ESP BAS lampica? (Uobičajeni uzroci i kako ih popraviti)

08.12.2023
140
ESP BAS lampica?  (Uobičajeni uzroci i kako ih popraviti)
REKLAMNI PROSTOR

Kada sjednete za volan i pokrenete vozilo, želite kontrolnu tablu bez upaljenih svjetala. Ali iako je to ono što svi želimo, nažalost posjedovanje vozila znači da se svjetlo ponekad ne gasi kada to želite.

Ali šta da radite kada ni sami ne znate šta znači svetlo? Guglanje naravno!

ESP BAS svjetlo je izuzetno važno svjetlo na modernim vozilima, a ako se vaše ne ugasi, propuštate nekoliko naprednih sigurnosnih funkcija.

To je velika stvar, stoga nastavite čitati i mi ćemo razložiti sve što trebate znati o tome šta je to, kako funkcionira i što je najvažnije, kako to popraviti.

Šta znači ESP BAS?

Lampica ESP BAS je uključena

ESP BAS je skraćenica za “Elektronski program stabilnosti ili sistem za pomoć pri kočenju” vozila, a kada se lampica upali, to znači da postoji osnovni problem sa jednim od ovih sistema. Možda nećete pronaći ESP BAS svjetlo u svakom vozilu jer nema svako vozilo ove sisteme, ali su to uobičajena svjetla u Jeepovima, Dodgeovima i Chryslerima.

Ovo svjetlo možete pronaći i u Mercedes-Benz vozilima, ali ga zovu “BAS ESP” ili “BAS” svjetlo umjesto ESP BAS svjetlo.

ESP BAS se sastoji od dva sistema: elektronskog programa stabilnosti (također poznatog kao elektronska kontrola stabilnosti ili ESC) i sistema za pomoć pri kočenju. Da biste razumeli tačno šta radi ESP BAS sistem, morate razumeti oba osnovna sistema.

ESP sistem je sličan kontroli proklizavanja, ali dok kontrola vuče pomaže vašem vozilu da ide pravo, ESP pomaže vašem vozilu iza krivina. Oba sistema služe za održavanje točkova na zemlji i postizanje dobre vučne sile, ali uspevaju u različitim okruženjima.

U međuvremenu, BAS radi u sprezi sa ABS-om za bolje performanse kočenja u slučaju nužde. BAS detektuje kada potpuno pritisnete kočnicu u slučaju nužde i osigurava da ona ostane u potpunosti pritisnuta dok se ABS ne uključi.

Povezano: Zašto je ESC lampica uključena?

Šta uzrokuje paljenje ESP Bas lampice?

Postoji nekoliko razloga zašto bi se ESP BAS lampica mogla upaliti u vašem vozilu. Razlozi se razlikuju po vjerovatnoći i ozbiljnosti, a mi ćemo ovdje raščlaniti sve moguće razloge za vas.

#1 – Neispravan senzor ugla upravljanja

senzor ugla upravljanja

Neispravan senzor ugla upravljanja jedan je od najčešćih razloga zašto se ESP BAS lampica može upaliti. Da bi ESP dio sistema funkcionisao, vaše vozilo treba da zna koliko okrećete volan kada idete iza krivine.

Ako se mjerenja ne poklapaju s očitanjima koja dolaze od jednog od senzora brzine kotača, zna da je potrebno izvršiti podešavanje. Ali ako sistem prepozna da senzor ugla upravljanja daje pogrešna očitanja, neće moći shvatiti šta se dešava i izvršiti potrebna podešavanja.

Budući da se stvarno okretanje vaših kotača događa putem fizičke veze između stupa upravljača i letve i zupčanika (obično uz pomoć servo upravljača vašeg vozila), vaše vozilo će nastaviti da se okreće čak i sa neispravnim senzorom ugla upravljanja.

#2 – Neispravan senzor brzine kotača

loš senzor brzine kotača

Ovo je još jedan vrlo čest razlog zašto se ESP BAS lampica može upaliti u vašem vozilu. Svaki točak ima senzor brzine točka koji kompjuteru govori koliko se tačno taj točak okreće. On uspoređuje ova očitavanja s očitanjima koja dolaze od drugih senzora brzine kotača kako bi se utvrdilo da li neki od kotača proklizava ili gubi vuču.

Imajte na umu da ako vaše vozilo ima loš senzor brzine kotača, izgubit ćete i sigurnosne funkcije kao što su kontrola proklizavanja i ABS.

#3 – Neispravan prekidač kočnice

loš prekidač kočionog svjetla

Prekidač kočnice vašeg vozila uključuje svjetla kočnice iza vašeg vozila svaki put kada pritisnete pedalu. Ovo daje do znanja drugim vozačima da usporavate i omogućava im da reaguju na odgovarajući način.

Iako prekidači kočnica ne otkazuju tako često, ako jedan pokvari na vašem vozilu, ESP BUS lampica bi se mogla upaliti. Razlog za to je dvostruk. Prvo će se upaliti da vas obavijesti da postoji problem, inače možda nećete shvatiti da je prekidač kočnice čak pokvaren!

Zatim, prekidač kočnice često radi sa sistemom za pomoć pri kočenju kako bi informisao kompjuter da pokušavate da se zaustavite. Ako računar vašeg vozila ne razumije da kočite, neće znati kada da vam pomogne u situaciji naglog kočenja.

#4 – Problemi sa ožičenjem

ožičenje prekidača kočnice

Svi ovi različiti senzori komuniciraju jedni sa drugima i sa računarom putem žica, a ako bilo koja od ovih žica ne prenosi tačne informacije, to je štetno za sistem.

Problem može biti potpuni prekid u liniji koji je sprječava da isporuči potrebne signale, ili može biti prevelik otpor, kratki spoj ili ukrštena žica negdje. Probleme sa ožičenjem je poznato teško pronaći, ali srećom su prilično rijetki.

Da li je bezbedno voziti sa upaljenim ESP bas svetlom?

Prva stvar koju trebate znati ako se ESP BAS lampica upali u vašem vozilu je da više nemate nijednu od ovih naprednih funkcija. Vaše vozilo prepoznaje da sistem ne radi ispravno i onemogućuje oba sistema radi vaše sigurnosti.

Budući da mnoga vozila nemaju nijedan od ovih sistema, to nije velika stvar, ali propuštate visokotehnološku sigurnosnu funkciju koju bi inače imalo vaše vozilo.

I većinu vremena, to je jedina stvar koja dolazi od ESP BAS lampice koja ostaje upaljena. Ali budući da neispravni senzori ponekad mogu dovesti do dodatnih problema ili gubitka još više sigurnosnih karakteristika, najbolje je postaviti odgovarajuću dijagnozu i nastaviti dalje.

Konačno, čak i ako svako vozilo nema ove napredne karakteristike, vaše bi moglo. Posljednja stvar koju želite je da budete uključeni u nesreću koja bi se mogla spriječiti da ste zamijenili ili popravili neispravnu komponentu.

Kako to popraviti

najbolji automobilski dijagnostički skener

Ako se ESP BAS lampica na vašem vozilu upravo upalila, jedino što vas vjerovatno brine je da ga ugasite! Prilikom rješavanja problema zašto je svjetlo uključeno, najbolje je prvo isključiti jednostavne stvari. Stoga je najbolje prvo isključiti prekidač kočnice.

Za testiranje prekidača:

  • Pokrenite vozilo i pritisnite papučicu kočnice dok neko stoji iza vašeg vozila.
  • Ako se svetla kočnice upale, prekidač kočnice radi.
  • Ako niste, vjerovatno ste pronašli problem.

Zatim ćete htjeti spojiti alat za skeniranje automobila kako biste mogli pogledati različita očitavanja senzora.

  • Počnite tako što ćete pogledati očitavanje senzora ugla upravljanja. Okrenite volan gledajući očitavanje senzora i uvjerite se da pravilno mijenja brzinu.
  • Ako jeste, to nije problem. Ako nije, senzor ugla upravljanja može biti krivac.

Odatle povucite očitavanja senzora brzine točka i idite u vožnju sa suvozačem.

  • Neka pogledaju očitavanja senzora kotača dok se vozite cestom i vide da li postoji neki koji se ne poklapa s ostalima.
  • Ako je tako, vjerovatno je problem neispravan senzor brzine kotača.

Imajte na umu da kod bilo kojeg od ovih senzora problem može biti u tome što signal ne dolazi od senzora do računara. Iako je to malo vjerovatno, ako jeste, imate problem sa ožičenjem koji treba riješiti.

Šta ako se lampica ponovo upali nakon resetiranja?

Ako se lampica ESP BAS ponovo upali ubrzo nakon što ste je resetovali, velika je šansa da je to zato što niste pravilno dijagnosticirali ili riješili problem prvi put. Znamo da ovo može biti frustrirajuća situacija jer ste upravo mislili da ste riješili problem, ali ako se svjetlo ponovo upali, problem je i dalje prisutan.

Jednostavno resetiranje lampice upozorenja putem alata za skeniranje nije rješenje. Ako se osnovni uzrok ne riješi, lampica će jednostavno ponovo upaliti čim pokrene normalnu dijagnostiku nakon pokretanja.

Ako ste pravilno dijagnosticirali i zamijenili komponentu, postoji velika šansa da vaše vozilo ima neku vrstu problema s ožičenjem koji sprječava signal senzora da dopre do računala.

Morat ćete se vratiti kroz proces rješavanja problema kako biste shvatili što se događa ili odnesite svoje vozilo profesionalnom mehaničaru kako bi ga oni mogli popraviti umjesto vas.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.