ESC lampica – šta to znači i kako popraviti

08.12.2023
113
ESC lampica – šta to znači i kako popraviti
REKLAMNI PROSTOR

Današnja vozila imaju više sigurnosnih funkcija i senzora nego što vjerovatno mislite. Većinu vremena ove funkcije ostaju u pozadini i ne morate čak ni znati da su tu. Ali ponekad se aktiviraju ove funkcije koje sprječavaju nesreće i potencijalno spašavaju živote, a kada se to dogodi, važno je znati što učiniti. Ali šta tačno znači lampica ESC i šta treba da uradite kada je vidite? Nastavite čitati, a mi ćemo razložiti sve što trebate znati i raditi.

Šta znači ESC lampica?

Lampica ESC ukazuje da postoji problem sa sistemom kontrole električne stabilnosti vašeg automobila. Ovaj sistem radi ruku pod ruku sa sistemom kontrole proklizavanja vašeg vozila kako bi vam pomogao da kontrolišete svoje vozilo u opasnim uslovima. Ali dok se kontrola stabilnosti i kontrola proklizavanja često pominju zajedno, oni nisu isti sistem. Stabilnost nudi dodatne funkcije izvan kontrole proklizavanja, uključujući one koje vam mogu pomoći u situaciji nedovoljno upravljanja ili preupravljanja. Dakle, dok će elektronski sistem kontrole stabilnosti uvijek uključivati ​​kontrolu vuče, nema svako vozilo sa kontrolom proklizavanja kontrolu stabilnosti.

Funkcija svjetla za kontrolu električne stabilnosti (ESC).

Esc svjetlo
Lampica ESC je tu da vas upozori kada postoji problem u krugu elektronske kontrole stabilnosti ili da vam kaže da je vaš sistem kontrole stabilnosti trenutno u upotrebi. Kada se to dogodi, to ili znači da postoji problem negdje u sistemu ili sve radi kako treba kako biste spriječili da skliznete s puta. Ako radi ispravno, primijetit ćete. Osjetit ćete kako vaše vozilo koči na pojedinačnim točkovima i lampica će se paliti i gasiti, ali neće ostati upaljeno. Ako postoji problem sa sistemom, lampica će ostati upaljena i verovatno nećete ništa primetiti – iako je moguće da se sistem upali u bilo kom trenutku, u zavisnosti od kvara. Neki tip elektronske kontrole stabilnosti je potreban za sva moderna vozila, međutim tip ESC sistema koji automobil koristi zavisi od proizvođača automobila.

POVEZANO: Lampice u autu šta znače i kako riješiti problem

ESC lampica – Uzroci

Najčešći uzrok ESC lampice je ili greškom isključen sistem ili neispravan senzor brzine točka. To također može biti uzrokovano lošim senzorom ugla upravljanja ili problemom sa ožičenjem. Ali iako su ovo najčešći uzroci ESC svjetla, oni nisu jedine stvari na koje biste trebali paziti. U nastavku smo istakli četiri najčešća razloga zbog kojih ESC lampica vašeg vozila može biti upaljena.

1. Sistem je isključen

Kontrola proklizavanja isključenaDa li ste znali da u većini vozila možete isključiti sistem kontrole stabilnosti? Iako to ne želite da radite osim ako ne pokušavate da lebdite, to je nešto što možete da uradite. A kada isključite ESC sistem, pali se ESC lampica. Prije nego što odnesete svoje vozilo u radionicu, pogledajte kako da uključite i isključite sistem i isprobajte ga. Iznenadili biste se koliko puta ovo rješava problem i sprječava nepotrebne glavobolje.

2. Neispravni senzori brzine kotača

ABS senzorAko postoji problem unutar sistema, gotovo uvijek se svodi na neispravan senzor brzine kotača. ESC sistem vašeg vozila radi tako što nadgleda svaki senzor brzine kotača, a zatim prilagođava kočnice kako bi odgovarao svim nedosljednostima koje otkrije. Ali ako je jedan od senzora brzine kotača potpuno isključen ili daje pogrešna očitanja, tada će vaš ESC sistem imati problema. Provjerite radi li svaki senzor brzine kotača ispravno povezivanjem alata za skeniranje i praćenjem očitavanja brzine svakog senzora tijekom vožnje.

3. Neispravan senzor ugla upravljanja

Senzor ugla upravljanjaDrugi senzor koji kontroliše vaš ESC sistem je senzor ugla upravljanja. Ovaj senzor radi u tandemu sa senzorima brzine kotača kako bi osigurao da se svaki kotač okreće pravilnom brzinom u skladu sa smjerom u kojem idete. To je zato što dok se okrećete, spoljašnji točkovi će se okretati brže od unutrašnjih točkova. Ovo je sasvim normalno, ali bez senzora ugla upravljanja koji govori ECM-u šta se događa, izgledat će kao da vam jedna strana kotača klizi dok druga strana ima savršenu vuču.

4. Problemi sa neispravnim ožičenjem/elektrikom

Sami senzori možda rade savršeno dobro, ali ako dođe do prekida u ožičenju između senzora i ECM-a, ništa neće raditi kako treba. Iako je to malo rjeđe, može se dogoditi, posebno u blizini senzora brzine kotača gdje je ožičenje izloženo. Na kraju, uvijek provjerite napajanje i bateriju kada provjeravate ove senzore. Jednom sam proveo pola dana rešavajući probleme sa ESC sistemom koji je pogrešno palio pri velikim brzinama samo da bih otkrio da je problem baterija sa mrtvom ćelijom. Vozilo je krenulo, ali je izazvalo probleme u ESC sistemu. Do danas još uvijek ne znam kako i zašto se to dogodilo – ali još jednom provjerite bateriju.

Da li je bezbedno voziti sa upaljenim ESC svetlom?

Proklizavanje automobilaNije bezbedno voziti sa upaljenim ESC svetlom. Ali samo zato što vam se ESC lampica pali dok vozite, ne znači nužno da imate problem. Ako se lampica pali i gasi tokom vožnje po klizavom putu ili dok ste proklizali, onda je sve funkcionisalo kako treba i ne morate da brinete. Međutim, ako vam se ESC lampica upali kada ne bi trebala ili ostaje uključena cijelo vrijeme (kada niste isključili sistem), to nije siguran uvjet za vožnju. To je zato što vaš ESC sistem ponovo aktivira stabilnost uključivanjem ABS-a i kočenjem pojedinačnih guma – što znači da dok se vozite niz cestu, vaše kočnice mogu početi da se aktiviraju i gase – čak i ako se krećete 80mph autoputem. Dakle, iako vjerovatno nećete naići na probleme tokom vožnje ako imate upaljenu ESC lampicu, prvi put kada se upali moglo bi izazvati ozbiljnu nesreću.

Zaključak

Ako se lampica ESC prikazuje na vašoj instrument tabli, to obično znači da postoji problem sa elektronskim sistemom kontrole stabilnosti vašeg automobila. Obično se pojavljuje zajedno sa lampicom za kontrolu proklizavanja ili svjetlom ABS-a. Iako postoje mnoge stvari koje treba voljeti u modernoj tehnologiji, može biti primamljivo proklinjati je kada se stvari počnu mijenjati. Ali nemojte potpuno otpisivati ​​ESC sistem. Iako može biti pomalo frustrirajuće kada stvari ne rade kako bi trebale, to je inovacija koja vam može spasiti živote kada vam je najpotrebnija. Nekoliko problema koje povremeno prouzrokuju itekako su vrijedni toga, s obzirom na hiljade nesreća koje su spriječili. Saznajte više: Pronađite više informacija na našoj listi svih simbola na kontrolnoj tabli automobila. Kategorije: Kočnice, Svetla upozorenja

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.