Lampica grijača pali se u vožnji ili treperi ? Evo rješenja!

08.12.2023
190
Lampica grijača pali se u vožnji ili treperi ? Evo rješenja!
REKLAMNI PROSTOR

Da li vam se desilo da Lampica grijača pali se u vožnji ili treperi ? Evo rješenja u ovom današnjem članku! Kako su dizel motori dizajnirani, ponekad im je potrebna pomoć pri paljenju, posebno na niskim temperaturama. Dizel motori imaju grijače, koje pomažu u zagrijavanju mješavine zraka i goriva prisutne u komori za sagorijevanje kako bi se osiguralo da se motor vašeg automobila efikasno pokrene.

Temperaturu unutar cilindara podižu grijači tokom procesa. Ovo pomaže u stvaranju pritiska i detonaciji dizel goriva. Obično ovo zahtijeva od vozača da sačeka kratko vrijeme prije nego što se motor potpuno zagrije i bude spreman za pokretanje.

Instrument tabla na vozilu opremljena je mnogim simbolima koji omogućavaju vozačima da znaju status različitih dijelova i sistema. Ovo uključuje svjetlo grijača , također poznato kao grijač.

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih se lampica grijača može upaliti, uključujući hladno pokretanje ili ukazivanje na kvar. Nastavite čitati kako biste saznali više i šta to znači za vas kao vozača.

Šta su grijači motora ?

Grijači dizel motora

Kada su dizel motori hladni, može biti teško pokrenuti ih. Da bi pomogli u prevazilaženju ovog izazova, dizel motori koriste žarne svjećice odnosno grijače prilikom pokretanja kako bi zagrijali zrak u cilindru, što uzrokuje da svijetli simbol grijača na instrument tabli. Kada motor radi, grijač više ne igra ulogu u procesu sagorijevanja.

Ukupno vrijeme potrebno za zagrijavanje grijača varira ovisno o vozilu i temperaturi okoline. Uglavnom je potrebno između pet sekundi i jedne minute grijači da dovoljno zagriju motor. U tom trenutku bi se simbol zavojnice na instrument tabli trebao ugasiti i vozač bi trebao biti u mogućnosti da pokrene vozilo.

Osim grijača svjećica, dizel motori mogu koristiti i druga pomagala za pokretanje, uključujući:

 • Grejač rashladne tečnosti
 • Komplet za ubrizgavanje etera
 • Grijač uljnog korita
 • Blok grijač
 • Grejač za usis vazduha

POVEZANO: Prljava svjećica – simptomi, uzroci i kako popraviti

Šta znači kada treperi lampica grijača?

Trepćući simbol lampice grijača ili zavojnice na instrument tabli ukazuje na kvar. Iako ne postoji brza popravka za utvrđivanje specifičnog kvara, vješt tehničar bi trebao biti u stanju dijagnosticirati problem.

Lampica grijača
Lampica grijača

Problemi sa samom žarnom svjećicom mogu uzrokovati da se upali trepćuće svjetlo zavojnice, uključujući gubitak sposobnosti grijanja. Može postojati i problem sa tajmerom, koji regulira koliko dugo grijači rade. Ako je tajmer isključen, to može uzrokovati istrošenje grijača.

Simptomi neispravnih  grijača uključuju gubitak ubrzanja ili gubitak ukupne snage u motoru. Također možete primijetiti pad uštede goriva ili čak preskakanje motora. Budite sigurni i odvezite svoj automobil na dijagnostičko testiranje ako se upali trepćuća lampica zavojnice, jer bi obučeni tehničar trebao biti u stanju identificirati i riješiti problem.

Možete li voziti s upaljenim svjetlom lampice grijača ?

Ako vam se upalila lampica grijača i pitate se da li da vozite svoje vozilo, odgovor zavisi od toga da li lampica treperi ili ne. Ako lampica grijača  svijetli, većina automobila se ne može u potpunosti pokrenuti dok se svjetlo ne ugasi i motor se potpuno ne zagrije.

U slučaju da lampica grijača treperi, ako trebate nastaviti s vožnjom, polako i izbjegavajte velike brzine koliko god je to moguće. Mnogo puta će motor preći u „sigurnosni način rada“ i možda ćete primijetiti pad performansi.

Svrha trepereće lampice grijača je da vas kao vozača upozori na potencijalni problem, pa je važno da ga shvatite ozbiljno i provjerite kada možete. Ovo važi i za lampicu grijača koja se pali i ne gasi, čak i kada se vaš motor potpuno zagreje.

Ovo su veoma učestali problemi kod vlasnika: Golf 5, Golf 6, Golf 7, Passat B6, Passat B5, Passat B7, Mercedes W203, Mercedes W204, Mercedes W210…

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI
 1. Milomir Marjanovic napisao:

  Imam problem sa pastom b5 TDI, kad je hladan prima tiražu ,čim počne da zagreva upali lampicu grejača i treperi lampica podigne ler gas sa 900 obrtaja na 1300 obrtaja i izgubi tiražu i neće da primi gas

  1. Pozdrav Milomire, da li ste spajali automobil na dijagnostiku ?

 2. Marko Sladić napisao:

  Navedene simptome sam imao na svom automobilu Opel Astra J. Naravno nakon zamene u ovlaštenom servisu več 40k kilometara nemam problema.