Pregrijavanje motora : Najčešći uzroci

08.12.2023
122
Pregrijavanje motora : Najčešći uzroci
REKLAMNI PROSTOR

Pregrijavanje motora može biti posljedica nekoliko problema uključujući začepljen hladnjak, napuknut sistem hlađenja, pokvarenu pumpu za vodu ili loš termostat. Većina automobilskih motora radi na temperaturama između 195°F i 220°F. Svaki kvar ovih komponenti može uzrokovati porast temperature iznad normalnih nivoa, uzrokujući pregrijavanje vašeg automobila. Stoga ćemo vam na ovom blogu pokazati one uobičajene uzroci pregrijavanja motora, posljedice pregrijavanja motora, šta se dešava kada se motor pregrije i kako se nositi s njima. Hajde da to proverimo!

Posljedice pregrijavanja motora

U normalnim okolnostima, motor automobila će trebati servisirati u prvih pet do sedam godina. Unatoč tome, motor u nekim automobilima može raditi i preko 10 godina bez ikakvih problema. Međutim, važno je održavati svoj automobil kako biste zaštitili motor automobila. Na taj način ne morate brinuti o redovnoj zamjeni ili radovima na motoru automobila. Iako je motor automobila proizveden sa dugim vijekom trajanja, ne može dugo izdržati ekstremno visoke temperature.

U takvim situacijama motor automobila može prestati da radi, štaviše, zaptivke i zaptivke mogu biti ozbiljno oštećene kada su izložene visokim temperaturama koje ne mogu da izdrže. U svakom slučaju, pregrijavanje može stvarno utjecati na automobil, a čak i ako imate puno novca, ne možete ništa učiniti da to popravite. Stoga je ključno znati uzroci pregrijavanja motora i kako se nositi sa takvom situacijom.

Tipični uzroci pregrijavanja motora

Sigurno je neugodno kada se vozite na hitan sastanak, ali odjednom para počinje da curi ispod haube i morate negdje stati. Ono što je još strašnije je mogućnost skupe popravke jer bi pregrijavanje moglo biti izuzetno štetno za različite dijelove vašeg automobila. Otkrijmo neke uzroke pregrijavanja motora:

1. Curenje u sistemu hlađenja

Vazduh koji ulazi u sistem kroz curenje je jedna od mogućnosti uzroci od pregrijavanja motora. Rashladna tečnost kaplje kroz otvor, stvarajući prostor za usis vazduha. Vazduh ima oblik velike bešike, poznate kao vazdušna komora, i zauzima gornji deo sistema. Rashladna tečnost ne može proći kroz nju da dođe do motora, što uzrokuje pregrijavanje.

šta se dešava kada se auto pregrejeSistem hlađenja koji curi uzrokuje brzo zagrijavanje motora. (izvor fotografija: barsproducts/Youtube)

2. Kondenzirano rashladno sredstvo

Ovo je neugodan problem po hladnom vremenu, posebno na onim mjestima gdje temperatura pada ispod nule. Ako rashladno sredstvo nije visokog kvaliteta, može se koncentrirati i uzrokovati začepljenje. Takvo stanje će rezultirati pregrijavanje motora i oštetiti radijator.

VIDJETI VIŠE:

 • Naučimo o temperaturi motora automobila
 • Učinkoviti savjeti za izbjegavanje pregrijavanja kamiona

3. Blokada cirkulacije rashladne tečnosti

Može uzrokovati iste simptome kao želatinizirana rashladna tekućina. Ponekad neispravan termostat, naslage minerala ili strani predmet mogu blokirati protok tekućine kroz radijator kako bi raspršili toplinu.

4. Nizak nivo ulja

Samo motorno ulje pomaže u procesu hlađenja i sprječava prekomjerno nakupljanje topline. U stvari, gorivo uklanja 75% do 80% neiskorištene topline u motoru. Također održava različite dijelove pravilno podmazanima, smanjujući trenje i naknadno pregrijavanje.

5. Pokvarena pumpa za vodu

Ovo je jedan od najčešćih razloga za pregrijavanje motora. To je komponenta koja aktivno sudjeluje u održavanju cirkulacije rashladne tekućine. Vremenom se može istrošiti ili slomiti, što dovodi do oštećenja radnog kola, koji se više ne okreće.

uzroci pregrijavanja motoraPokvarena pumpa za vodu može biti još jedan razlog za pregrijavanje motora. (izvor fotografija: robcocquyt/Getty Images)

Znakovi koje treba tražiti kada se automobil pregrije

Evo tri uobičajena znaka pregrijavanja automobila koje treba provjeriti:

1. Upozorenja na kontrolnoj tabli

Instrument tabla vas može upozoriti kada se vaš automobil pregrije jer će indikator temperature na instrument tabli početi rasti. Većina vozača često ignoriše signale upozorenja koje daje kontrolna tabla, ali oni su veoma važni.

Kontrolna tabla će vas ne samo upozoriti kada je termostat u automobilu pokvaren, već i u svim drugim slučajevima hoće. Osim toga, na novijim modelima automobila, ako se automobil počne pregrijati, upalit će se lampica za kvar kako bi obavijestila vozača.

2. Pare ili dim

Kad god primijetite da para ili dim izlazi ispod haube vašeg automobila, prvo što trebate učiniti je odmah zaustaviti automobil. Para ili dim koji se pojavljuje ispod haube nikada nije dobar znak. To također može ilustrirati druge stvari, kao što je curenje ulja koje gori u motoru ili bezopasan ili pregrijan automobil. U tom slučaju, motor vašeg automobila treba pregledati kvalifikovani mehaničar kako bi se spriječila daljnja oštećenja.

3. Vrući zrak izlazi iz klima uređaja

Iako topao vazduh iz klima uređaja u automobilu ne ukazuje da se automobil trenutno pregreva, velika je verovatnoća da će se automobil uskoro pregrejati. Dodavanje rashladne tečnosti u automobil je ono što možete učiniti da riješite ovaj problem.

Kako ukloniti uzroke pregrijavanja automobila

Kao što već znate o problemima koje oni izazivaju pregrijavanje motora, znat ćete gdje tražiti kada dođe do temperaturnog kvara. Trebali biste provjeriti:

 • Sistem rashladne tečnosti
 • Nivo motornog ulja
 • Radijator
 • Termostat
 • Pumpa za vodu

Svaki problem sa ovim stvarima često dovodi do problema sa toplotom. Mere koje možete preduzeti su sledeće:

 • Isperite sistem za hlađenje kada je prljav ili u vrijeme koje preporučuje proizvođač
 • Pregledajte rashladnu strukturu za curenje ili bilo koje druge greške
 • Napunite rezervoar ili redovno menjajte ulje
 • Pregledajte radijator, termostat i pumpu za vodu da li su oštećeni

Pogledajte ovaj video da saznate uzroci pregrijavanja motora i kako to popraviti:

Ako niste sigurni, neka iskusni tehničar dijagnostikuje vaše vozilo. Čak i ako se jednom pregrije, trebali biste ga provjeriti i popraviti.
Nadamo se da će vam gornje informacije biti korisne. Sljedeći put, ne zaboravite pročitati više savjeta za održavanje automobila na Car From Japan kako biste dobili više korisnih informacija od naših profesionalnih stručnjaka.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.