5 simptoma lošeg zupčastog remena (i cijena zamjene)

08.12.2023
253
5 simptoma lošeg zupčastog remena (i cijena zamjene)
REKLAMNI PROSTOR

Zupčasti remen se nalazi ispred motora vašeg vozila. Izrađen je od čvrstog gumenog materijala koji uključuje užad ojačana najlonom. Na taj način se može sačuvati životni vijek zupčastog remena.

Kako se zupčasti remen kreće unutar motora, on je pod velikim opterećenjem i stoga se brzo troši. Kao rezultat toga, morat ćete redovno mijenjati zupčasti remen kako je odredio proizvođač automobila.

Ako dozvolite da se vaš zupčasti remen istroši i ne zamijenite ga, možete uzrokovati mnogo skupih oštećenja vašeg motora.

Kako radi zupčasti remen

kako radi zupčasti remen

Zupčasti remen povezuje bregasto vratilo sa radilicom, koja kontroliše klipove motora. Što se tiče bregastog vratila, ono je odgovorno za otvaranje i zatvaranje ventila.

Sve u svemu, zupčasti remen održava motor u svom najboljem radu kontrolirajući vrijeme radilice i bregastog vratila.

POVEZANO: 5 simptoma lošeg španera zupčastog remena

Simptomi lošeg zupčastog remena

Ako imate loš ili istrošen zupčasti remen, sljedeći simptomi se mogu pojaviti. Kada osjetite jedan ili više od ovih simptoma, neka zupčasti remen pregleda licencirani auto-tehničar ili mehaničar, a zatim ga po potrebi zamijenite.

Vidi također: Kod P0017 (Problem s vremenom motora)

#1 – Motor teško radi u praznom hodu

grubi rad motora u praznom hodu

Na zupčastom remenu nalaze se zupci koji drže zupčanike dok okreću različite dijelove i komponente motora. Ako ti zubi ikada počnu da otpadaju ili postanu lomljivi, zupčasti remen će početi da klizi sa zupčanika.

Kada se to dogodi, zupci će pasti direktno na zupčanike i stvoriti trzaj u motoru. Što je najgore, motor će početi da staje jer je vrijeme bregastog vratila isključeno.

#2 – Preskakanje paljenja motora

uzroci kvara cilindara

Brzina paljenja motora može biti ugrožena zbog trošenja zupčastog remena. Ako zupčasti remen sklizne sa zupčanika i padne na bregastu osovinu, jedan od cilindara će se prerano otvoriti i zatvoriti.

Ako se to dogodi, može doći do prestanka paljenja motora, što znači da je remen potrebno odmah zamijeniti. Ako ubrzo ne zamijenite remen, motor bi mogao biti trajno oštećen.

#3 – Dim iz motora

dim iz motora automobila

Ako je napolju zima i hladno, može biti teško reći da li je ogromna količina dima koja izlazi iz vašeg izduvnog sistema zapravo bezopasna para ili vodena para. Ali ako vidite previše dima koji izgleda neobično čak i zimi, onda bi to moglo biti povezano s problemom zupčastog remena.

Na vrhu svakog cilindra nalaze se dvije rupe koje su odgovorne za ispuštanje izduvnih plinova i usis zraka. Otvaranje i zatvaranje ovih rupa sinhronizirano je s kretanjem cilindara i rotacijom bregastog vratila.

Ako imate istrošeni zupčasti remen, on će postati nesinhronizovan, što znači da će izduvni gasovi izaći i prozračiti u pogrešno vrijeme. Rezultat će biti puno dima koje izlazi iz vašeg izduvnog sistema.

#4 – Pad pritiska ulja

lampica upozorenja niskog pritiska ulja svetli

Zupčasti remen okreće zupčanike bregastog vratila. Ako je zupčasti remen isključen, može iskočiti i odlomiti dijelove bregastog vratila. Neki od ovih dijelova mogu pasti u uljnu posudu vozila, što će uzrokovati pad tlaka ulja u dnu motora.

To će uzrokovati potpuni kvar motora. Jedini način da se oporavite od ovoga je da obnovite cijeli motor.

#5 – Klipovi ili ventili koji su pokvareni

rupa u klipu

Najgori simptom koji možete iskusiti je da odsiječete ili potpuno pokidate zupčasti remen. Ako je to slučaj, radilica će se na kraju sama okretati i neće biti sinkronizirana s kretanjem bregastog vratila.

Kada se to dogodi, klip će doći u kontakt sa ventilima dok se otvore. Ovo bi moglo završiti savijanjem ventila ili oštećenjem klipa.

Ako želite spriječiti daljnje oštećenje vašeg motora, odmah zaustavite motor čim osjetite ovaj simptom i postoji mogućnost da izbjegnete još oštećenja motora.

Prosječna cijena zamjene zupčastog remena

Prosječna cijena zamjene zupčastog remena

Cijena zamjene zupčastog remena ovisi o broju radnih sati provedenih na zamjeni. Uostalom, kod nekih automobila mnogo je teže pristupiti nekim komponentama poput zupčastog remena.

Za ekonomične automobile sa malim motorima, radna snaga bi trebala biti jeftinija jer ih je lakše rastaviti. Ali ako vozite SUV ili kamion, oni imaju veće motore što znači da ćete platiti više novca.

Prosječna cijena zamjene zupčastog remena iznosit će ukupno između 300 i 500 € (više za veće automobile, kamione i terenska vozila). Sam zupčasti remen obično košta manje od 50 eura, ali većina rada zupčastog remena ide u trudove.

Cijena radova će biti od 250 do 450 eura ili više. Ovim cijenama će vjerovatno biti dodati i porezi i naknade.

BILJEŠKA: Često se preporučuje da se pumpa za vodu zameni u isto vreme kada se nalazi na istom mestu. Nova pumpa za vodu može koštati malo više, ali ćete uštedjeti mnogo novca u troškovima rada ako to učinite kasnije.

Pročitajte i: 5 simptoma loše vodene pumpe (i cijena zamjene)

Kada treba zamijeniti zupčasti remen?

Zupčasti remen je jedna od onih stvari koje je ključno zamijeniti prema rasporedu proizvođača automobila. Najčešće će biti između svakih 75.000 i 100.000 kilometara. Provjerite u korisničkom priručniku tačan raspored za vaše vozilo.

Zamjena zupčastog remena nije jedna od onih stvari koje možete odlagati na neodređeno vrijeme. Na kraju će remen puknuti i mogli biste završiti s oštećenjem motora vrijednim hiljadama eura. Jednostavno nije vredno rizika.

Proces zamjene zupčastog remena

Osim ako nemate puno iskustva s popravkom automobila, zamjena zupčastog remena nije jednostavan posao koji možete obaviti sami i trebao bi ga obaviti profesionalac.

Mehaničar mora dobiti pristup poklopcu razvodnog mehanizma motora uklanjanjem raznih dodataka. Nakon uklanjanja poklopca, mehaničar će analizirati zupčasti remen i njegove remenice da vidi šta treba zamijeniti.

U ovom trenutku će početi skidati zupčasti remen i zamijeniti ga novim. Vjerovatno će zamijeniti remenice, zatezače i vodenu pumpu ako smatraju da je to važno.

Kada se umetnu svi novi dijelovi, vratit će poklopac razvodnog mehanizma i sve ostale dijelove koji su uklonjeni. Sada kada je sve ponovo na okupu, može se testirati pokretanjem motora.

Radi li motor ispravno? Da li je tajming motora dobar? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, onda ste u dobroj formi. Platite mehaničaru i gotovi ste.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.