Šta je adaptivni tempomat i kako se koristi?

08.12.2023
78
Šta je adaptivni tempomat i kako se koristi?
REKLAMNI PROSTOR

Adaptivni tempomat (ACC) automatski reaguje na promene brzine saobraćaja i u skladu sa tim prilagođava ubrzanje vašeg automobila.

Tokom putovanja i vožnje dugim, otvorenim autoputevima, tempomat je vaš najbolji prijatelj. Omogućava vam da postavite određenu brzinu i nakratko skinete nogu s papučice gasa, resetirajući se kada pritisnete papučicu kočnice. Međutim, kada se brzina konstantno mijenja zbog fluktuacija u prometu i prolaska, to može izgledati kao nepotrebna karakteristika.

Adaptivni tempomat (ACC) je poluautonomna funkcija u nekim automobilima koja automatski usporava i ubrzava na osnovu protoka saobraćaja. Vozač postavlja maksimalnu brzinu, baš kao i obični tempomat, a radarski senzor pazi na saobraćaj ispred sebe, fokusira se na automobil direktno ispred i daje instrukcije svom vozilu da ostane na određenoj vremenskoj udaljenosti iza – “sljedeća udaljenost” vozač bira.

Prilagodljivi tempomat smanjuje stres vozača tako što efikasno funkcioniše u saobraćaju koji se zaustavlja i kreće, u špicu. Može automatski da se prebaci sa brzine od 110km/h na tempo puzanja bez akcije vozača. Mnogi ACC sistemi danas takođe uključuju funkciju automatskog kočenja koja može  početi automatski kočiti u slučaju nužde.

adaptivni tempomat podešavanje (1)
adaptivni tempomat podešavanje

Postoje 3 osnovna tipa:

Djelomični ACC: Automobili s djelimičnim ACC obično su jeftiniji, ali rade samo pri brzinama većim od 50-60km/h.

Opseg pune brzine ACC: Puni domet može dovesti automobile do potpunog zaustavljanja, ali će ACC sistemu biti potrebno ponovno aktiviranje da bi ponovo postigao sljedeću udaljenost.

Stop and Go ACC: Poznat i kao pomoć pri zastoju u saobraćaju, ovi ACC sistemi će se automatski ponovo pokrenuti nakon potpunog zaustavljanja.

1.Kako radi adaptivni tempomat

Također poznat kao aktivni tempomat, autonomni tempomat ili inteligentni tempomat, adaptivni tempomat mjeri udaljenost pomoću malog radara na prednjem dijelu automobila, lasera ili čak stereoskopskih kamera. Radi u svako doba dana, ali gubi dio funkcionalnosti u lošim vremenskim uvjetima.

Da bi uključio ACC, vozač izvodi sljedeće 4 radnje:

  • Vozač uključuje ACC i pritisne dugme za podešavanje kada postigne željenu brzinu.
  • Brzina se može podesiti u malim koracima od 5-15km/h pomoću dugmadi “+” ili “-”.
    Vozač postavlja razmak između sebe i automobila ispred njega, tipično razliku između kratkih, srednjih i dugih udaljenosti označenih numerisanim ikonama ili stopalima.
  • Instrument tabla prikazuje prikaz automobila koje detektuje ispred, dodajući dodatne kako se pojave. Stalno detektuje sva vozila ili prepreke koje se pojave.

Preporučuje se da počnete s najvećom sljedećom razdaljinom. Vozači koji su novi u ACC-u imaju tendenciju da postanu nervozni kada se automobil približi onom ispred bez noge na papučici kočnice. Većina ovih sistema takođe dolazi sa funkcijama za izbegavanje nesreće i upozorenja na sudar, kao što su svetla za hitno kočenje i upozorenja, kako bi pomogli vozaču da zadrži bezbednu udaljenost.

2.Prednosti koje nudi adaptivni tempomat

Uprkos tome što je u početku uznemirujući sistem, adaptivni tempomat sadrži 3 ubedljive prednosti u poređenju sa normalnom vožnjom:

  • Pogodnost: Na dugim vožnjama, prilagodljivi tempomat može pomoći vozaču da se opusti i da se neko vrijeme osloni na svoj automobil — bez potpunog skidanja pogleda s ceste. Ako imate pomoć pri zastoju u saobraćaju, ACC takođe može učiniti vaše svakodnevno putovanje nevjerovatno manje stresnim.
  • Dosljednost brzine: ACC može održavati vaš automobil u kretanju konstantnom brzinom unutar zakonskog ograničenja. Ovo može biti posebno korisno na putovanjima, kada otvoreni autoput i druge smetnje mogu uzrokovati da jače pritisnete papučicu gasa.
  • Ušteda goriva: Stil vožnje je jedan od glavnih faktora koji doprinose ekonomičnosti goriva. Stalno prilagođavanje brzine troši više goriva. ACC će koristiti gas i sistem kočenja samo kada je to apsolutno neophodno.
  • Adaptivni tempomat pokazao se iznimno korisnim u uvjetima loše vidljivosti, kao što je magla. U tom slučaju sustav bez problema prepoznaje vozila ispred, čak i ako ih vozač još nije uočio i automatski usporava vozilo.
Adaptivni tempomat prednosti

Adaptivni tempomat je važna karakteristika razvoja samovozećih automobila. Potpuno autonomnim vozilima će biti potreban ACC za praćenje automobila ispred njih, kao i onih na bočnoj početnoj promeni trake. Iako će to biti kritično za automobile budućnosti, sadašnji vozači mogu mnogo dobiti od automobila koji već koriste ACC. Proizvođači automobila danas sa ACC uključuju Audi, BMW, Chevrolet, Ford, Subaru, Toyota, Škoda, VW, Volvo i mnoge druge .

Dok je ACC inovativna karakteristika koja napreduje u automobilskoj tehnologiji, ljudski vozač ostaje odgovoran za sve radnje za volanom. Vozači se mogu osloniti na adaptivni tempomat kada situacija dozvoljava, ali uvijek moraju držati pogled na cesti.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.