9 razloga zašto se lampica akumulatora pali u vožnji

08.12.2023
133
9 razloga zašto se lampica akumulatora pali u vožnji
REKLAMNI PROSTOR

Kada vozite, uvijek je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaš automobil. Mnogi od njih se mogu vidjeti kao mali svijetleći simboli na kontrolnoj tabli. Ali šta učiniti ako se upali lampica akumulatora u vožnji?

Većina modernih vozila ima akumulator od 12 volti. Električna vozila obično imaju jednu od ovih akumulatora , kao i posebnu bateriju za električna vozila, tako da vozilo može koristiti konvencionalne dodatke koji su napravljeni za korištenje s akumulatora od 12 volti.

Ako je napon koji generiše sistem električnog punjenja prenizak, lampica upozorenja akumulatora se pali kako bi naznačila da se akumulator ne može pravilno napuniti. Bez baterije za punjenje, vozilo neće raditi dugo vremena.

Kako rade konvencionalni akumulatori za vozila

kako radi akumulator automobila

Akumulatori se koriste za skladištenje energije kako bi vozilo i njegova dodatna oprema ostali u radu. Hemijska energija pohranjena u akumulatoru je način na koji se vozilo u početku može pokrenuti, a zatim se akumulator puni tokom vožnje.

Punjenje se događa kada remenica radilice okreće remen alternatora (također poznat kao serpentinasti remen ili pomoćni remen) koji okreće rotor unutar alternatora (ponekad se naziva i generator).

Alternator uzima kinetičku energiju iz rotirajuće remenice i pretvara dio te energije u naizmjeničnu struju, koja se zatim pretvara u jednosmjernu i pohranjuje u akumulator. Ta energija se zatim koristi za napajanje stvari kao što su farovi, električni prozori, grijana sjedišta, radio, klima uređaji, DVD plejeri i punjači za mobilne telefone.

Bilješka: Starija vozila mogu koristiti dinamo (koji se naziva i DC generator) umjesto alternatora.

Regulator napona održava željeni napon tokom punjenja akumulatora. Često je sastavni dio upravljačke jedinice motora (ECU).

Struja (napravljena od elektrona) teče iz jednog stuba akumulatora, kroz dodatak, a zatim u drugi stub baterije. Različite žice oko motornog prostora zvane uzemljenje povezuju dijelove kabelskog svežnja s šasijom, pomažući da se kompletiraju različiti krugovi.

Glavni razlozi zbog kojih se pali lampica akumulatora

Svaki put kada se vozilo pokrene, lampica upozorenja za akumulator bi se trebala nakratko upaliti i zatim ugasiti nakon nekoliko sekundi. Ovo je test sistema koji pokazuje da lampica akumulatora na panelu, zajedno sa svim nadgledanim komponentama sistema za punjenje, rade kako se očekuje.

Lampica upozorenja akumulatora će ostati upaljena ako se otkrije kvar u sistemu za punjenje. Ako se to dogodi, postoji niz mogućih uzroka koje treba provjeriti prilikom rješavanja problema.

Sigurnost je važna kad god radite s električnim sustavima, pa pogledajte u priručniku vašeg vlasnika za općenite savjete. Dobra je ideja da nosite rukavice ili zaštitne naočale kako biste zaštitili oči u slučaju prskanja kiseline iz akumulatora i gumene rukavice kako biste se zaštitili od udara. Odspojite akumulator prije čišćenja ili pažljivog pregleda.

Ako akumulator ima problema s punjenjem, trebali biste primijetiti druge simptome kao što su prigušena svjetla, sat koji sporo radi ili stvari poput klima-uređaja ili radija koje ne rade.

#1 – Loš akumulator

napon baterije

Normalni akumulatori od 12 volti imaju vijek trajanja od 3 do 5 godina. Neki proizvođači proglašavaju duži vijek trajanja, ali ne biste trebali očekivati ​​da će akumulator trajati toliko dugo.

Svaka od ovih konvencionalnih akumulator ima ploču od olovnog dioksida i olovnu ploču uronjenu u otopinu elektrolita sumporne kiseline u svakoj od šest ćelija. Tokom godina, ćelije ili ploče se mogu slomiti i otopina elektrolita može iscuriti. Ako se to dogodi, potrebno je zamijeniti akumulator.

Loše ožičenje ili loše uzemljenje također mogu uzrokovati da se akumulator ne puni ili puni.

POVEZANO: Dim ili para iz akumulatora ? – OPREZ!

#2 – Loš alternator

alternator ne puni bateriju

Relativno je lako provjeriti funkciju alternatora multimetrom. Napon bi trebao biti između 13,6 volti i 14,6 volti. Ako je napon manji od 12 volti, lampica akumulatora će se upaliti i vjerojatno ćete morati zamijeniti alternator.

Regulator napona, komponenta koja ograničava izlaz na sigurnu granicu od 14,5 volti, također može biti krivac ako ne radi kako bi trebao.

Vidi također: 5 razloga zašto se alternator ne puni

#3 – Loš remen alternatora

slomljen kaiš

Remen alternatora je ključan jer povezuje alternator, motor i dodatnu opremu. Pojasevi mogu popucati s godinama ili čak potpuno puknuti. Takođe mogu biti neusklađene, preuske ili previše labave.

Ako je loš remen alternatora uzrok lampice upozorenja za akumulator, to može uzrokovati i škripu iz haube dok vozilo radi.

#4 – Korodirani terminali akumulatora

korozija akumulatora automobila

Pozitivni i negativni terminali akumulatora su vodovi za struju, pa je važno ne povećavati otpor prekrivajući ih drugim supstancama koje su loši provodnici. Korodirane električne komponente su loši provodnici. Ovo je često izvor loših veza u inače zdravom sistemu.

Korozija je bijeli, plavi ili zeleni produkt reakcije koji se javlja pri normalnoj upotrebi i ubrzava se dugotrajnom toplinom, tako da su vruće klime povezane s većom korozijom.

To je kisela supstanca i izjedaće boju vašeg vozila i iritirati vašu kožu, stoga budite oprezni. Tipična hrđa ima crvenkastu nijansu i također može utjecati na provodljivost električnih komponenti.

Ako primijetite koroziju na terminalima akumulatora, stavite odgovarajuću zaštitnu opremu i očistite terminale četkom s čvrstim vlaknima i otopinom 1 žlice sode bikarbone otopljene u 1 šalici vode. Ova otopina je alkalna pa će neutralizirati kiselinu u koroziji.

Sredstva za čišćenje terminala akumulatora su posebne četke posebno dizajnirane za čišćenje stubova akumulatora i unutar terminala. Jeftini su i mogu malo olakšati posao.

POVEZANO: Koliko dugo traje akumulator ?

#5 – Labav kabl akumulatora

slab akumulator automobila

Kablovi akumulatora trebaju dobro pristajati oko terminala akumulatora kako bi se osigurala dobra veza. Ne biste trebali moći rukom da zavrtite kraj kabla oko terminala akumulatora.

Ako vam se čini da ne pristaje, zategnite ga ključem ili kliještima tako da dobro pristaje. Neki zavrtnji za akumulator mogu da se otkače ako su previše zategnuti, stoga nemojte previše zategnuti.

#6 – Loš kabl akumulatora

loš akumulator automobila

Kablovi akumulatora prenose energiju iz akumulatora do samog vozila. Ako struja ne može doći do vozila, ono je neupotrebljivo, pa su ovi kablovi mali, ali moćni.

POVEZANO: Kako napuniti akumulator (uradite sami u 5 koraka)

#7 – Loša uzemljena traka

simptomi loše žice za masu motora

Traka za uzemljenje ili žica za uzemljenje kompletira krugove različitih komponenti oko vozila kako bi struja mogla pravilno teći. Ako je traka za uzemljenje oštećena ili odvojena, akumulator se možda neće moći napuniti.

Više nego vjerovatno ćete primijetiti da određeni podskup komponenti u lokaliziranom području počinje djelovati ako je uzemljiva traka labava ili korodirana.

#8 – Neispravno ožičenje

ožičenje alternatora

Postoji mnogo žica uključenih u sistem električnog punjenja, tako da ako je bilo koja od njih pokvarena ili isključena, lampica upozorenja akumulatora može se upaliti.

Žice se obično lome oko konektora, a ne dalje od kabelskog svežnja. Žice i konektori mogu postati kruti i lomljivi s godinama.

Vidi također: 6 simptoma pregorelog osigurača alternatora

#9 – Previše dodataka u upotrebi

previše električnih dodataka u automobilu

S obzirom na to da se dodatna oprema vozila odvaja od remena alternatora, koji takođe puni akumulator, njihova prekomjerna upotreba može povući previše električne energije, ostavljajući akumulator”izgladnjelim”.

Ovo se ponekad može dogoditi sa naknadnim zvučnim sistemom koji koristi pojačalo koje troši više snage nego što alternator može podnijeti. Ovo je obično slučaj kada se dodaje veliki sabvufer koji je gladan energije.

POVEZANO: 5 simptoma lošeg akumulatora u automobilu

Šta učiniti ako je lampica upozorenja za akumulator upaljena

Ako vozite i upali se kontrolna lampica akumulatora, znajte da vjerovatno nećete imati još puno vremena za vožnju prije nego što se vaše vozilo ugasi. Pokušajte da dođete kući ili do mehaničara što je prije moguće.

Da biste maksimalno iskoristili preostalu snagu  akumulatora, smanjite opterećenje dodatne opreme na najosnovnije – isključite HVAC sistem, ne koristite električne prozore, isključite telefon iz punjača i pjevajte sebi umjesto radija (možda biste želeli da držite prozore zatvorene).

Šta god da radite, nemojte gasiti motor dok ne stignete na odredište! Starter troši mnogo struje i ako akumulator nije dovoljno napunjen, vozilo se neće pokrenuti.

Pazite na mjerač temperature jer pregrijavanje može biti povezano s problemima s punjenjem.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.