Auto vuče udesno: mogući razlozi i rješenja

08.12.2023
91
Auto vuče udesno: mogući razlozi i rješenja
REKLAMNI PROSTOR

Kakav je osjećaj kada si auto vuče udesno ili ostavio vožnju? Frustrirajuće, zar ne? To također može biti sigurnosni problem jer povlačenje automobila na jednu stranu može uzrokovati da vozač izgubi kontrolu na neravnom putu. Teško je fokusirati se na vožnju kada se borite da volan držite vozilo u pravoj liniji.

Suočavate se sa istim problemom? Nastavite čitati kako biste saznali uzroke i rješenja.

Zašto moj auto vuče udesno?

Primjena konstantnog pritiska na volan je zamorna. Osim toga, oduzima užitak vožnje. Različite komponente, uključujući gume, dobijaju udarac kada se volan povuče udesno tokom vožnje.

Širok spektar problema može uzrokovati probleme. Razmotrimo uzroke povlačenja automobila ili kamiona na jednu stranu:

Neujednačen pritisak u gumama

Prva stvar koju biste trebali provjeriti kada auto vuče udesno je pritisak u gumama. Na primjer, visina vozila neće biti proporcionalna ako su gume na jednoj strani nedovoljno napumpane. Nizak pritisak u gumama povećava otpor kotrljanja, što dovodi do problema neusklađenosti.

Prenapuhanost je jednako loša jer tjera automobil na jednu stranu. To se dešava zato što prenapumpana guma uzrokuje da se automobil odgurne od nje.

volan se povlači udesno tokom vožnjeMogući razlog može biti neravnomjeran pritisak u gumama.

Kako to popraviti? Izmjerite pritisak u gumama pomoću manometra i napumpajte sve gume na ispravan PSI. Specifikacije maksimalnog pritiska mogu se naći na graničniku na strani vozača.

Neusklađeni točkovi

Auto ili kamion povlači se udesno kada točak nije poravnat. Neravnomjerno trošenje gazećeg sloja gume je još jedan pokazatelj ovog problema. Kašnjenje u rješavanju problema dovest će do ozbiljnijih problema.

Kako to popraviti? Ispravljanje položaja točkova ili guma znači fiksiranje položaja ovjesa. Mora biti pod pravim uglom kako bi točak bio u središnjem položaju, a gume u kontaktu sa cestom prema uputstvu za upotrebu.

Kočnice Komplikacije sistema

Komplikacije u kočionom sistemu, uključujući zaglavljenu čeljust, suhe klizne klinove i slomljeno crijevo kočnice, mogu stvoriti problem otpora.

Zaglavljena vilica je najčešći od svih problema. Čeljusti vrše pritisak na kočione pločice crpeći snagu iz hidrauličnog kočionog sistema. Oni su neophodni za zaustavljanje vozila nakon pritiska na papučicu kočnice. Auto će povući na jednu stranu ako jedan od njih ne radi kako treba.

Kako to popraviti? Rad kočionog sistema je ključan za sigurnost vožnje. Profesionalni mehaničar servisira svaki problem sa sistemom.

Kontrola obrtnog momenta

Stanje se javlja kada obrtni moment motora utiče na upravljanje. Automobil sa prednjim pogonom (FWD) povlači udesno kada ubrzava u slučaju upravljanja momentom. Nekoliko komponenti može biti izvor problema – labav upravljački element, neispravna čahura donje komandne ruke, oštećeni nosač motora, fleksibilna spona ili prekomjerno kretanje u kugličnom zglobu.

Kako to popraviti? Kako bi za nastanak ovog problema mogle biti krive brojne komponente, bolje je vozilo odvesti u garažu. Možda ćete trebati instalirati diferencijal s ograničenim proklizavanjem (LSD), vodilice, srednju pogonsku osovinu ili popraviti nekoliko drugih komponenti.

Loše Ručica upravljača

Labav, pokvaren ili slab kraj veze je još jedan razlog zašto a auto vuče udesno prilikom skretanja. Divlje potrese točkova će biti redovna pojava kako se stanje pogoršava. Novija vozila koriste sistem zupčanika umjesto upravljanja.

Kako to popraviti? Upravljačka poluga se može oštetiti iz više razloga. Odnošenje automobila u servisni centar je najbolji način da se dijagnosticira uzrok i popravi.

Bilo mu je gore Ležaj kotača

Ležajevi su ključni za glatku rotaciju točkova. Kada se jedan od njih istroši, automobil će pokazati nekoliko znakova upozorenja, povlačenje na jednu stranu je jedan od njih.

auto vuče na jednu stranu

Povlačenje automobila u stranu je sigurnosni problem.

Kako to popraviti? Popravka ležajeva kotača je komplikovan proces. Za rješavanje ovog problema potrebno je potražiti stručnu pomoć.

POVEZANO:   7 razloga zašto auto vuče u lijevo ili u desno pri kočenju?

Nosila Outorak Suspenzija dijelovi

Ovjes će vjerovatno u jednom trenutku pasti. Postoji nekoliko dijelova, uključujući kuglične zglobove, kontrolne ruke, podupirače, amortizere i čahure koji se vremenom mogu istrošiti. Istrošene komponente će uzrokovati pomicanje vozila na jednu stranu prilikom kočenja. Dijelovi ovjesa pokazuju znakove habanja tokom dužeg vremenskog perioda. Dakle, možda nećete biti svjesni problema osim ako je neki dio oštećen ili slomljen.

Kako to popraviti? Opet, trebali biste potražiti stručnu pomoć jer je ovjes od vitalnog značaja za sigurnosni sistem vozila. Redovni godišnji pregledi će vas spasiti od iznenađenja iznenadno slomljenih ili oštećenih dijelova ovjesa.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.