Kako očistiti patosnice

08.12.2023
94
Kako očistiti patosnice
REKLAMNI PROSTOR

Kako očistiti patosnice u automobilu : Bez obzira koliko pazite da unutrašnjost vašeg automobila prljavština se nakuplja na obući koju nosimo, a po nekada i prospemo hranu ili piće. Uvijek u automobilu imajte set običnih i vlažnih maramica te obrišite što je prije moguće prljavštinu kako bi vam detaljno čišće bilo lakše. Lako uljepšajte unutrašnjost svog automobila temeljnim čišćenjem patosnica za koje će vam biti potrebno malo više truda.

Kako očistiti patosnice gumene u automobilu

Kod nas na tržištu postoje dvije vrste patosnica za automobil. Platnene (tkanina) i gumene patosnice.
Gumene patosnice su najčešće u automobilima  koji su namijenjenji za tržište sa hladnijim klimama, gdje često pada kiša i snijeg. Namijenjene su da voda i snijeg koje unesemo u automobil ne spadaju direktno na tepih automobila nego da se zadržavaju na gumenoj površini.

Gumene patosnice
Gumene patosnice

Profesionalno čišćenje gumenih patosnica možete uraditi u nekoliko jednostavnih koraka.

1.Skinite prljavštinu  i blato  udarcima od drvo ili bilo kakav metalni predmet koji se nalazi u vašoj blizini.

2.Natopite patosnice sa vodom i pričekajte nekoliko minuta kako bi se voda utopila i rastvorila blato koje se na njima nalazi.

3. Spužvom, deterdžentom i sodom bikarbonom istrljajte prljavu površinu patosnice.

4. Isperite deredžent i  ostavite prostirke na vjetru ili suncu kako bi se u potpunosti osušile.

5. Prilikom vraćanja patosnica u automobil možete ih prebrisati sa sredstvom za dobijanje sjaja patosnica ukoliko vam je potreban efekat novih patosnica.

Kako očistiti tepih patosnice u automobilu

Čišćenje platnenih patosnica u automobilu zahtijeva malo više posla nego gumene, posebno ako su već mokre. Ako su vaše patosnice bile mokre neko vrijeme, a niste ih imali priliku osušiti, možda ćete čak primijetiti i miris vlage ili buđi. Otirači od tkanine mogu čak imati i neke mrlje koje je teško ukloniti.

Kako očistiti tepih patosnice

1. Usisajte obje strane. Usisajte prostirku s obje strane kako biste izvukli površinsku prljavštinu.

2. Dodajte sodu bikarbonu. Utrljajte sodu bikarbonu kako biste uklonili mrlje i neugodne mirise. Također možete pomiješati sodu bikarbonu s vodom i izribati prostirku koristeći čvrstu četku kako biste uklonili unutrašnju prljavštinu koja se nalazi u njima.

3. Koristite sapunastu supstancu. Postoji nekoliko različitih načina da materijal za čišćenje unesete u tepihe i temeljito ih operete:

  • Dodajte sapunicu i izribajte. Pomiješajte dvije supene kašike praška za veš sa istom količinom običnog šampona. Upotrijebite četku s čvrstim vlaknima da smjesu utrljate u prostirku i snažno je istrljajte. Nakon toga isperite sapun čistom vodom.
  • Nanesite sredstva za čišćenje u spreju. Poprskajte sredstvo za čišćenje tepiha na prostirke i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon što ga prostirke upiju, upotrijebite ručnu četku da utrljate hemikaliju kroz njih. Možete koristiti i sredstvo za čišćenje koje je dizajnirano za auto prostirke (dostupno u mnogim auto shopovima) ili kreirati svoje.
  • Operite parnim čistačem, mašinom za pranje veša. Vakuum za čišćenje parom ili mašina za pranje (često u autopraonicama) ili stavite prostirke u mašinu za pranje veša sa običnim deterdžentom i sredstvom za uklanjanje mrlja.

5. Ponovo usisajte prostirke. Usisavanjem ćete usisati dio vode i preostalih čestica prljavštine. Usisivač na vodu je najbolje koristiti jer usisava vlagu, ali korištenje običnih nastavaka za crijevo za usisivač također pomaže.

6. Temeljno osušite prostirke. Okačite prostirke da se osuše ili ih stavite u sušilicu. Nemojte ih vraćati u automobil dok se potpuno ne osuše u suprotnom će uzrokovati miris vlage.

3D patosnice kadice za auto

U posljednje vrijeme sve ih češće viđamo u trgovinama auto opreme kao i bolje opremljenim trgovinskim radnjama a to su 3d patosnice ili  u narodu poznatije kadice patosnice koje su idealne u zimskom i jesenskom periodu kišnih i blatnjavih dana. Svojim dizajnom sprječavaju prljanje tepiha poda automobila i sva prljavština i snijeg  ostaju u njoj.

Kadice patosnice za auto
Kadice patosnice za auto

3D patosnice veoma su korisne i lagane za održavanje u prodavnicama auto opreme  također možete pronaći kadice za gepek koje su idealne za osobe koje imaju potrebu prijevoza prljavih stvari u svom gepeku.

Ukoliko Vam se sviđaju naši članci o čišćenju možete nastaviti čitati slične članke u Temi Pranje.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.