Ne rade rikverc svjetla ? -Razlozi i rješenja !

08.12.2023
148
Ne rade rikverc svjetla ? -Razlozi i rješenja !
REKLAMNI PROSTOR

Svetla vašeg vozila omogućavaju drugim vozačima na putu da znaju šta nameravate, a od svih svetala na vašem vozilu, svetla za vožnju unazad (rikverc svjetla) su neka od najvažnijih. Ali šta da radite kada vam rikverc svjetla ne rade ?

Koji su uobičajeni uzroci ovog ozbiljnog problema i, što je još važnije, kako ga riješiti? Provest ćemo vas kroz kako sistem funkcionira i dati vam nekoliko savjeta za rješavanje problema kako biste mogli shvatiti što se događa i vratiti ga u pogon.

 

Kako funkcionišu rikverc svjetla ?

Ako želite riješiti problem, morate znati kako bi on trebao funkcionirati. Sa rikverc svjetlima, to je prilično jednostavan proces kroz koji ćemo vas provesti ovdje.

Počinjete uvođenjem vožnje unazad. Bez obzira da li vozilo ima automatski ili ručni mjenjač, ​​ovo mijenja mjenjač na mjenjaču u ispravnu brzinu. Dok se okreće, prekidač svjetla za vožnju unazad se okreće s njim. Kada krene u rikverc, sve se poravna da završi krug.

Napajanje ide preko osigurača ili releja i svjetla za vožnju unazad se pale. Kada prebacite vozilo iz brzine za vožnju unazad, prekidač se otvara, isključuje napajanje sistema i gasi svjetla.

Razlozi zašto vam rikverc svjetla ne rade

loša poruka sijalice za vožnju unazad

Ako ne možete da upalite svjetla za vožnju unazad, to je ozbiljan problem. Ali da biste to shvatili, morate znati šta bi to moglo biti uzrok. Razumijemo i zato smo istakli pet najvjerovatnijih razloga zašto vaša svjetla za vožnju unazad ne rade upravo ovdje.

#1 – Pregorela sijalica

jedno svjetlo za vožnju unazad ne radi

Iako ovo vjerovatno nije problem ako vam nijedna svjetla za rikverc ne rade, problem bi mogao biti ako ste upravo zamijenili sve sijalice ili ako samo jedno ili dvije svjetla za vožnju unazad ne rade.

Dobra vijest je da je ovo jedan od najlakših problema za rješavanje i da ne košta mnogo niti zahtijeva puno rada da bi se utvrdilo da li je to problem.

#2 – Pregoreo osigurač/relej

Ako su vam svjetla za vožnju unatrag jednog dana radila dobro, a zatim su se sljedećeg potpuno ugasila, možda je negdje u strujnom krugu pregorio osigurač ili oštećen relej. Ovo je prilično čest problem, ali ga mnogi ljudi ignoriraju.

Prije nego što pređete na složenije probleme, isključite jednostavne stvari, a malo stvari je tako jednostavno kao pregorio osigurač ili relej. Struja mora proći kroz ove komponente da bi svjetla za vožnju unazad radila.

POVEZANO: Unutrašnja svjetla automobila se ne gase – uzroci i popravci

#3 – Neispravan prekidač svjetla za vožnju unazad

prekidač svjetla za vožnju unazad

Kada stavite vozilo u rikverc, svetla se ne pale magično. Prekidač svjetla za vožnju unatrag završava krug i šalje napajanje svim svjetlima na stražnjem dijelu vašeg vozila. To je prilično jednostavan dizajn, ali je i izuzetno efikasan.

Ali ako prekidač ikada pokvari, neće moći dovršiti krug za uključivanje svjetla. Mogu se pokvariti na više načina, a kada se pokvare, nećete moći upaliti svjetla za vožnju unazad.

#4 – Problemi sa ožičenjem

Da bi bilo koje svjetlo za vožnju unatrag radilo, struja mora ići na sijalice, a žice prenose struju od tačke A do tačke B. Problemi sa ožičenjem se kreću od ukrštenih linija do prekida, a problemi sa ožičenjem se mogu pojaviti na mnogo različitih načina.

Oni mogu kratko spojiti različite komponente, uništiti sijalice ili jednostavno spriječiti struju da stigne na željeno odredište. Nažalost, teško je pronaći probleme sa ožičenjem.

POVEZANO: Kratka svjetla su prestala raditi – uzroci i popravci

#5 – Neispravan mjenjač

auto ne ide u rikverc

Ako ne možete da okrenete vozilo unazad, onda problem verovatno nema veze sa svetlima. Menjač vam omogućava da kontrolišete ovaj deo vašeg vozila, a ako ne radi kako treba, možda uopšte nećete moći da idete u rikverc.

Kada se to dogodi, to je potpuno drugačiji proces rješavanja problema, ali to je nešto što biste trebali isključiti kada pokušavate popraviti svjetla za vožnju unazad.

Kako ukloniti i riješiti probleme

svjetla za vožnju unazad

Samo saznanje u čemu bi mogao biti problem neće vam pomoći da shvatite o čemu je točno riječ. Da biste to učinili, morate malo riješiti problem, počevši od obraćanja pažnje na sve što se događa.

  • Ne rade li sva svjetla za vožnju unazad ili samo jedno ili dva? Ako nijedno od svjetala za vožnju unatrag ne radi, počnite povlačenjem jedne sijalice. Provjerite je li filament još netaknut. Ako ne, zamijenite ga i vidite šta će se dogoditi.
  • Ako nova sijalica ne radi, postoji kratki spoj u sistemu koji ćete morati pronaći. Ali ako radi, možda ćete morati zamijeniti sve sijalice.
  • Ako sijalice ne rade, prijeđite na osigurač i relej. Jednostavno zamijenite osigurač ili relej onim za koji znate da radi i provjerite da li se problem mijenja. Ako postoji, to je problem!
  • Nakon toga, vrijeme je da pređete na prekidač svjetla za vožnju unazad. Morat ćete pristupiti prekidaču dok je još uvijek na vašem vozilu da biste ga testirali. Upotrijebite probno svjetlo i krenite u rikverc. Provjerite svaki terminal i provjerite ima li struje. U ovom trenutku, na svakom terminalu bi trebalo biti napajanje.
  • Zatim stavite vozilo u drugu brzinu. Kada to učinite, napajanje bi trebalo biti samo na jednoj strani terminala. Ako prekidač ne radi na ovaj način, vjerovatno ćete ga morati zamijeniti.
  • Konačno, to može biti problem sa ožičenjem u vašem vozilu. Nažalost, problemi sa ožičenjem mogu se pojaviti na mnogo različitih načina, što otežava rješavanje problema. Obično ćete morati da saznate da li je sve povezano na pravi način, a zatim proverite da li postoji napajanje duž linije dok ne pronađete prekid ili odstupanje.

Gdje se nalazi prekidač za rikverc svjetla ?

položaj prekidača za vožnju unazad

Ako tražite prekidač svjetla za vožnju unazad negdje u kabini vašeg vozila, skrenuli ste s kursa. To je zato što se prekidač svjetla za vožnju unazad nalazi ispod vašeg vozila pored mjenjača.

Tačnije, nalazi se na mjenjaču, koji okreće prekidač za spajanje terminala. Kada se to dogodi, on završava krug i uključuje svjetla za vožnju unazad.

Da li su rikverc svjetla obavezna po zakonu?

To! Iako mnogo stariji automobili nisu uvijek imali svjetla za vožnju unazad, ako danas želite da vozite vozilo na cesti, potrebno mu je barem jedno svjetlo za vožnju unazad. Ne samo da je vozilu potrebno svjetlo za vožnju unatrag, već mora biti i funkcionalno.

Ako želite ugraditi svjetlo za vožnju unazad na svoje vozilo, to obično nije teško, a prekidač će završiti negdje na instrument tabli.

Svjetla za vožnju unazad su važna sigurnosna karakteristika vašeg vozila i ako planirate da ga vozite po cesti, to je obavezna funkcija.

Šta ako rikverc svjetla ostaju uključena cijelo vrijeme?

Ako svjetla za vožnju unazad na vašem vozilu stalno svijetle, to se ne razlikuje od toga da uopće nemate svjetla za vožnju unazad. Zanimljivo je da mnogi problemi koji uzrokuju da svjetla za vožnju unazad ne ostanu upaljena mogu ih stalno uključivati. To je slično kao da ne možete ugasiti kočiona svjetla.

Problemi sa ožičenjem mogu stalno slati struju na sijalice, a neispravan prekidač svjetla za vožnju unazad možda neće moći ponovo isključiti napajanje kada prebacite vozilo iz rikverca.

Ukratko, ako svjetla za vožnju unazad ostanu uključena cijelo vrijeme, slijedite iste korake za rješavanje problema kao da se ne bi isključili i trebali biste moći shvatiti što se događa i riješiti problem.

REKLAMNI PROSTOR