8 simptoma lošeg alternatora

08.12.2023
112
8 simptoma lošeg alternatora
REKLAMNI PROSTOR

Mnogi ljudi brkaju simptome lošeg alternatora s lošim akumulatorom jer su vrlo slični. Nakon zamjene baterije i ista stvar se ponovi, možda ćete otkriti da je alternator bio problem cijelo vrijeme. Ili se možete upoznati sa simptomima lošeg alternatora kako biste prepoznali razlike. Ne samo da pregledamo ove glavne simptome, već i kako dijagnosticirati sistem. Naš vodič dalje opisuje svrhu alternatora, njegovu lokaciju i prosječnu cijenu zamjene. Konačno ćete dobiti neke odgovore na pitanja koja su vam se možda motala po glavi.

Simptomi lošeg alternatora

Možda ćete vidjeti svjetlo upozorenja baterije na instrument tabli kada alternator pokvari. To također može uzrokovati prigušena ili prejaka svjetla, prazan akumulator automobila, neispravan pribor ili treperenje svjetala. Možda ćete imati problema s pokretanjem automobila, čujete neočekivane zvukove ili imate problema sa zaustavljanjem motora. Neki od ovih simptoma se javljaju i kod prazne baterije, pa pogledajmo ih detaljnije.

1. Lampica upozorenja na bateriju

Lampica baterije upaljena 1Indikator baterije na instrument tabli, lampica baterije, jedna je od poruka upozorenja koje se pojavljuju na kontrolnoj tabli kada postoji problem. Ovo svjetlo podsjeća na bateriju i daje vam do znanja da nešto nije u redu sa sistemom za punjenje. U većini slučajeva to ne ukazuje na praznu bateriju, samo zato što je simbol baterije. Lampica baterije se pali kada motor radi, ali je napon nizak. Ovo je često uzrokovano lošim alternatorom, a ne lošom baterijom. Zato je važno slijediti naše dijagnostičke korake u nastavku. Ipak, lampica upozorenja na kontrolnoj tabli se ne pali uvijek sa dovoljno upozorenja da se bilo šta promijeni. Upozorenje možete vidjeti samo dok se baterija prazni i automobil je zaustavljen.

2. Prigušena ili prejaka svjetla

Prednja svjetla AutoKada se prednja svjetla priguše, to je znak da baterija ili alternator ne mogu proizvesti dovoljno snage da ih osvijetle. Kako baterija gubi više napunjenosti, prednja svjetla se prigušuju. Međutim, ako svjetla postanu svjetlija kada okrenete motor, to može značiti da alternator proizvodi snagu. Međutim, ova snaga nije dovoljna da se baterija napuni i da farovi normalno rade.

3. Ispraznite bateriju

Mrtav akumulatorVaš automobilski akumulator je potreban za pokretanje motora i održavanje raznih dodataka koji rade kada motor ne radi. Kako se energija troši u bateriji, ona više ne radi kako bi trebala. Međutim, dok vozite, alternator proizvodi električnu energiju koja puni rezerve baterije. Ako alternator ne puni bateriju, i dalje će umrijeti. Možda ćete moći da ga upalite da pokrenete automobil, ali baterija neće nastaviti da radi bez nečega za punjenje.

4. Neispravan pribor

Dodatna oprema u vašem vozilu takođe se oslanja na napajanje alternatora i akumulatora u automobilu. Ako se čini da se prozori polako podižu ili grijači sedišta ne rade kako treba, možda postoji problem sa alternatorom. Osim toga, možda ćete primijetiti da neki od mjerača ili elektronike u vašem automobilu izgleda da imaju svoje mišljenje. To je često zbog pogrešne količine napona koji se ispumpava iz alternatora.

5. Problemi pri pokretanju

Pokrenite motor automobilaAko se baterija isprazni jer ste ostavili upaljena svjetla, motor se neće pokrenuti. Okrenut ćete ključ i čuti samo klik, tako da vam je potreban brzi start. Međutim, ako se baterija nastavi prazniti bez ikakvog razloga, moguće je da je alternator neispravan. Više ne puni bateriju tokom vožnje.

6. Treperenje svjetla

Već smo pričali o tome šta se dešava kada se svetla priguše i ponovo upale. Dakle, šta to znači ako vam svjetla na instrument tabli ili farovi trepere? To bi moglo značiti da alternator pokvari, ali još uvijek ispušta malo soka. Kako se napon mijenja, svjetla dobijaju promjenjivu količinu energije koja uzrokuje da rade sporadično. Na kraju će alternator pokvariti i sva struja će biti izgubljena.

7. Neočekivani zvukovi

Kad god automobil ispusti neobičan zvuk, obratite pažnju. Zvuk pokvarenog alternatora je jedinstven i drugačiji od mnogih drugih. Kako pogonski remen odgovoran za okretanje alternatora počinje da trlja ili postaje neusklađen, možete čuti škripu ili režanje. Ovo je također zvuk koji se čuje kada ležajevi pokvare ili je vratilo rotora loše. U svakom slučaju, potrebno je zamijeniti alternator.

8. Gašenje motora

Alternator je odgovoran za generiranje dovoljno snage za održavanje automobila. Ako ne puni bateriju i baterija se istroši, napajanje više neće biti dostupno. Stoga će se auto zaustaviti. Kada pokušate ponovo pokrenuti motor, primijetit ćete da se ponaša kao da je baterija prazna. Ako ga odmah pokrenete, prestat će raditi kada isključite kratkospojnike ili kutiju jer se ne proizvodi struja.

Šta je alternator?

Alternator puni akumulator automobila dok motor radi. Prilikom pokretanja automobila, baterija troši mnogo energije kako bi osigurala snagu potrebnu za pokretanje motora. Ovu energiju ponovo napaja alternator, koji radi kao generator. Alternator također pokreće većinu elektronike automobila dok motor radi. Odgovoran je za održavanje farova, brisača, displeja na instrument tabli, radija, električnih prozora i grejanja sedišta. Svi ovi dodaci dobijaju jednosmernu struju (DC) iz alternatora. Alternator radi tako što stvara električnu energiju iz mehaničke energije. Dok motor radi, pogonski remen je pod naponom i obavija se oko remenice spojene na alternator. Ova remenica rotira osovinu rotora na alternatoru, uzrokujući da se magnet vrti oko zavojnice. Kako se magneti rotiraju, oko zavojnice se stvara naizmjenična struja (AC). Ova snaga se usmjerava u ispravljač, gdje se pretvara u jednosmjernu struju.

Gdje se nalazi alternator?

Pronađite alternatorAlternator se nalazi ispod haube, pričvršćen sa jedne strane motora. Cilindričnog je oblika i velika je. Ponekad se na jednom kraju nalazi i ventilator za hlađenje. Strana sa ventilatorom je povezana sa pogonskim remenom. Ovaj pogonski remen pokreće se rotacijom motora. Kada se remen okreće, alternator proizvodi struju. Možete brzo odrediti lokaciju alternatora prateći putanju pogonskog remena. Dijagram bi trebao biti smješten ispod haube vašeg automobila. Ako ne možete pronaći alternator ili putanju pogonskog remena, preporučujemo da pogledate servisni priručnik.

Kako testirati alternator?

 

Testiranje alternatoraMožete posjetiti većinu prodavnica autodijelova za besplatni test alternatora. Međutim, također razumijemo vrijednost učenja za dijagnosticiranje autodijelova kod kuće. Kao profesionalni mehaničari, evo koraka koje bismo trebali poduzeti da testiramo alternator.

  • Postavite multimetar da očitava DC napon iznad 15.
  • Očistite terminale baterije kako biste osigurali precizno očitavanje.
  • Postavite crni vod multimetra na negativni terminal.
  • Postavite crveni vod multimetra na pozitivni terminal.
  • Očitavanje bi trebalo biti oko 12,6 volti.
  • Upalite auto i ponovo provjerite očitavanje.
  • Trebalo je povećati na 13,5 do 14,5 volti.

Ako je očitanje veće, onda alternator ispušta previše napona. S druge strane, sve manje od 13,5 volti ukazuje na to da alternator ne puni bateriju. SAZNAJTE VIŠE: Kako testirati auto alternator (5 koraka)

Koliko košta zamena alternatora?

U prosjeku možete potrošiti između 250 i 850 dolara za profesionalnu zamjenu alternatora. Očekujte da ćete potrošiti oko 200 do 500 dolara na alternator, a ostalo su troškovi rada. Ako možete ugraditi alternator kod kuće, uštedjet ćete malu količinu novca. Trošak koji ćete potrošiti na zamjenu alternatora ovisi o vrsti automobila koji vozite. Također je važno gdje živite da biste odredili prosječnu stopu rada.

Kako ćete znati da li je alternator ili baterija pokvareni?

Ako vam je baterija automobila prazna i ako ga pokrenete, vozilo bi trebalo da nastavi da radi osim ako baterija ne može da izdrži punjenje ili ga alternator puni. Provjerite napon kao što je prikazano u našim uputstvima iznad da vidite što nije u redu. Također možete zamijeniti bateriju novom ako mislite da je kvar. Međutim, ako se i taj akumulator isprazni, potrebno je zamijeniti alternator.

FAQ

Kako se auto ponaša kada se ugasi alternator?

Lampica upozorenja baterije se često pali, a farovi ili dodatna oprema mogu početi da se ponašaju čudno. Možda ćete imati problema s pokretanjem automobila ili može početi da se zaustavlja. Osim toga, mogu se čuti neki čudni zvukovi i treptajuća svjetla kada se alternator počne gasiti.

Može li auto voziti sa lošim alternatorom?

Ako je baterija potpuno napunjena, automobil će nastaviti da radi sve dok ne ostane bez energije. Kada se baterija isprazni, nećete moći ponovo pokrenuti automobil bez kratkospojnih kablova ili džamper kutije. Iz tog razloga, najbolje je zamijeniti neispravan alternator na prvi znak problema.

Gase li se alternatori iznenada?

Alternator vam može dati mnogo znakova upozorenja prije nego što potpuno otkaže. Gore smo naveli neke od tih znakova upozorenja. Međutim, alternator također može otkazati bez ikakvog upozorenja, tako da morate biti spremni da ga zamijenite u bilo kojem trenutku.

Koliko kilometara do kvara alternatora?

Alternator nije dio koji bi trebao biti zamijenjen redovnim održavanjem. Međutim, u većini slučajeva neće trajati cijeli vijek trajanja vozila. U prosjeku, alternator će trajati između 80.000 i 250.000 milja, što je daleko duže od tipičnog akumulatora automobila.

Kako zvuči loš alternator?

Loš alternator može proizvoditi različite zvukove, ovisno o tome šta se dešava. Ako pojas samo klizi, možete čuti škripu. Međutim, unutrašnji kvar alternatora često će dovesti do režanja ili stenjanja jer ležaji ili osovina rotora pokvare.

Zaključak

Nije neuobičajeno da alternatori pokvare, zbog čega je ovo popravka na koju je većina nas profesionalnih mehaničara navikla. Čak i ako nikada prije niste mijenjali alternator, na većini automobila to nije previše teško, pogotovo ako imate iskustva s mehaničarima. Nećete uštedjeti mnogo novca tako što ćete sami zamijeniti alternator, ali ćete na kraju imati osjećaj postignuća. Provjerite akumulator i alternator kada dođe do problema s punjenjem kako biste utvrdili krivca. Ako shvatite da je problem u alternatoru, najbolje je da ga zamijenite prije nego što potpuno pokvari. U suprotnom, mogli biste ostati nasukani na parkingu čekajući kamion za vuču. Kategorije: Električni, Motori

Source link

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.