Kako podesiti farove

08.12.2023
103
Kako podesiti farove
REKLAMNI PROSTOR

Pravilno podešavanje farova je neophodna mjera sigurnosti jer ako nisu pravilno poravnati, nećete imati punu vidljivost tokom vožnje noću. Osim toga, nepravilno podešeni farova ne osvjetljavaju put direktno ispred, uzrokujući zasljepljivanje vozača u suprotnom smjeru umjesto da osvjetljavaju put. dakle, nišanjenje farova u pravom smeru je neophodno ako želite da budete sigurni tokom vožnje.

Zašto se farovi naginju?

Kako podesiti farove? Jednostavan razlog je vrijeme. Prednja svjetla nisu namijenjena za vječno poravnavanje, a proklizavaju još brže ako se ne podešavaju svakih nekoliko godina. Međutim, postoji nekoliko drugih razloga:

  • Jedan od uobičajenih razloga za pogrešno usmjerena svjetla je prekomjerna težina u prtljažniku ili prtljažniku. Gura stražnji dio prema dolje, uzrokujući da se svjetlosni snopovi naginju prema gore. Da biste riješili takav problem, možete koristiti zračne amortizere za izravnavanje opterećenja.
  • Istrošeni amortizeri takođe mogu uzrokovati naginjanje farova prema gore. Problem možete riješiti zamjenom amortizera ili podešavanjem farova u pravom smjeru.
  • Frontalni sudar sa drugim vozilom ili nečim drugim može uticati na podešavanje farova.

kako odrediti ispravan smjer farovaAutor fotografije: Hella

Kako utvrditi pogrešno podešavanje farova?

Izravnajte auto. Da biste utvrdili da li su vam farovi pogrešno postavljeni, potrebno je da izravnate automobil tako što ćete pravilno napumpati gume, držati rezervoar za benzin barem do pola pun i imati nekoga da sedne na vozačevo sedište. Sada parkirajte auto na ravnom tlu okrenutom prema zidu. Udaljenost između automobila i zida treba biti 10 do 25 stopa, sa svjetlima automobila usmjerenima prema zidu. Uvjerite se da su amortizeri ravni tako što ćete nekoliko puta gurnuti sve uglove automobila gore-dolje.

Izmjerite svjetla. Koristite mjernu traku da izmjerite visinu između tla i fiksne tačke na svakom faru. Uključite svjetla i pomoću trake označite horizontalne i vertikalne središnje linije snopa prednjih svjetala. Središnje linije moraju biti jednake. Ako to nije slučaj, spustite višu tačku na nivo niži.

Parkiraj auto. Sada parkirajte auto tačno 25 stopa od zida.

podešavanje farova u autu

Autor fotografije: Kompletan servis vozila

Kako pravilno usmjeriti farove?

  • Pronađite vijke za podešavanje na vašem vozilu, koji se nalaze na vrhu i sa strane kućišta svjetla. Podesite farove jedan po jedan.
  • Možete podići ili spustiti prednja svjetla okretanjem zavrtnja na vrhu svakog svjetla u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu. Nastavite okretati zavrtanj sve dok najsjajniji dio svjetlosnog snopa ne padne direktno na ili odmah ispod sredine linije trake na zidu.
  • Okrenite vijak sa strane da biste podesili prednja svjetla lijevo ili desno.

Odnesite ga na probnu vožnju kako biste saznali nišanjenje farova urađeno kako treba. Možete ponavljati proces sve dok ih ne uspijete postaviti u ispravan položaj.

Koraci za usmjeravanje i podešavanje farova

Podešavanje farova je jednostavan, ali često trivijalan zadatak za koji je potrebno vrijeme da se ispravi. Budite strpljivi jer je svaki automobil drugačiji. Uz malo vježbe i strpljenja, možete to naučiti za nekoliko minuta.

POVEZANO: Ne rade rikverc svjetla ? -Razlozi i rješenja !

Koji je najlakši način da sami podesite farove? Započnite poravnavanje u sumrak ili noću.

Korak pripreme: priručnik i alati

Provjerite u priručniku za vlasnike vašeg vozila lokaciju farova kako biste pronašli zavrtnje za vertikalno i horizontalno podešavanje. Imajte na umu da postoje 2 vrste šrafova: vijci za podešavanje i šrafovi ili pričvršćivači koji drže prednja svjetla na mjestu. Vijci za podešavanje moraju imati dugačke osovine; dovoljno dugačak da pokrije čitave okomite ili horizontalne ivice žlica farova.

Korak 1: Lokacija

Pronađite ravnu površinu ispred garažnih vrata ili zida sa više od 25 stopa slobodnog prostora. To je zato što kada je potrebno možete se udaljiti od zida u kasnijem koraku.

Korak 2: Mjerenje i obilježavanje

Koristeći mjernu traku, izmjerite 25 stopa od zida i pomoću trake označite liniju od 25 stopa. Kreda u boji ili bijela također funkcionira.

Korak 3: Priprema automobila

Parkirajte vozilo blizu zida i uključite kratka svetla.

Korak 4: Tri marke

Napravit ćete tri odvojene oznake kao što je prikazano u nastavku:

  • Označite gdje se na zidu nalaze horizontalne središnje linije niskih svjetala
  • Označite vertikalnu središnju liniju svake grede na zidu
  • Označite središnju liniju vozila na zidu jer će to pomoći da se kasnije odredi bočno poravnanje

Korak 5: Vratite se ponovo

Vozite nazad pravolinijski tako da prednji dio vozila bude na prethodno označenoj liniji od 25 stopa.

Korak 6: Pozicioniranje

Provjerite da li su najsvjetlije tačke prednjih svjetala dva inča ispod i desno od označenih horizontalnih i vertikalnih središnjih linija farova. Ako nisu, okrenite zavrtnje za vertikalno ili horizontalno podešavanje ili oba prema potrebi da pravilno podesite farove.

Dobro urađeno! Trebali biste dobro razumjeti kako pravilno podesiti farove.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.