trebat će vam:

  1. Parkirajte svoje vozilo na ravnoj površini i ugasite motor. Pustite da se motor ohladi nekoliko minuta prije početka rada.
  2. Postavite posudu za ispuštanje ispod čepa za ispuštanje ulja. Čep za ispuštanje se nalazi na dnu motora, obično na stražnjoj strani. 
  3. Izvadite čep za ispuštanje ulja pomoću ključa i pustite da ulje iscuri u posudu. 
  4. Kada svo ulje iscuri, vratite čep za ispuštanje i zategnite ga ključem. 
  5. Uklonite stari filter za ulje i zamijenite ga novim. 
  6. Dodajte odgovarajuću količinu i vrstu ulja u svoje vozilo. Za konkretna uputstva pogledajte uputstvo za upotrebu. 
  7. Pokrenite motor i ostavite ga da radi nekoliko minuta. Provjerite ima li curenja oko čepa za ispuštanje i filtera za ulje. Isključite motor i provjerite nivo ulja. Po potrebi dodajte još ulja. 
  8. Odložite iskorišteno ulje i filter prema lokalnim propisima. Ne sipajte iskorišteno ulje u odvod!

Najčešći razlozi za Check Engine lampicu nakon zamjene ulja

Lampica “check engine” jedna je od najstrašnijih lampica koje se mogu upaliti u vozilu.

To općenito znači da postoji problem sa sistemom emisije izduvnih gasova vozila, a to može biti nešto jednostavno kao što je labav poklopac za gas ili neispravan senzor kisika. Međutim, može biti i nešto ozbiljnije, kao što je kvar katalizatora.

Najčešći razlog za lampicu Check Engine nakon zamjene ulja je kada mjerna šipka nije ispravno postavljena ili kada je čep za punjenje ulja okrenut unazad.

Jedan od uobičajenih razloga zašto se lampica check engine pali nakon promjene ulja je jednostavno zato što tehničar za zamjenu ulja nije pravilno zategnuo novi filter ulja. Ako filter nije dovoljno zategnut, ulje može iscuriti iz njega i uključiti lampicu check engine.

Druga mogućnost je miješanje dvije vrste ulja. Sintetička ulja ponekad mogu uzrokovati da se upali lampica check engine jer se ne miješaju uvijek dobro s uljem koje je već u motoru.

Ako se lampica Check Engine upali odmah nakon zamjene ulja, vjerovatno je najbolje da vozilo odnesete mehaničaru i da ga pregleda.

Međutim, ako se lampica upali nekoliko dana ili sedmica nakon zamjene ulja, vjerovatno nije ništa ozbiljno i vjerovatno se može zanemariti.

Kako zategnuti filter za ulje

Filter ulja

Prilikom zamjene ulja u vozilu važno je osigurati da je filter za ulje pravilno zategnut. Može doći do curenja ulja ako filter nije dovoljno zategnut, što može pokrenuti lampicu check engine.

Da biste pravilno zategli filter za ulje, koristite ključ da ga okrenete u smjeru kazaljke na satu dok ne pričvrsti. Nemojte ga previše zatezati, jer to može oštetiti filter. Ako niste sigurni koliko čvrsto da ga napravite, pogledajte uputstvo za upotrebu za vaše vozilo.

Zašto ne biste trebali miješati dvije vrste motornih ulja

Postoji nekoliko razloga zašto se ne preporučuje miješanje dvije vrste motornog ulja. Prvo, to može smanjiti ukupne performanse vašeg motora. 

Drugo, može uzrokovati nakupljanje naslaga i mulja na komponentama motora, što može dovesti do oštećenja i habanja. Treće, može stvoriti nekompatibilnu mješavinu koja bi zapravo mogla oštetiti vaš motor. 

Konačno, miješanje različitih vrsta ulja može otežati saznanje koliko ulja trebate dodati u motor, što bi moglo dovesti do problema u budućnosti. Dakle, iako je možda primamljivo pomiješati dvije vrste ulja zajedno, to općenito nije dobra ideja.

Često postavljana pitanja

Kako odrediti koje ulje ide u moj auto?

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada određujete koje ulje ide u vaš automobil. Prva je klima u kojoj živite.

Ako živite u vrućoj klimi, poželjet ćete koristiti lakše ulje, kako se ne bi pokvarilo tako brzo. Gušće ulje je bolje za hladnije klime jer se neće toliko razrijediti i pružit će bolju zaštitu vašem motoru.

Sljedeća stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta vožnje koju radite. Ako se često vozite po gradu, poželjet ćete ulje koje može podnijeti takvu vrstu habanja. Ako vozite uglavnom autoputem, možete se izvući s rjeđim uljem jer je motor manje opterećen.

Na kraju, morate uzeti u obzir starost i marku vašeg automobila. Noviji automobili obično imaju strože zahtjeve za uljem, pa ćete htjeti koristiti ulje preporučeno za svoj model. Stariji automobili obično mogu da se snađu sa uljem nižeg kvaliteta jer nisu pod tolikim stresom.

Kada uzmete u obzir sve ove faktore, trebali biste moći odabrati pravo ulje za svoj automobil. Ako još uvijek niste sigurni, konsultujte uputstvo za upotrebu ili pitajte stručnjaka u vašoj lokalnoj prodavnici auto delova.

Koliko često treba da menjate motorno ulje?

Učestalost zamjene ulja ovisi o vrsti ulja koju koristite, starosti i marki vašeg automobila, te vašim vozačkim navikama. Općenito, međutim, većina mehaničara preporučuje promjenu ulja svaka 3 mjeseca ili 10.000 kilometara. 

Sintetičko ulje ne treba tako često mijenjati, a između promjena obično možete prijeći 12 mjeseci ili 20.000 kilometara . Ako se često krećete u gradskoj vožnji ili vozite po prašnjavim uvjetima, možda ćete morati češće mijenjati ulje.

Također možete provjeriti uputstvo za upotrebu vašeg automobila za konkretne preporuke o tome koliko često mijenjati ulje. Neki proizvođači automobila imaju produžene intervale zamjene ulja za novije automobile, tako da je uvijek najbolje konsultovati svoj priručnik prije donošenja bilo kakve odluke.

Ako niste sigurni kada je vaš automobil posljednji put mijenjao ulje, vjerovatno je vrijeme da ga nabavite. Bolje paziti nego žaliti!

Koliko dugo traju filteri za ulje?

Filter za ulje treba mijenjati svaki put kada mijenjate ulje. Na taj način možete biti sigurni da se novo ulje pravilno filtrira i da se uklanjaju svi zagađivači. 

Ako koristite sintetičko ulje, možda ćete moći dulje proći između izmjena ulja, ali biste i dalje trebali mijenjati filter svaki put. U suprotnom će se začepiti kontaminantima i neće moći pravilno obavljati svoj posao.

Da biste bili sigurni, konsultujte uputstvo za upotrebu ili pitajte profesionalca u vašoj lokalnoj prodavnici auto delova za konkretne preporuke o tome koliko često menjati filter za ulje na vašem automobilu.

Zaključak

Ako vam se lampica kontrolnog motora upali nakon promjene ulja, postoji nekoliko mogućih uzroka. Najčešći uzrok je jednostavno neispravna šipka ili čep za punjenje ulja. Ostali uzroci uključuju labav filter ulja, miješanje dvije vrste ulja ili neispravan senzor kisika.

Ako se lampica upali odmah nakon zamjene ulja, najbolje je odvesti vozilo mehaničaru. Međutim, ako se pojavi nekoliko dana ili sedmica kasnije, vjerovatno nije ništa ozbiljno i vjerovatno se može zanemariti.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.