Vergla ali ne pali: 4 moguća razloga

08.12.2023
111
Vergla ali ne pali: 4 moguća razloga
REKLAMNI PROSTOR

Svako ko posjeduje vozilo vjerovatno je iskusio frustrirajući problem sa automobilom koji vergla a neće da upali, čak i nakon što više puta okrene ključ u bravi za paljenje.

Međutim, ne dozvolite da vas očaj spriječi da logično shvatite zašto  vaše auto vergla ali ne pali.

Razlozi zašto vergla ali ne pali

Pokretanje automobila kreće od  startera za pokretanje motora. Starter izaziva okretanje zamašnjaka koji okreće radilicu kada sve radi kako treba. Ponekad se ovaj proces prekida kada dođe do kvara u sistemu i motor automobila ne želi da nastavi da radi nakon što se pokrene.

Da bi se motor normalno upalio, potreban mu je dovoljan pritisak goriva, iskra u pravo vrijeme i normalna kompresija. Kada auto neće da upali problem obično leži u jednom od ovih sistema, iako sistem za pokretanje takođe ne mora nužno biti krivac. U nastavku su navedeni neki uobičajeni uzroci zašto auto vergla ali se ne pokreće i nekoliko savjeta za rješavanje problema kako biste utvrdili uzrok.

#1 – Problemi sa varnicom

Nedostatak varnice može biti uzrokovan oštećenim modulom za paljenje, neispravnim senzorom položaja radilice, preplavljenim motorom (ponekad se dešava kod starijih automobila ili automobila sa velikom kilometražom), lošim svjećicama ili problemima u krugu paljenja kao što su ožičenje, sigurnosni sistem (opskrba gorivom je možda zaključana radi sprječavanja krađe ili čip u ključu može biti neispravan) ili neispravan prekidač za paljenje.

Ako postoji problem sa sistemom za mjerenje vremena, može doći do neispravne iskre. Ovo može biti teško dijagnosticirati, ali vremensko svjetlo je koristan alat za provjeru da li svi cilindri rade tačno kada bi trebali.

Da biste utvrdili postoji li problem s varnicom, vizualno pregledajte poklopac razdjelnika (ako ga vaše vozilo ima) i žice svjećica jer se mogu pokvariti s godinama. Mora se koristiti tester za svjećice za provjeru ispravnog luka iz svake žice ili zavojnice svjećice.

Ako sumnjate da je motor poplavljen nakon uzastopnih pokušaja pokretanja automobila, uklonite svjećice i ostavite ih da se osuše, a zatim ih zamijenite i pokušajte ponovo.

#2 – Nedostatak protoka goriva

začepljen filter goriva

Problemi sa protokom goriva mogu biti uzrokovani oštećenim osiguračem pumpe za gorivo, lošom pumpom za gorivo, kontaminiranim ili neispravnim gorivom u rezervoaru, neispravnim ili začepljenim filterom za gorivo ili mlaznicom ili jednostavno praznim rezervoarom goriva (mjerač goriva nije uvijek tačan) .

Odgovarajući pritisak goriva je važan za pokretanje ili rad motora vašeg automobila, posebno za motore sa ubrizgavanjem goriva. Slušajte da pumpa za gorivo bruji nekoliko sekundi dok okrećete paljenje u položaj “uključeno”.

Ako iz unutrašnjosti automobila ili iza rezervoara za gorivo nema zujanja, pumpa je možda mrtva i gorivo uopće ne dolazi do motora.

Imajte na umu da neke pumpe za gorivo teku samo dok se automobil vrti, tako da neki automobili nemaju zvučno brujanje. Više informacija o vašem modelu potražite na Internetu ili u uputstvu vašeg vlasnika.

Ako čujete kako pumpa za gorivo zviždi, možete pokušati staviti odvijač s ravnim glavama na vrh svake mlaznice (sa ručkom pored uha) dok automobil radi. Ako mlaznice pucaju, čut ćete tiho kucanje iz svake mlaznice, koje prenosi osovina odvijača.

Neki automobili imaju sigurnosnu funkciju koja se zove inercijski prekidač koji automatski isključuje dovod goriva nakon sudara. Ako je vaše vozilo nedavno udareno, provjerite u priručniku za vlasnike da vidite da li je ova funkcija dostupna u vašem vozilu i naučite kako je ručno prebaciti da bi gorivo ponovo krenulo.

#3 – Niska kompresija

motor niske kompresije

Svaki cilindar treba kompresiju za pravilan rad motora. Vrlo moguće je da je niska kompresija jedna od razloga zašto vaš auto vergla ali ne pali. Omjer kompresije uspoređuje maksimalnu zapreminu cilindra sa minimalnom zapreminom cilindra tokom svakog hoda klipa. Ako jedan ili više cilindara imaju nisku kompresiju, zrak iz ciklusa sagorijevanja curi pored klipnih prstenova, ograničavajući količinu posla koji cilindar može obaviti da okrene radilicu.

Problemi sa kompresijom mogu biti uzrokovani slomljenim ili labavim zupčastim remenom ili lancem, ili slomljenom bregastom osovinom u glavi. Pregrijani motor je još jedan ozbiljan problem koji može spriječiti paljenje vašeg automobila.

Pokušajte koristiti mjerač kompresije ili tester da vidite imate li problema sa kompresijom u automobilu. Ako je tako, test curenja je sekundarni test za provjeru curenja iz cilindra. Profesionalni mehaničar može izvršiti ove testove i pregledati cilindre ako se ne osjećate ugodno da ih sami provjerite.

#4 – Problemi sa napajanjem

slab akumulator automobila

Drugi mogući problem da auto vergla ali ne pali je slab starter motor koji koristi mnogo ampera za pokretanje motora, a zatim nema puno snage da uključi mlaznice goriva i sistem za paljenje. U ovom slučaju, vjerovatno ćete primijetiti da starter ispušta neuobičajen zvuk kada pokušate da upalite auto, ili da se uopće ne okreće.

Problemu mogu doprinijeti i slabi ili korodirani kablovi akumulatora ili baterija koja se gasi. Provjerite napon akumulatora multimetrom dok palite motor. Trebalo bi da  očitava preko 10 volti.

Povezano : Lampica akumulatora upaljena

Provjerite ima li pregorjelih osigurača vizualnim uklanjanjem i pregledom ožičenja svakog osigurača kada je automobil isključen. Ako se čini da su u dobrom stanju, vratite ih, a zatim pokušajte da uključite paljenje automobila u položaj “uključeno” i pomoću probne lampice provjerite protok struje u svakom osiguraču. Zamijenite sve oštećene osigurače novima iz trgovine auto dijelova.

Savjeti za rješavanje problema: Vergla ali ne pali

Vergla ali ne pali

Vergla ali ne pali

Ako auto vergla ali ne pali, ugasite automobil i uklonite cijev za usis zraka pričvršćenu na kućište leptira za gas. Zatim poprskajte malu količinu tečnosti za pokretanje u motor nakon što lagano otvorite gas. Kada to učinite, pokušajte ponovo pokrenuti motor.

Ako se motor pokrene, ali se ugasi nakon nekoliko sekundi, to znači da nema goriva, ali varnica i kompresija su u redu. Međutim, ako se motor ne pokrene, gotovo sigurno nema iskre.

Izbjegavajte stalno pokretanje motora automobila kako biste ga pokušali pokrenuti, jer to može istrošiti motor startera ili isprazniti bateriju.

Ako morate pokušati više puta, sačekajte nekoliko minuta svakih 15 sekundi pokretanja kako biste omogućili da se starter ohladi. Ne bi trebalo da prođe više od nekoliko sekundi po pokušaju da saznate jeste li riješili problem.

Provjera problema sa senzorima i aktuatorima je ključna jer moderni automobili imaju različite električne komponente koje mogu uzrokovati kvar u procesu pokretanja motora.

Najbolji način da to uradite je da proverite kompjuter automobila da li ima kodova (kvarova u električnom sistemu) pomoću alata za skeniranje koji se može naći u većini prodavnica auto opreme. Većina ovih problema također će uzrokovati paljenje lampice check engine-a, ali ne svi.

REKLAMNI PROSTOR
KOMENTARI

Još nema komentara. Prvi komentar možete ostaviti putem gornje forme.